Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking. Dat blijkt uit bestudering van de wetenschappelijke literatuur op dit gebied.
Bij zitten gaat het om ontspannen. Zittend plassen kan je namelijk ook even een korte adempauze geven – een goed moment voor wat zelfreflectie. Er zitten ook gezondheidsvoordelen aan zittend plassen. Als je iets aan je prostaat hebt of je niet lang kunt staan, is het gemakkelijker om te zitten.
Zwemmen (schoolslag, vlinderslag, borstcrawl – trek uw zwembroek aan en probeer het eens) Joggen/hardlopen (een rustig tempo is het beste, aangezien intensief rennen de prostaat mogelijk te veel belast) Golfen (sla af en loop ontspannen een baantje) Tennis (stof uw racket af en stap de baan weer eens op)
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden.
Eerste symptomen prostaat
Meestal merken mannen eerst dat ze steeds vaker moeten plassen. Dat is vanaf circa 50 jaar. Soms gaan ze in de loop van de tijd steeds slechter plassen. Een vergrote prostaat is de meest voorkomende oorzaak.
Uroloog en seksuoloog Bert Messelink, werkzaam bij het bekkenbodemcentrum van het UMCG, geeft antwoord op deze vraag. “Als je gezond bent en goed kunt plassen, maakt het niet uit of je dat staand of zittend doet” vertelt Bert Messelink.
Zo'n 44% van de mannen gaat op het toilet zitten tijdens het plassen, zo blijkt uit een Japanse enquête.
Reu of teefje
De vrouwtjes blijven zittend plassen. Nu zijn er echter uitzonderingen. Er zijn reuen die nooit staand gaan plassen en net als de vrouwtjes blijven zitten. Maar er zijn ook teefjes die wel eens gaan staan tijdens het plassen.
Is de prostaat met een operatie verwijderd, dan ontstaat een 'droog' orgasme. Ook na de bestraling kan dit ontstaan. Bij een 'droog' orgasme kom je wel klaar met alle gevoelens die daarbij horen, maar er is geen zaadlozing meer. Sommige mannen en hun partners hebben daardoor het gevoel dat zij dan iets missen.
Vijf uur aan bewegen per week heeft mogelijk een positief effect op het overleven van prostaatkanker. De kans op genezing zou met 34 procent stijgen. Onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan 10.000 mannen tussen de vijftig en 93 jaar in de periode van 1992 tot 2011.
Tamsulosine wordt gebruikt bij plasklachten bij mannen, zoals veel in de nacht moeten plassen. Tamsulosine ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het maakt de stroming van urine door de plasbuis beter en maakt klachten als vaak moeten plassen minder.
Ook kun je je bekken een paar keer kantelen, maar ga niet persen om de urine eruit te krijgen. ga NOOIT 'stippeltjes' plassen. Dat is geen goede oefening. De blaas kan zo niet leeg raken en de achtergebleven urine kan zorgen voor urineweginfecties.
Urineretentie is een ophoping van urine in de blaas, omdat men niet meer kan plassen of slechts kleine beetjes plast. Retentie betekent letterlijk: vasthouden. Als u opeens niet meer kunt plassen (acute urineretentie) kan er pijn ontstaan, omdat de blaaswand uitrekt.
Mannen van 70 jaar of ouder plassen gemiddeld 7 keer per 24 uur. Ze moeten 's nachts vaak 2 keer uit bed om te plassen.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer. "Kom jij erachter dat je steeds maar 50-100 ml plast, dan kun je overwegen je blaas te trainen of - als dat niet helpt - onderzoek te laten doen", zegt van Rey.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts.
Is het mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken? Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken.
"Bij mannen tussen de 45 en 55 jaar is dat anders: zij krijgen vaak een agressieve vorm van prostaatkanker. Ik adviseer patiënten daarom altijd om rond hun vijftigste een keer naar de praktijk te komen voor een onderzoek, zeker als het ook in hun familie voorkomt."
Hoe diep zit de prostaat? De prostaat zit diep onderin het bekken, onder de blaas en tegen de endeldarm aan. De plasbuis loopt vanuit de blaas dwars door de prostaat heen naar de penis.