Erg smakelijk klinkt het niet, maar in Hilversum bij Broodje Noord (een cafetaria gelegen aan het station Hilversum Noord), verkopen ze een patatje troep. Dat is een patatje met alles er op dus saté, mayo, ketchup, curry, knoflook en uitjes! U kunt het zien als een patatje oorlog +.
patatje oorlog o
friet met pindasaus, mayonaise, curry en rauwe (gesnipperde) uitjes (voornamelijk Noord-Brabant, Limburg en omgeving Leiden, wordt ook wel kernoorlog genoemd). friet met mayonaise, currysaus en rauwe (gesnipperde) uitjes, maar zonder ketchup (ongebruikelijk, heet normaliter speciaal).
Een Friet Super (ook Supertje) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met één frikandel. Met twee frikandellen wordt het een Friet Waterfiets. Als de frikandellen op hun beurt ook weer speciaal zijn, dan heb je een friet dubbel speciaal.
Friet speciaal is friet met mayonaise, (curry)ketchup en uien. In Nederland wordt de curry soms vervangen door tomatenketchup maar meestal kan er gekozen worden tussen beide soorten. De term friet speciaal is ook in België bekend. Friet met satésaus is friet met pindasaus (ook wel bekend als satésaus).
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus. Dan heb je het ver geschopt, hoor.
Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
Een Friet Waterfiets (ook Friet Catamaran) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met twee frikandellen. Met één frikandel is het een Friet Super. Zie ook: meer frietgerechten.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm.
Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Broodje schuurspons
Bestel dan een broodje Spee: een zacht, wit bolletje, met daarop een kaassoufflé, satésaus, chilisaus en uitjes. Uitgevonden in Nijmegen door een psychologiestudent die Pieter Spee heette.
Straattaal. Het klassieke patatje oorlog is friet met de helft pindasaus, de helft mayonaise en daaroverheen gesneden uitjes.
*PATATJE HALFOM = friet met piccalilly en mayonaise. Deze combnatie van sauzen is over het algemeen niet erg bekend onder de naam halfom. Deze term wordt wel erkend in Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant, maar dat verschilt van plaats tot plaats.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé. Schil de aardappelen en snij ze in gelijkvormige staafjes van +/- 10 x 10 mm.
Denk bijvoorbeeld aan rasfriet, kreukelfriet, Franse frieten of Vlaamse frieten. Ook afhankelijk van de saus of snacks krijgt de friet een andere naam. Denk aan een patatje oorlog of een frietje saté.
Frietje SM - satésaus en mayo ('oorlog' dus). Patat Paramaribo - ketchup en sambal. Friet waterfiets - twee frikandellen met daarbovenop patat speciaal, vooral populair in Gelderland en Noord-Brabant; in Limburg wel bekend als 'super supertje'.
Britse en Amerikaanse soldaten zouden tijdens de Eerste Wereldoorlog frieten hebben leren kennen aan het Belgische front. Omdat ze overal om zich heen Frans hoorden praten, lanceerden ze de benaming French fries.
De naam van friet of patat is afgeleid van de woordcombinatie patates frites; Belgisch-Frans voor 'gefrituurde aardappelen'.
War Child start op de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert namelijk met een campagne: 'Maak van je patatje een frietje vrede'. Klanten krijgen bij deelnemende cafetaria's voor 20 cent een speciaal vorkje bij hun patat.
In frituur Merlin in de Overpoortstraat te Gent heb je voor slechts 5 euro 50 een 'Hugo Claus'. Dat is een bakje friet met stoofvleessaus, droge ajuin, stukjes viandel, saté-kruiden en mayonaise.
French fries is Belgische friet met een Waals tintje
De kleine visjes die vissers doorgaans bakten in de olie vervingen ze door aardappels. Deze sneden ze in repen. Zo leken ze op visjes en frituurden die in de olie. Een product van nationale trots was geboren.
Supertje back in town. Supertje met 1 frikandel en 1 kroket standaard met mayonaise!
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. In plaats van shoarma, wordt de kapsalon ook wel klaargemaakt met kebab, döner, gyros, kip of falafel. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal.
Franse frietjes, raspatat, dikke frieten, in de oven, frituur of airfryer: de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je favoriet ook is, het zelf maken is in ieder geval stukken lekkerder dan afhalen bij de frietboer.