Frankrijk. Aan de rand van de meeste Franse dorpen en steden staan hypermarchés, grote supermarkten met een groter aanbod dan in Nederland en lagere prijzen. Vooral typisch Franse producten, zoals kaas, wijn en mosterd, zijn er goedkoper; geïmporteerde zaken kunnen iets duurder zijn.
De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste). Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn.
Is Frankrijk een duur land? De gemiddelde prijzen in Frankrijk zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Frankrijk moet je er 1.02 keer meer voor betalen dan in Nederland.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
Een hypermarché is de Franse benaming voor extra grote supermarkten, met minstens 2.500 m2 oppervlakte. Zelfs al zijn ze een slagje kleiner en mogen ze slechts supermarché heten, dan nog zijn de supermarkten op het Frans platteland vaak van indrukwekkend formaat.
Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn.
De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste). Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn.
Er zijn dingen die je in Frankrijk bijna nergens kunt krijgen, zoals chocolade hagelslag, vlokken, muisjes, pindakaas, enzovoort.
Dit zijn de goedkoopste en de duurste supermarkten in Frankrijk Dit zijn de goedkoopste en de duurste supermarkten in Frankrijk Het Franse equivalent van de Consumentenbond de Que Choisir heeft het antwoord gevonden op wat de goedkoopste supermarkt is. Goedkoop is Leclerc en de duurste de Monoprix.
Wie in België een brood koopt, betaalt tot 18 procent meer dan in Nederland. Vis en vlees zijn 7 en 13 procent goedkoper. Ook melk, kaas en eieren zijn fors goedkoper bij onze noorderburen. Enkel voor groenten, fruit en aardappelen loont het niet de moeite de grens over te steken.
Luxemburg is voor alle productcategorieën goedkoper en is in het algemeen liefst 12procent voordeliger dan de twee Waalse steden.
In Oostenrijk en Frankrijk kan barbecueën duur uitpakken. De vleesprijzen liggen daar respectievelijk 45% en 30% boven het Europees gemiddelde. Voor goedkopere alcoholische versnaperingen moet je naar Spanje en Duitsland, daar liggen de prijzen respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde.
Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder." Biovlees is dus het duurste.
Van de top 10 landen met de laagste prijzen bevinden 5 zich in Azië, 2 in Centraal en Zuid-Amerika, 2 in Oost Europa en 1 in Noord -frika. Australiërs hebben de hoogste gemiddelde vleesconsumptie met 111.5kg/persoon. Indiërs de laagste met 4.4kg/persoon.
Mals rundvlees als biefstuk en ossenhaas zijn weliswaar het makkelijkst te bereiden, ze kosten ook een flinke duit. Wie wil besparen kan daarom beter gaan voor vlees van de borst of schouder.
Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon. Voor elk extra gezinslid komt er nog 10 euro bij. Voor een tweepersoonshuishouden geldt dan dus een normbedrag van 50 euro per week.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je 30 keer je jaaruitgaven nodig hebt om te kunnen stoppen met werken. Dit zou bij €3.000 per maand op €1.080.000 uitkomen. Als je ervan uitgaat dat je een goed rendement haalt met je geld, kun je uitgaan van 25 keer je jaaruitgaven (€900.000).
Hoeveel euro per week aan boodschappen voor 1 persoon? Het is mogelijk om voor 1 persoon slechts €20 tot €30 aan boodschappen per week uit te geven, afhankelijk van de producten die iemand koopt. In de meeste gevallen geven we voor 1 persoon in Nederland zo'n €50 euro aan boodschappen uit.
De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel. Het hielp niet dat ook de oogst in de Franse Bourgogne – waar de beroemde mosterd oorspronkelijk vandaan komt – mislukte na een natte winter en een koud voorjaar.
Fromage Frais betekent eigenlijk niets anders dan 'verse kaas'. In Nederland beter bekend als kwark. Grote verschil tussen traditionele Fromage Frais en de Nederlandse kwark is de bereidingswijze: aan de melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd.
Verder hebben de Fransen ook een grote voorliefde voor 'charcuterie' (worst, ham en vleeswaren). Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen... Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate).