In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt.
Houd in Europa 5 tot 10 procent aan
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er geen problemen mee als je geen fooi geeft.
Onderling afspraken maken voorkomt conflicten. In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. FNV Horeca vindt dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Fooien in Britse restaurants
Als er niets wordt toegevoegd en je tevreden bent met de service die je hebt gekregen, is het standaard om een fooi te geven van circa 10-15 procent. Veel restaurants voegen automatisch een servicekosten toe aan de rekening, dus controleer dit voordat je een fooi geeft.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Wie wel fooi geeft bij een pinbetaling, doet dit vooral via contanten (50%). 40 procent zegt het fooibedrag er meteen bij en pint het totaal. Een aantal mensen vraagt hoe het personeel de fooi graag ontvangt. Een aparte fooiknop op het pinapparaat, daar zitten de meesten (61%) niet op te wachten.
Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Bovendien krijgt men fooi direct van klanten, in tegenstelling tot een bonus of gratificatie, die van de werkgever komt. Fooi vormt meestal een prikkel voor de dienstverlener om extra zijn best te doen.
1. De ober. Een vriendelijke, behulpzame ober, serveerder of kelner die alle mogelijke moeite heeft gedaan om het jou naar de zin te maken, kun je door het geven van een fooi laten weten dat je zijn goede service op prijs stelt.
In principe is de 'service' inbegrepen, dus Fransen geven zelden meer dan 5 procent fooi.
Fooi komt uit de tijd dat er nog geen minimumloon was, laat staan een horeca-cao, en toen moest de bediening het vaak hebben van de fooi. De fooi was belangrijk om enigszins een goed inkomen te genereren. We gaven toen vaak wel 10% van het totaalbedrag als fooi.
Geef niet meer dan 10% fooi. In hotels wordt het geven van fooi wel verwacht. Aan de portier geeft u tussen de 1-3 euro per tas en aan het kamermeisje 3-5 euro per nacht.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
Sommige hotels rekenen al wat extra's, maar let op! Dit gaat naar het hotel zelf en is geen fooi voor de serveerders. Dus zodra er geen duidelijke fooi op de rekening staat, geef de serveerder dan zelf 15-20 procent wanneer hij aanklopt.
In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.
Een fooi achterlaten is dan niet gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd. Zo'n 5 à 10 procent.
In Japan is het erg beledigend om fooi te geven. Wanneer er fooi wordt gegeven, zal deze ook meteen weer teruggegeven worden aan de mensen. Alleen bij gidsen geven mensen af en toe wel fooi, al is het niet verplicht.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Omdat hun inkomen al in de prijs van de reis is inbegrepen, krijgen Italiaanse gidsen meestal geen fooi.