Een buikwandbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand, genaamd de breukpoort. Deze ontstaat door aangeboren factoren of door het uitrekken van de buikwand, door bijvoorbeeld een toename in gewicht, persen, vaak zwaar tillen en veel hoesten.
Hoe ontstaat een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk kan aangeboren zijn. Het kan ook komen doordat de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaarder te worden, zwangerschappen, persen, veel hoesten of zwaar lichamelijk werk, zoals vaak zwaar tillen.
Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.
De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, dit zal geen levensbedreigende situatie geven. Bij grotere breuken kan de inhoud ook uit een deel van de darmen bestaan. Wanneer de darm in de breuk bekneld raakt, ontstaat wel een gevaarlijke situatie.
Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
Meestal duurt dit 1 tot 10 dagen. Heeft u lichamelijk zwaar werk? Bespreek dan met de chirurg wanneer u weer mag werken. Vaak is dit twee tot drie weken na de operatie.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Wanneer er veel kracht op een bot komt te staan, kan deze te ver doorbuigen en breken. Soms ontstaat een botbreuk door overbelasting. Dit wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd. Daarnaast kan een ziekte, zoals een tumor, een breuk veroorzaken.
Meestal is een buikwandbreuk na de operatie voorgoed verdwenen. Er is een kleine kans dat de breuk terugkomt.
De buikholte of cavitas abdominis is de holte van het menselijk lichaam (en andere dierlijke organismen) die het grootste deel van de ingewanden bevat. De buikholte ligt onder de borstholte. De buikholte (en het oppervlak van de inliggende organen) wordt bekleed door het peritoneum.
Plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Passief rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt pijn. Gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek. Meestal een blauwe verkleuring onder de aangedane plek (na enkele uren/dagen).
Een littekenbreuk ontstaat door uitrekking van littekenweefsel na een operatie. Uitrekking is het gevolg van een constante druk van de buikinhoud tegen het litteken, bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook een infectie kan een oorzaak zijn.
Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een bult ter plaatse. Een breuk kan aangeboren zijn, of zijn ontstaan door uitrekking van de buikwand.
Wanneer de zenuwen die naar de buik lopen bekneld raken in de spieren van de buikwand, kan er pijn ontstaan. Buikwandpijn wordt ook wel ACNES genoemd: Anterieur Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussenribzenuwen naar de borstkas en de buikwand.
De bovenbuikbreuk
Bij deze breuk komt meestal geen buikinhoud naar buiten, maar alleen vetweefsel. De breuk komt vaker voor bij mannen. Meestal geeft deze breuk geen klachten, maar soms kan er pijn optreden. Omdat er meestal alleen vetweefsel aanwezig is, zal een eventuele beklemming geen ernstige gevolgen hebben.
In Nederland worden jaarlijks ruim 40.000 patiënten aan hun buikwand geopereerd. In ziekenhuis St Jansdal worden al die operaties, zoals liesbreuken, navelbreuken, (complexe) littekenbreuken en onbegrepen buikwandpijn door gespecialiseerde chirurgen uitgevoerd.
De buikspieren zijn een groep spieren in de buikwand. Ze vormen een verbinding tussen het bekken en de borstkas en omsluiten de buik.
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na de operatie weer actief bent en veel beweegt. Wel raden we je aan om gedurende een drietal weken het tillen van zware lasten te vermijden, alsook intensieve sportbeoefening. Je zal ook een buikband meekrijgen die u in de eerste weken als ondersteuning kan dragen.
Als sprake is van een open botbreuk, moet met spoed worden geopereerd om infectierisico's te beperken. Soms zijn breuken ook dusdanig ernstig dat veel bloedverlies dreigt als niet met spoed wordt ingegrepen. Dit komt relatief weinig voor in Nederland.
Wanneer u geopereerd wordt, is afhankelijk van het soort botbreuk(en) dat u heeft en van uw algehele conditie. Soms wordt u nog dezelfde dag geopereerd. Het kan soms ook beter zijn een paar dagen tot een week te wachten.
Botbreuken of fracturen hebben meestal meerdere weken tot maanden nodig om te genezen. De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is.
De bovenbuikbreuk De bovenbuikbreuk zit in de buikwand precies in de middenlijn van de bovenbuik. Bij deze breuk worden meestal geen organen naar buiten gedrukt, maar alleen vetweefsel. De breuk komt vaker voor bij mannen.
– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.