Zo kom je als 55-plusser wel aan het werk: blijf niet mokken, kom in actie en wees zelfverzekerd. Hoewel er veel vacatures openstaan, hebben werkloze 55-plussers nog altijd moeite om aan het werk te komen. Daarom zouden werknemers eerder moeten nadenken over hun inzetbaarheid op de lange termijn, zeggen experts.
∎ In 2022 waren ruim 2 miljoen 55-plussers aan het werk. Daarmee bestaat de werkzame beroepsbevolking voor ruim een vijfde (22%) uit 55-plussers.
Het totaal van de beroepsbevolking is volgens het CBS 9,2 miljoen (werkenden + werkzoekenden). 30% van de beroepsbevolking is dus ouder dan 50! Dit betekent dat in het komende decennium vele grijze kruinen de werkvloer zullen verlaten. Die gaten kunnen niet of nauwelijks worden gedicht met nieuw/jonger personeel.
76% solliciteert meer dan één keer per maand. Bij de 50-54 jarigen stijgt dit tot 90%, bij de 55-59 jarigen tot bijna 80%.
De als tijdelijk bedoelde regeling is weer verlengd, tot en met 2024, omdat 60-plus werklozen nog steeds weinig kans hebben om een baan te vinden. Heel soms vindt men vanuit de IOW een baan, maar 90% van de werklozen blijft in de IOW tot de AOW-leeftijd.
Sollicitatieplicht oudere werknemers in de WW
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
9%) en met name bij de leeftijdsgroep 60-65 is fietsen populair (21%). Activiteiten die men het liefst doen zijn: internetten (13%), wandelen (10%), lezen (10%) en het uitvoeren van een andere hobby (10%). Met name mannen geven vaker de voorkeur aan internetten (17%).
De Nederlandse arbeidsmarkt staat er goed voor in vergelijking met andere westerse landen. Maar ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt komen kwetsbare groepen – ouderen, mensen met een arbeidsbeperking, een migratieachtergrond of zorgtaken – nog altijd moeilijk aan een baan.
Als je geen zin in je werkt hebt, kun je een aantal dingen doen om het werk weer leuker te maken. Wat gaf je een goed gevoel op vakantie en kun je vasthouden in je werk? Probeer gewoon eens wat dingen uit! Begin de dag bijvoorbeeld met een kleine workout of kwartiertje meditatie.
iemand van 55 jaar of ouder; iemand met een leeftijd van minimaal 55 jaar.
Oudere werknemers zijn in tegenstelling tot veel jongere werknemers geen jobhoppers. Ze zijn loyaler en daardoor minder snel geneigd om van baan te wisselen. Dit draag bij aan je personeelsbehoud. Daardoor hoef je niet steeds op zoek naar een nieuwe werknemer, wat leidt tot een besparing op de wervingskosten.
Onderzoek naar het online gedrag van de 50-plusdoelgroep. Merken kunnen 50-plussers goed via sociale media bereiken, maar de grootste groep van hen gebruikt internet nog steeds zeer functioneel en is online niet merkgevoelig. Dit blijkt uit onderzoek van het Bindinc.
Mannen die inzien dat 50+ vrouwen heel wat te bieden hebben: ze zijn vrij, de kinderen zijn het huis uit, ze zien er in de meeste gevallen fantastisch uit, ze staan voor iets en kunnen relativeren, ze hebben zin in het leven, ze delen dezelfde nostalgie en zoveel meer.
Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren.
In mei 2022 bestond de WW-populatie voor bijna 35% uit 55-plussers, dat zijn ongeveer 56.000 personen. Dit is hetzelfde percentage als in mei 2019. Het absolute aantal lag toen wel een stuk hoger: ongeveer 85.000 55-plussers waren werkzoekend.
Iedereen die ouder wordt, kan krimpen ten gevolg van de afbraak van botmassa die sneller gaat dan de aanmaak. Dit gebeurt normaal ongeveer vanaf je 30e – 35e. Tijdens en na de menopauze is deze afname in de dichtheid van botmassa nog groter waardoor deze doelgroep vaak wordt gebruikt om deze afname te bestuderen.
Je trekt het aan en voelt dezelfde beperkingen als iemand van 75 jaar met een gemiddelde conditie. Zware ledematen, trage en stroeve bewegingen die meer inspanning kosten en een veel minder zichtvermogen.
Sterke botten en spieren en een goede balans zijn belangrijk
Vanaf de geboorte nemen spiermassa en spierkracht toe. Dat gebeurt tot ongeveer de leeftijd van 30-35 jaar. Daarna neemt de spiermassa geleidelijk af met ongeveer 1% per jaar – de afbraak van spieren is dan groter dan de opbouw.