Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden.
"Apart slapen kan een gevaar zijn voor je relatie. Als het echt een gewoontepatroon wordt, en wanneer je er niet echt afspraken over maakt, kan je zonder dat je het weet in problemen geraken." "Als mensen het goed afspreken, kan het net een goede oplossing zijn voor je slaapproblemen.
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen. Dat is dus eigenlijk het antwoord op de vraag.
Eén op de zes stellen slaapt in aparte bedden, zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. De helft van hen slaapt zelfs in aparte kamers. De stellen geven als reden dat ze niet goed kunnen slapen als ze met hun partner in een bed liggen.
Het geluid van de snurker verstoort de slaapcyclus. Dat kan leiden tot werkelijke relatieproblemen. Daarnaast kan het concentratieproblemen en allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Ook voor de snurkende partner kan het snurken leiden tot problemen.
We mogen ervan uitgaan dat de meeste slashparents zich het comfortabelste voelen wanneer jonge koppeltjes pas beginnen samen 'slapen' rond de leeftijd van 16 jaar. Daarnaast bekijken jullie het graag kind per kind en per graad van 'serieusiteit' in de relatie.
Als je slecht slaapt en vaak sombere gedachten en angsten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Slecht slapen kan namelijk te maken hebben met depressie. Daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en je indien nodig door te laten verwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Meer stelletjes dan je denkt slapen apart van elkaar – het is zelfs zo veelvoorkomend dat het een naam heeft gekregen: de slaapscheiding. Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
Samen slapen heeft een psychologisch effect: het geeft een veilig gevoel als je partner in de buurt is. Door samen te slapen creëer je dus een veiligere en meer ontspannen omgeving. En we hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat je hierdoor ook sneller en fijner in slaap valt!
Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor. Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie.
Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Angstaanvallen (pavor nocturnus): je gilt of schreeuwt in je slaap maar wordt niet echt wakker, net zoals bij slaapwandelen. Meestal slaap je daarna gewoon weer verder. Deze aanvallen komen ook vaak bij jonge kinderen voor.
Waarom heb ik iets nodig tussen mijn knieën bij het slapen? Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.
Links of rechts in bed
Uit het onderzoek bleek dat linksslapers (dus als je vanuit liggend perspectief aan de linkerkant slaapt) positiever in het leven staan. Van de mensen die links in bed liggen, bleek een kwart namelijk positief in het leven te staan ten opzichte van die 18 procent die graag rechts ligt.
Slapen in aparte bedden heeft vaak een negatieve bijklank voor veel koppels, maar onderzoek op basis van hersenscans heeft aangetoond dat dit je relatie kan redden en je persoonlijke gezondheid kan verbeteren.
Door bijvoorbeeld gezonder te eten of te gaan sporten, overgewicht is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van snurken. Maar ook het drinken van alcohol, mensen snurken namelijk meer na het drinken van alcohol. Wanneer jullie deze uitdaging samen aangaan voelt jouw partner zich meer door jou gesteund.
Als koppel niet in dezelfde kamer slapen, het is tegenwoordig gelukkig geen taboe meer. Er bestaat zelfs een woord voor: een SAT-relatie (sleeping apart together), naar analogie met de LAT-relatie (living apart together).
Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker. Ook is het mogelijk dat je coördinatie verslechterd wanneer je langer dan 24 uur wakker bent.
De reden waarom je niet kunt slapen als er iemand naast je ligt in hetzelfde vertrek kan divers zijn. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken dat je allebei niet voldoende ruimte hebt in bed maar ook dat een van beide snurkt waardoor de ander niet kan slapen en soms uren wakker ligt.
In de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan slaap of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben. Tip: probeer met name in het weekend eens op tijd naar bed te gaan.
Ze hebben daarom de regel ingesteld dat hij maximaal eenmaal per maand mag blijven slapen (en alleen in een weekend), en ook maximaal een keer per maand mag blijven eten. Ze weigeren eerst even aan te kijken hoe het zonder deze regel zou gaan.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
' In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.