Recent Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat de onderzochte corona antigeen neuszelftest voldoende betrouwbaar is als men op het moment van testen symptomen of klachten heeft die passen bij een corona infectie, maar niet als men op dat moment geen symptomen of klachten heeft.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Dit laatste kon slechts bij twee van de drie zelftests (MPBio en Clinitest) worden onderzocht. Voor de detectie van de Omicron-variant was de totale betrouwbaarheid voor het zelf afnemen van een monster in de neus 79 procent voor Flowflex, 70 procent voor MPBio, en 70 procent voor Clinitest.
Let op : een zelftest blijft steeds een momentopname en is ook niet 100% betrouwbaar. Als de symptomen verergeren, raadpleeg dan je arts. Deze kan dan bekijken of een PCR- of RAT-test nodig is.
Dit stukje genetisch materiaal is specifiek voor SARS-CoV-2 virus. De test kan dus geen positief resultaat geven bij andere virussen, zoals bijvoorbeeld een griepvirus of andere verkoudheidsvirussen.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Onderzoek toont aan dat de betrouwbaarheid van de uitslag van een zelftest bij mensen zonder klachten laag is. Tijdens de Omicron-variant werd maar liefst 72-85 procent van de in werkelijkheid besmette mensen door de zelftest gemist.
Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.
Zelftesten zijn betrouwbaar voor het testen bij klachten, zijn breed beschikbaar en geven snel een uitslag. Daarnaast komt een advies beschikbaar om mensen te helpen als zij of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgen.
Van de groep mensen die positief zou zijn getest op het coronavirus had maar liefst 50 procent geen klachten.
Deze test is gratis als u lichte symptomen hebt of een testcode ontving (CTPC: coronatest prescription code) na een verblijf in het buitenland. U kan ook een zelftest kopen in de apotheek. Als u een verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt u voor een zelftest in de apotheek slechts 1 euro.
Factureer de zelftest rechtstreeks door toepassing van de derdebetalersregeling, voor een maximumbedrag van 4 euro, d.m.v. de pseudocode 751973. Dit bedrag komt overeen met : maximum 2,5 euro, als vergoeding voor de aankoopprijs van de zelftest.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Dan hoef je maar 1 euro per test te betalen. Je kan 2 zelftests per week en per gezinslid kopen, voor maximaal 2 weken per keer.
Doe bij klachten de test zo snel mogelijk na het ontstaan ervan, ook als u gevaccineerd bent of corona heeft gehad. Een zelftest is ook geschikt voor kinderen. Kijk bij het kopen van de zelftest altijd of de test een CE-logo heeft.
Dit onderzoek toont aan dat men bij nauwe contacten (mensen die 15 minuten binnen 1,5m in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon) in veel gevallen na vijf dagen na het contact een SARS-CoV-2 infectie kan detecteren met een antigeen sneltest ook al ze dan (nog) geen klachten hebben.
De belangrijkste symptomen zijn: hoest. kortademigheid. koorts.
Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.
Laat precies 4 druppels op het veld vallen. Knijp hiervoor zo nodig voorzichtig in het buisje. Opmerking: u kunt ook doorgaan met de test als u per ongeluk 5 druppels heeft aangebracht.
Wordt er voor afname gevraagd de neus te snuiten, ook bij mensen zonder klachten? Is de afname met de swab wel diep en langdurig (3-4 seconden) genoeg? De virusdeeltjes kunnen ook alleen diep in de neus- en keelholte zitten en er moet voldoende contact zijn met het slijmvlies.
U kunt zelftesten bijvoorbeeld kopen bij de apotheek of drogist. Heeft u weinig geld? Dan kunt u misschien gratis zelftesten en mondkapjes krijgen. Bijvoorbeeld via de gemeente, de voedselbank, het Leger des Heils of het Rode Kruis.
Er is geen behandeling die u snel kan genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen.
Het kabinet heeft vrijdag 10 maart 2023 de laatste coronamaatregelen geschrapt. Mensen hoeven bij klachten geen zelftest meer te doen, en hoeven – als ze corona hebben maar zich niet ziek voelen – niet meer verplicht thuis te blijven maar kunnen, in overleg met hun werkgever, naar het werk.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.