In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).
Wie ben je dan wel? Voor die grote vraag bestaat geen pasklaar antwoord. Je kunt het een 'trage vraag' noemen, in die zin dat het lang kan duren voordat je zicht krijgt op een 'antwoord'. En daarnaast geef je afhankelijk van levensfase steeds een iets ander antwoord.
Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken. Wat je denkt en voelt kan jij voor jezelf bepalen. Wat je doet, komt op anderen misschien ander over dan dat jij denkt dat het doet.
In de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? ervaar je hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je (niet) hebt. Aan de hand van een historisch personage ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn.
Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Identiteit wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Heel simpel gezegd is persoonlijkheid wie we van binnen zijn en identiteit wie we van buiten zijn. Op de vraag wat nu je identiteit bepaalt, kun je kijken naar de verschillende rollen die je vervult en welke je belangrijkst vindt.
Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).
De opdracht. “Wat ben ik?” is een variant op “Wie ben ik?”. Alle deelnemers krijgen een briefje op hun voorhoofd geplakt met een dier erop geschreven. Door vragen te stellen aan andere deelnemers (die ook zo'n briefje op hun voorhoofd hebben geplakt), moeten ze erachter zien te komen welk dier ze “zijn”.
Verzin een motto, drie woorden om jezelf te beschrijven of vertel hoe jouw beste vriend of vriendin jou omschrijft. Echt veel fout kan er dus niet gaan als jij je goed voorbereidt op deze vraag. Vertel eens over jezelf heeft geen goed of fout antwoord, maar schetst wel wie jij bent en of je zelfverzekerd bent.
Enkele woorden die ik over mijn vrienden zou gebruiken, zijn loyaal, vriendelijk, grappig en eerlijk. Die woorden verwijzen naar onze emotionele connectie en niet naar werkervaring.
Wie is het? is een gezelschapsspel van spellenfabrikant MB. Het spel wordt gespeeld met twee spelers. Iedere speler heeft een bord met 24 plaatjes (bij reisversies 20 plaatjes) van portretten van personen die naar beneden geklapt kunnen worden. De personen op de kaartjes hebben uiteenlopende kenmerken.
Hoe werkt Who am I? Elke speler kiest een persoon of een karakter en schrijft dit op de hoofdband aan de voorkant. Vervolgens verwissel je de hoofdbanden met de tegenspelers zodat niemand weet welke personage of karakter hij of zij op de hoofdband heeft staan.
Een van de meest populaire spellen aller tijden is 'Wie is het? '. De deelnemers moeten raden welk gezicht de tegenstander verborgen probeert te houden. En het raden kan best moeilijk zijn, de truc is om slimme vragen te stellen en op die manier de identiteit te achterhalen.
Wellicht is je weleens gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek om jezelf te omschrijven in drie woorden. Er wordt dan gevraagd naar de eigenschappen die jou kenmerken. Al antwoord op die vraag noem je doorgaans dingen die je graag doet, dingen die je graag doet of dingen die passen bij je persoonlijkheid.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.