Mulchen beschermt het gazon tegen uitdroging van zon en wind. Minder kans op onkruid omdat de grasmat een dichtere structuur krijgt. In tegenstelling wat vaak beweerd wordt, zorgt mulchen voor minder vervilting van de grasmat.
Door het mulchen blijft de bodem vochtig en beschaduwd. Daardoor kan het water beter opgeslagen worden in de aarde, die los blijft en niet zo snel uitdroogt. Mulch werkt bovendien als beschermlaag bij sterke regen en koude temperaturen en dat komt de groei van de planten ten goede.
Grassnippers zijn rijk aan vocht en organische stoffen, zo is het meteen een uitstekende natuurlijke mest voor uw gazon. Wanneer en hoe vaak? · Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen. · Het gras mag niet langer zijn dan 8cm en mag maximaal 3cm korter worden gemaaid.
Mulchen heeft een aantal voordelen voor je tuin: Het zorgt dat onkruid minder kans krijgt. Het mulchmateriaal dient als voeding voor de planten wanneer het wordt afgebroken. Het levert ook voeding voor het bodemleven, vooral pieren, die belangrijk zijn voor een goede bodemstructuur.
Ja, in principe kun je een mulchmes op vrijwel elke willekeurige grasmaaier zetten. Om een mulchmes op je normale grasmaaier te zetten moet het mes binnen het maaidek passen en stevig vastgedraaid worden. Wel zal een normale grasmaaier minder goed mulchen, omdat deze er niet speciaal voor gemaakt is.
Wat is gras mulchen? Mulchen wordt met een speciale mulchmaaier gedaan, dus niet met de gewone grasmaaier. De mulchmaaier versnippert de gemaaide grassprieten tot een veel fijner product dan de maaimachine. Het versnipperde gras vormt de mulch en dit wordt meteen verdeeld over de grasmat, terwijl er gemaaid wordt.
Kies de juiste soort mulch voor de taak. Wil je bijvoorbeeld de grond verbeteren, koop dan liever een organische mulch. Organische soorten mulch moeten elke paar jaar ververst worden, omdat ze in de grond worden opgenomen. Maak je je zorgen om het welzijn van dieren, pas dan extra op wanneer je mestproducten koopt.
Kan compost als mulch dienen? Zeker. Het is op zich een mulchmateriaal dat ook goed dienst doet. Maar het werkt niet even goed als 'echt' mulchmateriaal zoals gras, houtsnippers, smeerwortel of gevallen blad.
Voordelen van mulchmaaien
Er zijn wel bepaalde zaken waar rekening mee moet gehouden worden wanneer je wil mulchmaaien. Het gazon mag niet te hoog gegroeid zijn. Er wordt gesteld dat bij mulchmaaien de maximale graslengte 8 cm kan zijn. Om een goede maaibeurt te krijgen mag er slechts 3 cm afgetopt worden.
Een grasmaaier met mulchfunctie versnippert het gras en laat dit als mulchlaag op het gazon achter. Dit wordt als voeding door het gras opgenomen. De mulchlaag voorkomt dat water verdampt en in een bemest gazon groeit er minder snel mos. Let er wel op dat de mulchlaag niet te dik is, dan kan het gaan rotten.
Door vaak te maaien wordt de groei van andere grassoorten onderdrukt en krijgt onkruid minder kans om te gaan bloeien en uitzaaien. Regelmatig maaien maakt het gras dikker en gelijkmatiger en krijg je een stevige grasmat.
Regelmatig maaien stimuleert de groei van een mooie, dichte grasmat. Tijdens de groeiperiode betekent dat: twee keer per week maaien. En buiten de groeiperiode: één keer per week. Let op: tijdens droge perioden in de zomer kun je het beste een van de twee maaibeurten mulchen.
Onregelmatig gazon
Grasmaaien in of na regen is alleen niet zo verstandig. Behalve dat u zelf flink nat kan worden, gaat het ook ten koste van een egale grasmat. Na een flinke bui drukt het regenwater de grassprieten omlaag. Het gras gaat plat liggen.
Wanneer je wilt gaan mulchen, kunnen er verschillende materialen gebruikt worden: bladeren, gras, stro, houtsnippers of boomschors. Je kunt hier prima je eigen tuinafval voor gebruiken. Voor bomen gebruik je houtachtige materialen, terwijl je voor kruidachtige planten juist kruidachtige materialen gebruikt.
Mulch is versnipperd tuinafval en andere organische materialen uit de tuin. Denk hierbij aan bladeren, snoeiafval, gras en alles wat van planten, struiken en bomen af komt. Ook stro en zaagsel vallen onder mulch.
Met een mulchmaaier bedekt u de grond met versnipperd gras. Het versnipperde gras wordt in het gazon gedrukt door de luchtstroom die door het mes wordt gegenereerd. De mulchlaag voorkomt het verdampen van water en in een bemest gazon groeit er minder snel mos.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Compost bevat bacteriën en schimmels en zit vol met voedingsstoffen en ander nuttig bodemleven. In het voorjaar profiteert je gazon hier optimaal van. Overigens niet alleen je gazon, maar ook je planten en struiken zijn je dankbaar voor de compost.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Mulchen beschermt het gazon tegen uitdroging van zon en wind. Minder kans op onkruid omdat de grasmat een dichtere structuur krijgt. In tegenstelling wat vaak beweerd wordt, zorgt mulchen voor minder vervilting van de grasmat.
Mulchen is niet meer of minder dan het bedekken van je tuinbodem met een laagje plantaardig of ander materiaal met eenzelfde werking. Met het niet bedekken van je tuinbodem is er sprake van kale grond. Dat is niet goed voor de wortels van planten, voor het bodemleven, en het tegengaan van onkruid.
Zaaien verloopt volgens dezelfde principes: je schuift de mulch wat opzij waar je wilt zaaien, je maakt je zaaigeul en zaait. Fijn zaad van wortelen of sla kan je zeer licht bedekken met wat grond, maar zeker niet terug bedekken met de mulch. Laat de mulch rond de zaailijn liggen, hierdoor komt er daar geen onkruid op.