Zelf zien we ook in onze praktijk dat vrouwen die echt heel druk zijn en veel stress ervaren, vaker wat eerder bevallen. Dit is natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen of statistisch onderzocht, maar dat de afname van stress ook bijgedragen kan hebben aan de afname van vroeggeboortes, zou ons niet verbazen.
Het effect van angst of stress is afhankelijk van het tijdstip in de zwangerschap, de intensiteit en de duur van deze stressfactor. Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
De meeste vroeggeboortes ontstaan door te vroege weeën of het te vroeg breken van de vliezen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn: een medische oorzaak: een ernstige afwijking bij de baby, een aangeboren aandoening zoals DES bij de moeder of als de baarmoedermond met een operatie is ingekort.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Dansen, bewegen, wandelen. Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.
Grootste kans in week 40-41
In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Op een gemiddelde dinsdag werden 601 kinderen ter wereld gebracht in 2002. Op woensdag en donderdag werden ook relatief veel kinderen geboren. In het weekend werden de minste kinderen geboren. In 2002 werden gemiddeld 470 kinderen op zaterdag geboren en 452 op zondag.
De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 12 weken met echoscopisch onderzoek de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling vindt meestal plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Dit is de periode van 37 tot 42 weken zwangerschap.
Oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond (cervixinsufficiëntie) of een afwijkende vorm van de baarmoeder (uterusanomalie).
Er zijn factoren die invloed hebben op wanneer een baby aanstalten maakt om geboren te worden. Stress, complicaties tijdens de zwangerschap en het krijgen van een meerling zijn hier voorbeelden van en kunnen invloed hebben op de bevallingsdatum.
Het 'wereldrecord' staat op naam van James Elgin Gill, die in Canada al na 21 weken en 5 dagen geboren werd, maar hij woog 109 gram meer dan Eva.
Veel stress zorgt voor een minder goed functionerende placenta die dus ook minder kan doorgeven of juist tegenhouden. Baby's kunnen dan te vroeg geboren worden, omdat ze op een gegeven moment niet meer de voeding krijgen die ze nodig hebben.” Je hoeft je geen zorgen te maken als je af en toe gestresst bent.
Je lichaam wordt door de stress moe en heeft te veel spanning. Dat is slecht voor de groei en ontwikkeling van je baby. Overmatige stress kan ook leiden tot problemen tijdens de bevalling, waardoor jij of je baby in nood komt. Na de geboorte kan je baby ook minder goed omgaan met stress.
Verdriet versterkt je emoties en de onbalans van je hormonen, alsof je alles intens beleeft. Zeker wanneer je zwanger bent (of net bevallen) zul je de intense emoties van verdriet en blijdschap dwars door elkaar voelen. Dat voelt soms ingewikkeld, soms mooi en vooral intens.
Wereldwijd worden de meeste baby's geboren op 16 september. Terugkijkend op december, zijn de meeste van deze baby's waarschijnlijk verwekt aan het begin van de kerstvakantie.
Het overgrote deel (ongeveer 70%) bevalt na de uitgerekende datum. Gelukkig bevalt 95% van de vrouwen spontaan vóór de 42 weken.
Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op!
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
De meeste moeders merken dat een kindje indaalt door lichte pijn in de onderbuik, of steken die je in je vagina kan voelen. (genieten! ;)) Je verloskundige zal op het spreekuur met haar handen op je buik naar de indaling voelen, en je vertellen of een kindje al vast of nog beweeglijk in het bekken ligt.
Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.