Vanaf begin maart is de beste periode om ze te snoeien. Let wel goed op dat het niet gaat vriezen en dat u de nieuwe scheutjes niet beschadigt. Want deze kunnen weer uitgroeien tot mooie grote planten. Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden.
Snoeien in de winter (december – februari)
In de winter zijn de meeste planten in onze tuinen in rust. Dat is meestal een goed moment om de schaar erin te zetten. Snoei echter niet wanneer er daarna binnen drie dagen vorst wordt verwacht, want dan kunnen de takken beschadigd raken.
Snoeien in maart en april
Maart en april worden bestempeld als de meest gunstige snoeimaanden voor een groot aantal struiken, planten en hagen. In deze periode is het nog altijd mogelijk om zomerbloeiende heersers als vlinderstruiken te snoeien.
Alle snoeiwerken waarbij geen reactiegroei gewenst is, gebeurt bij voorkeur in de zomer, tijdens het groeiseizoen. Dit omdat: De boom dan actief is en snoeiwondes meteen afgegrendeld worden. Op die manier maken belagers geen kans om de boom aan te tasten.
Wist jij dat je je planten en bomen niet moet snoeien in de volle zon? Het snoeien kan op dat moment zogenaamde snoeiwonden veroorzaken. Een snoeiwond ontstaat door het verkeerd knippen van een tak. Er komt dan vocht vrij op de plek van de wond.
Wanneer de herfst begint en de bladeren van de bomen vallen, gaan veel mensen lekker aan de slag in de tuin. Tuinonderhoud zoals snoeien hoort daar ook vaak bij! De maand oktober is hier erg geschikt voor, want de meeste planten zijn dan uitgebloeid of gaan richting het einde van het bloeiseizoen.
In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij. Beukenhagen en haagbeuken zie je veel in Nederland. Deze snoei je twee keer per jaar goed.
Aan de slag. Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg.
Als de zon hier rechtstreeks op schijnt, kunnen de bladeren verbranden of bruine vlekken krijgen en dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Een bewolkte, vochtige, of regenachtige dag is daarom ideaal om te snoeien. Let er wel op dat u niet snoeit op een dag waarop zon en regen elkaar veel afwisselen.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Alleen als een oleander echt te groot geworden is, zal een snoeibeurt onvermijdelijk zijn. We snoeien onze oleanders dan het beste eind februari/begin maart. Rond deze tijd gaat meestal de temperatuur weer wat stijgen in de overwinterruimte en begint de sapstroom in de planten weer op gang te komen.
Als je ze in de winter of het vroege voorjaar snoeit haal je alle bloemknoppen eruit en duurt het een jaar voordat de plant weer gaat bloeien. planten die kunnen 'bloeden'. Denk aan een druif, kiwi, berk, noot en esdoorn. Als je in de verkeerde periode snoeit, kan de plant of boom zelfs doodbloeden.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Snoei in januari of februari alle zijtakjes terug tot op twee à drie knopjes. Snoeien kan alleen wanneer het niet vriest. In de winter (jan-feb) kunt u fruitbomen snoeien. Veel bomen hebben geen snoei nodig, wilt u toch snoeien - of zitten er takken in de weg - snoei bomen dan bij voorkeur in de zomer.
Bomen die niet worden gesnoeid kunnen al snel gaan overheersen in je tuin en kunnen het andere leven dus beïnvloeden. Daarnaast nemen grote, omvangrijke bomen ook heel veel licht weg. Het tijdig snoeien van de bomen zorgt er voor dat deze zich door het opvangen van het zonlicht beter kan ontwikkelen.
Steenfruit zoals pruimen, kersen, krieken, perzik- en abrikozenbomen worden indien nodig rond eind juli gesnoeid. Dit kan ook nog tot uiterlijk eind augustus. Verwijder steeds zieke en dode takken en dun te groeikrachtige takken uit. Bij druivelaars worden de lange twijgen ingekort.
Augustus is echt een knipmaand. Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, om planten te stimuleren nieuwe bloemen aan te blijven maken. Hetzelfde geldt voor rozenstengels. Ook kun je nog veel vroegbloeiende vaste planten snoeien, zoals als Alchemilla mollis (vrouwenmantel), Delphinium (ridderspoor) en Geranium.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het voldoende om kleine heesters (bijv. lavendel) na de bloei bij te knippen. De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september.
Snoeien van sering. Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Wordt een sering niet gesnoeid dan kan de struik op den duur erg hoog worden en aan de onderkant kaal.
3. Het snoeien. Snoei per snoeibeurt maximaal 20 procent van de takken van de boom weg. Vergeet namelijk niet dat juist de bladeren zorgen voor de voeding van de boom.