– Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. – Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
1 – Yoghurt – Yoghurt is één van de beste bronnen van probiotica. Het is eigenlijk normale melk die gefermenteerd is door goede bacteriën, zoals melkzuurbacteriën en Bifidobacteriën. Daarnaast is het eten van yoghurt geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.
Maar de melkzuurbacteriën in probiotica zijn toch heel andere dan in gewone yoghurt? Nee hoor. Er bestaan tientallen soorten melkzuurbacteriën, maar het zijn allemaal familieleden van de standaard yoghurtbacteriën Lactobacillus en Bifidus, die ook volop in gewone yoghurt zitten.
In de supermarkt kun je kiezen uit ontzettend veel soorten yoghurt, bijvoorbeeld magere, halfvolle, volle, Griekse en Bulgaarse yoghurt, vruchtenyoghurts en kwark. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Wat is beter skyr of Griekse yoghurt? Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Yoghurt en Yakult: niet de beste keuze
Yakult bevat weliswaar minder bacteriën dan kefir, maar nog steeds meer dan de meeste yoghurtdrankjes. En ook yoghurt bevat probiotica, alleen minder dan kefir en Yakult. Het grootste nadeel van yoghurt en Yakult is dat ze vaak toevoegingen zoals suiker bevatten.
Voor de algehele gezondheid is een probiotica met meerdere stammen meestal het effectiefst. De meest voorkomende stammen zijn afkomstig van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Naar deze twee stammen is het meeste onderzoek gedaan.
En hoe zit het met kaas? Sommige gerijpte soorten kaas of soorten die gemaakt zijn van rauwe melk bevatten een behoorlijk gehalte aan probiotica, zoals gouda, mozzarella, cheddar, gruyère en roquefort(6). Wilt u iets lichters, kijk dan eens naar kwark en cottage cheese. Dat zijn prima alternatieven.
Voorbeelden van een probiotische voeding zijn zelfgemaakte yoghurt, zuurkool, kefir en rauwmelkse kazen. Een prebiotische voeding bevat één of meerdere typen koolhydraatverbindingen (vaak vezels) die als voedselbron dienen voor goede darmbacteriën. Denk hierbij aan volkoren granen, groenten en fruit.
Activia is geen dieetproduct, maar kan geconsumeerd worden als onderdeel van een gezond dieet. Activia is in veel varianten verkrijgbaar, van naturel tot 0% vet varianten. Overleg dit ook met uw diëtist.
Over het algemeen wordt skyr gezien als gezond, omdat er geen vet in zit: deze is volledig verwijderd tijdens het productieproces. Er zitten ook weinig calorieën in. Tegelijkertijd zitten er veel meer eiwitten in dan in gewone yoghurt en bevat het probiotica – iets wat goed voor de darmen zou zijn.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Met name gefermenteerde producten, zoals ingelegde augurken, zuurkool, kimchi en kombucha, bevatten veel probiotica. Maar ook zuivelproducten als yoghurt, kefir en hüttenkäse. Prebiotica is eigenlijk voeding voor probiotica.
Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij verstopping en bij sommige vormen van diarree. Maar er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand is niet wetenschappelijk bewezen.
Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Er is echter weinig bewijs dat producten met levende micro-organismen een gezondheidsvoordeel opleveren voor gezonde mensen.
Hoelang moet je het gebruiken? Een paar weken probiotica brengt de darmflora niet volledig in balans. Je kunt het daarom het beste een aantal maanden gebruiken. Als de diarree allang voorbij is, kan je darmflora namelijk nog steeds ontregeld zijn.
Het middel Kijimea is een probioticum met een specifieke bacteriestam, namelijk B. bifidum MIMBb75. De producent van Kijimea beweert dat dit probioticum effectief is bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Kefir bevat veel eiwit, is goed verteerbaar en het is een grote bron van probiotica. Probiotica zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. En dan hebben we het dus over de goede soort bacteriën. Probiotica zouden een positief effect hebben op de gezondheid wanneer je er voldoende van binnen krijgt.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
DRIE MAAL MEER MELK = MEER EIWITTEN
Ísey Skyr wordt gemaakt met 3-4 keer zoveel melk als gewone yoghurt en bevat tevens de originele IJslandse skyrculturen, dankzij het innovatieve productieproces van MS Iceland Dairies.
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.