Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt. Misselijkheid heeft bijna altijd een oorzaak.
Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep. Wanneer de maaginhoud het lichaam al verlaten heeft en je blijft overgeven dan geef je gal over. Dit kan pijnlijk zijn en een bittere smaak in de mond geven.
De vaste uitdrukking in combinatie met gal luidt zijn gal spuwen, zijn gal uitspuwen of zijn gal spugen ('zijn boosheid uiten').
Gal is geelbruin. De stof die voor deze kleur zorgt (bilirubine), kleurt ook onze ontlasting bruin. Als de gal niet meer weg kan lopen naar de darm, gebeuren er drie dingen: Er komt gal in het bloed terecht, waardoor de huid en het oogwit gelig worden (geelzucht);
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Zo zorgt de lever ervoor dat het in aangepaste vorm uitgescheiden wordt met de gal. De gal wordt uiteindelijk (na tijdelijke opslag in de galblaas) afgevoerd naar de dunne darm. Gal verlaat het lichaam uiteindelijk via de ontlasting en geeft de ontlasting zijn typische bruingele kleur.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Klachten en symptomen bij galblaasontsteking
In het begin is vooral sprake van een hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik. De pijn neemt vaak toe bij diep ademhalen en kan uitstralen naar het rechter schouderblad. Kenmerkend is ook de scherpe pijn die de patiënt voelt als de arts op de rechterbovenbuik drukt.
Bekende klachten van een galblaasontsteking zijn: hevige pijn rechtsboven in de buik en soms met uitstraling naar de schouder, misselijkheid, braken, koorts en ontkleurde urine of ontlasting.
Dit komt door het feit dat het spijsverteringsstelsel zich voorbereidt op de spijsvertering door zoutzuur en spijsverteringsenzymen in de maag en de darmen vrij te geven. Deze stoffen kunnen irriterend zijn bij afwezigheid van voedsel om te verteren.
De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.
Gallige reflux is het terugstromen van dunne darminhoud naar de maag. De voedselbrij is dan al vermengd met galvloeistof en alvleeskliersap. De inwerking van deze spijsverteringssappen op de maagwand kan klachten veroorzaken.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Om de galsteen uit de galgang te duwen, knijpt de galblaas met veel kracht samen. U krijgt heftige krampen rechts in de bovenbuik (koliekpijn). Bij een galsteenaanval kunt u niet stil blijven zitten. U ligt te rollen, te draaien of loopt heen en weer van de pijn.
Over het algemeen is maagsap helder en kleurloos, maar direct na het eten of drinken kan het wat troebel zijn. Soms is maagsap lichtbruin of grasgroen.
Misselijkheid gaat soms gepaard met braken. Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal. Het overgeven wordt aangestuurd door het braakcentrum in de hersenstam.
Deze koliekpijn komt vaak in aanvallen en kan enkele uren aanhouden. Opvallend is dat mensen meestal niet stil kunnen zitten tijdens een galsteenaanval. Je ligt te rollen of te draaien in bed, kruipt over de grond of loopt maar heen en weer van de pijn. De pijn kan er een paar minuten zijn en dan weer even weggaan.
Klachten en symptomen bij galstuwing
geelzucht: het geel zien van de huid en het oogwit. jeuk. lichtgekleurde (witgele) ontlasting. Ook kan de ontlasting vettig zijn (vetdiarree) door een verminderde vertering van vetten.
Galblaas klachten worden over het algemeen behandeld door de galstenen te verwijderen. In sommige gevallen wordt de galblaas helemaal verwijderd. Het verwijderen van de galblaas heeft echter wel bijwerkingen, omdat gal een belangrijke rol speelt in de spijsvertering.
Eet geen grote vetrijke maaltijden of vette snacks. Drink zo weinig mogelijk koffie met cafeïne. Zoek voor uzelf uit van welke voedingsmiddelen u mogelijk klachten krijgt. Eet die niet, maar probeer ze na een tijdje wel opnieuw uit.
Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.
Hieronder een aantal voedingsmiddelen die de spijsvertering ondersteunen en verzachtend werken voor de maag. dranken: kruidenthee: venkel, kamille, zoethout, rooibos, sterrenmix. Water met 2 eetlepels appelazijn (voor het eten).