Maden komen terecht in de vacht van het konijn doordat een vlieg, meestal de blauwgroene bromvlieg of groene vleesvlieg, eitjes in de vacht en huid van het konijn legt.
Het konijn zal gewassen worden zodat de huid en vacht schoon zijn. Vervolgens zullen alle maden één voor één verwijderd dienen te worden met een pincet. Soms wordt dit gedaan onder een roesje. Na deze behandeling krijgt het konijn pijnstillers en antibiotica.
Als de eitjes zijn gelegd, kan het enkele uren tot dagen duren voordat je maden ziet. Deze zien eruit als witte wormpjes van enkel millimeters tot een centimeter groot. Ze zijn rond, dik en bewegen. Vaak zie je ze rond de anus, daar waar eventueel ontlasting in de vacht van je konijn zit.
De huid gaat afsterven en kan zeer diepe wonden geven. De maden kunnen zelfs inwendig in de anus en/of vulva zitten. Binnen 24-48 uur kan een konijn overlijden door pijn, shock en infectie. Een konijn met myiasis heeft wonden, maar die zijn niet altijd duidelijk zichtbaar voor de eigenaar.
Snel ingrijpen is cruciaal, want myiasis bij het konijn kan al binnen 24 tot 48 uur fataal zijn! Volgende symptomen kunnen optreden: roodheid, zweren, gaatjes en maden in de huid, voornamelijk rondom de anus en in de liesstreek.
Zo kom je van maden af
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood.
Maden ontstaan uit vliegeneitjes die vliegen het liefst in een vochtige, warme omgeving leggen. Laat nu net jouw vuilnisbak de perfecte omstandigheden daarvoor hebben. Nadat de larven zijn uitgekomen kunnen ze snel groeien door het vele voedsel dat ze in je afvalbak kunnen vinden.
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Ze steken of bijten niet, ze zijn volstrekt onschadelijk, je zou ze zelfs nuttig kunnen noemen, want ze verteren een massa organisch afval in de bodem. Ze verschijnen in maart niet vanuit het niets; ze komen uit de grond.
Eet je konijn veel papier dan is dit speelmateriaal ongeschikt, omdat het verstopping kan veroorzaken.
Maak het konijn met een zacht straaltje nat of schep wat water uit het teiltje over het dier heen. Vermijd water in de ogen en oren, dit is onprettig voor het konijn. Neem wat shampoo op je hand en wrijf het uit over je handpalm. Verdeel daarna de shampoo over de huid van het dier.
Een konijn wast zichzelf
Konijnen houden zichzelf goed schoon door zich te likken met hun speciale tong. Voor de wat moeilijk bereikbare plekken, zoals de oren en neus, gebruiken ze hun voorpoten. Deze halen ze, na ze te hebben natgemaakt, hierlangs en herhalen dit totdat ze weer schoon zijn.
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Het konijn behoort tot de haasachtigen en die zijn gek op knagen. Ze knagen op alles wat ze tegenkomen. Voor konijnen is dit een manier om hun leefomgeving te verkennen. Het is dus belangrijk om te vermelden dat het gaat om een natuurlijke reactie.
Afhankelijk van de temperatuur, verpoppen de larven (maden) na zo'n 6-12 dagen; het popstadium duurt 8-13 dagen. De verpopping vindt in het algemeen plaats in de grond. De volwassen vliegen leven ongeveer 5 weken.
De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis.
'Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen. U kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.
Maden zijn de larven van een vlieg of mug. Vliegen baren soms levende larven, maar het is vaker zo dat ze groeien uit een eitje dat de vlieg op rottend organisch materiaal legt.
Giet kokend water over de maden. Maden kunnen hier niet tegen en gaan hiervan dood. U kunt wat chloor en azijn in de container gieten en de container schoonspuiten nadat dit een uur heeft ingetrokken. Dit raden wij echter niet aan, omdat chloor slecht is voor het milieu.
Maden zijn pootloos, meestal wit of geelwit en leven meestal in (semi-)vloeibare stoffen die hen tot voedsel dienen, zoals mest, organisch afval, rottend fruit of rottend vlees. Hoewel sommige vliegen levende larven baren, komen maden meestal uit een ei dat door de vlieg op het voedselsubstraat wordt gelegd.
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Maden bestrijden met klimop en lavendel
De maden hebben een hekel aan de geuren en gaan er zelfs dood aan. Een andere manier om de maden te bestrijden, is ze te begraven in zand of zout. De slijmerige beestjes kunnen zich niet goed voortbewegen in zand en kunnen met hun vochtige lichamen niet tegen zout.
Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt.