Opvallend is dat, binnen Amsterdam, het stadsdeel Nieuw-West het meest populair is onder inwoners met een Turkse herkomst (45,3%) of met een Marokkaanse herkomst (41,9%). Bijna de helft van de inwoners in Amsterdam met een Turkse herkomst, woont in het stadsdeel Nieuw-West.
Terwijl slechts 1,9 procent van de bevolking van Nederland van Marokkaanse origine is, geldt dat voor 7,1 procent van de bevolking van de vier grote steden. De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken.
De 30 grootste bevolkingsgroepen naar migratie-achtergrond
Op 1 januari 2019 woonden er volgens OIS 862.987 personen in Amsterdam.
De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel. De stad ligt in de gelijknamige gemeente Amsterdam en heeft 873.338 inwoners (1 januari 2021), Groot-Amsterdam telt 1.459.402 inwoners.
De Hoge Planning Commissie (HCP) heeft de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de internationale migratie in de periode 2018-2019. Volgens het rapport wonen ruim vijf miljoen Marokkanen in het buitenland. Vier vijfde woont in Europa.
De grootste groep hierbinnen zijn degenen met een Marokkaanse herkomst (31.745 inwoners) en vervolgens degenen met een Turkse herkomst (19.525 inwoners).
Zowel de term Marokkaanse Nederlander als Nederlandse Marokkaan wordt gebruikt, soms zelfs door elkaar.
Meeste Amsterdammers wonen buiten Amsterdam
In Diemen en Landsmeer is het percentage geboren Amsterdammers hoger dan in Amsterdam: meer dan de helft is er in Amsterdam geboren. Ook in Purmerend, Almere en Lelystad bevinden zich relatief veel Amsterdammers.
Welvarendere mensen wonen vooral in de Grachtengordel, Zuid, de Rivierenbuurt, de opgeknapte delen van de Jordaan, Oud-West en het Oostelijk Havengebied. Minder vermogende mensen zijn te vinden in onder andere Bos en Lommer, de Hoofddorppleinbuurt, Overtoomse Veld, de Bijlmer en Amsterdam-Noord.
De familie Rappange
Het vastgoedbezit van de bekende makelaarsfamilie Rappange is keurig verdeeld over vader Jop (87), zoon Rob (53) en dochter Gaby (56). Bij elkaar opgeteld heeft het gezin meer dan 600 adressen in de stad.
De niet-westerse allochtonen zijn zeer ongelijkmatig over Nederland verspreid. De meeste allochtonen wonen in het westen. Van alle inwoners in Nederland woont ruim 12,5% in één van de vier grote steden, >>Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek daalde, nadat in voorgaande jaren het aandeel al van 59 naar 50 procent zakte, het percentage Nederlanders in Amsterdam dit jaar naar 49,7 procent. Van de 779.808 hoofdstedelijke bewoners zijn er slechts 387.888 van Nederlandse afkomst. 391.920 zijn allochtoon.
Volgens deze nieuwe berekening telt ons land in totaal 850.000 moslims, zo'n 15% minder dan eerder werd aangenomen. Als de nieuwe CBS-methode wordt toegepast op Amsterdam resulteert het totaal aantal moslims van 18 jaar en ouder op bijna 84.000.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Begin 2016 had 67 procent van de personen met een Nederlandse, 55 procent met een Turkse en 52 procent met een Marokkaanse achtergrond werk.
De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven.
Neem IJplein/Vogelbuurt, één van de armste wijken van Amsterdam. Veel bewoners leven al generaties lang in armoede en kampen met problematische schulden. Het aantal klanten van de Voedselbank is groot en veel buurtbewoners hebben geen vast werk of zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering.
“Veel buurten in Amsterdam worden gekenmerkt door bubbels. Mensen zitten op een eilandje en vinden het ingewikkeld daarvan af te komen.” Het blijkt dat het Java- en het KNSM-eiland de buurten zijn die veruit het best wordt beoordeeld.
Je raadt het misschien al, maar de duurste buurt van Amsterdam ligt in de wijk Apollobuurt – ja, verwarrend genoeg is de Apollobuurt geen buurt maar een wijk. Het gaat om de Diepenbrockbuurt, een stukje land in Oud-Zuid dat is ingesloten door de Stadionweg, het Beatrixpark en de Beethovenstraat.
Amsterdammers zeggen tot op de dag van vandaag "Nah, de massel, hè!" (Nou, de mazzel, hè!), afgeleid van "mazzeltof". Veel Jiddische woorden kwamen terecht in de dieventaal (Bargoens), de geheimtaal van de onderwereld. Dit geldt bijvoorbeeld voor bajes, jatten, joetje, kapsones, kassiewijle, meier, smeris en snaaien.
De meeste Amsterdammers vertrokken naar Amstelveen (ruim 3300), Haarlem (bijna 2500), Zaanstad en Almere (allebei bijna 2400). Bergen (L.) Bergen (NH.) Ook andere grote steden zijn populair.
Plat Amsterdams is een stadsdialect zoals gesproken door de volksklasse. Dit dialect heeft veel woorden overgenomen uit het Jiddisch en Bargoens. Jiddisch is de taal die de Joodse immigranten spraken toen zij zich in de zeventiende eeuw in Nederland vestigden. Bargoens is de geheime taal van de onderwereld.
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst. Zij vormen 2,4% van de bevolking.
Berbers en Arabieren: Marokko telt naar schatting 36 miljoen mensen. Zo'n 40% van hen behoort tot de Berbers en heeft een Berberdialect als moedertaal.