Als wij het vandaag de dag over lamineren hebben, dan bedoelen we daarmee dat je een vel papier voorziet van een plastic laagje. Daarom wordt lamineren ook wel plastificeren genoemd.
Wat is het verschil tussen lamineren en plastificeren? Plastificeren is een manier om een plastic laag aan te brengen op een document zodat het papier beschermt wordt tegen licht, vuil, stof en water. Lamineren is exact hetzelfde. De twee woorden worden door elkaar gebruikt en betekenen in principe hetzelfde.
Stop de hoes met daarin het papier in de lamineermachine. De machine voert het document door twee of meer verwarmde transportrollen door het apparaat. In de lamineerhoes zitten lijmbelletjes. De transportrollen zorgen ervoor dat de hoes op elkaar wordt geperst en dat het aan het papier blijft kleven.
Plastificeren is een methode om je belangrijke documenten te omhullen met een beschermend laagje, zodat deze voor langere tijd bewaard kunnen blijven. Na het plastificeren van je documenten hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door bijvoorbeeld vocht of vuil. Plastificeren wordt ook wel lamineren genoemd.
De bekendste manier om te lamineren zonder lamineerapparaat is door gebruik te maken van een zelfklevende lamineerhoes. Deze hoes heeft aan 1 zijde aan plaklaag zodat het document aan deze zijde blijft plakken.
Koud lamineren is geschikt voor documenten die niet verhit mogen of kunnen worden. Een apparaat voor koud lamineren heeft geen opwarmtijd en verbruikt geen stroom.
Plastificeren heeft een sealrand waardoor het waterdicht is aan de zijkanten. Bij lamineren is dit niet het geval. Wanneer drukwerk tegen vocht of uv-stralingen moet kunnen, zijn er papiersoorten die hier speciaal voor in het leven geroepen zijn. Bijvoorbeeld Synaps (synthetisch papier).
plastificeren - regelmatig werkwoord uitspraak: plas-ti-fi-ce-ren 1.
Voordat je begint met lamineren stop je, net zoals bij insteekhoezen, je vel papier in de lamineerhoes. Aan de binnenkant van de lamineerhoes zit thermische lijm, die dus onder invloed van warmte, plm 100 0C smelt en klevend wordt.
Plastificeren van documenten
Documenten plastificeren behulp van warmte komt het meest voor; dit noemt men ook wel warm plastificeren. De lijm in de plastic plastificeerhoes smelt bij een temperatuur van rond de 1000 C. Hierdoor verlijmt het plastic met het papier en trekt de lijm iets in het papier.
Om een foto te lamineren kunt u er voor kiezen om een zelfklevende lamineerhoes te kopen. Deze zijn er in 2 soorten. Een eenzijdige film en een dubbelzijdige hoes. Met een enkelzijdige laag beschermt u alleen de voorkant van de foto, maar met een dubbelzijdige hoes beschermt u ze beide.
Knip of snij je vooraf het stuk servet uit wat je wil gebruiken dan is dit prima te knippen na het plastificeren. Zorg er voor dat je altijd een klein randje om je figuur houdt, dit zorgt er voor dat de twee lagen plastic aan elkaar blijven. Het plastic geeft net genoeg stevigheid en de servet blijft mooi van kleur.
Bij Printerette kunnen wij uw prints ook gelamineerd leveren. Wilt u uw prints of posters graag lang gebruiken, en netjes houden dan is het een goed idee om ze te lamineren (ook wel plastificeren genoemd). Uw print blijft mooi, en netjes, en u kunt eventueel vuil gemakkelijk verwijderen.
Lamineren is een verbindingstechniek om meerdere lagen van gelijke of verschillende materialen aan elkaar te verbinden. Het is, in tegenstelling tot het handlamineerproces, veelal een geautomatiseerd vormgeefproces wat vaak voor folies en thin films wordt toegepast.
Lamineren is het aanbrengen van een versterkende en beschermende folie op het drukwerk, waardoor het papier steviger wordt, minder snel beschadigd en een andere uitstraling krijgt. Deze transparante folie is verkrijgbaar in mat, glanzend, velvet (fluweel), linnen en vele andere varianten.
Wanneer je papier of karton omhult met een beschermende plastic laag, dan noem je dit lamineren. Een gelamineerde product kan voor langere tijd worden bewaard. Na de behandeling hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.
Warm of koud lamineren
Warm lamineren zorgt ervoor dat de lamineerhoes om je document heen wordt 'gesmolten'. Koud plastificeren werkt door middel van lijmbelletjes die op elkaar worden geperst, zodat de zijden van de lamineerhoes aan elkaar geplakt worden.
Professioneel lamineren van A3 formaat
Het grootste voordeel van lamineren met een lamineer filmrol is wel dat het niet uitmaakt of een document 30 cm lang is of 2 meter lang. Het is daarom voor een professionele lamineerapparaat een fluitje van een cent om A3 papier te plastificeren.
De dichte zijde van de lamineerhoes eerst!
Wanneer u gaat lamineren, voer dan altijd als eerste de dichte / voorgesealde zijde van de lamineerhoes in in het apparaat.
Lamineer prijzen
De prijzen voor het lamineren verschillen per formaat. Zo kost het lamineren van een A3 poster €3,45 voor zowel dubbelzijdig mat als dubbelzijdig glans. Voor het lamineren van een grootformaat A0 poster betaal je €14,95.
Gebruik niet te dik papier
Lamineermachines zijn bedoeld voor dun papier (80 gr/m2) waardoor dik papier vaak niet goed gelamineerd wordt. Probeer daarom niet te dik papier te gebruiken.
De lamineerhoezen van 75-80 micron bieden een basisbescherming en wordt voornamelijk gebruikt door consumenten. De zakelijke markt bedient zich meestal van de standaarddikte van 125 micron die gemiddelde bescherming geeft. In de horeca wordt veel gebruik gemaakt van 175 micron.