Als jij de pabo rekentoets niet haalt, krijg je een negatief studieadvies. Dat betekent dat je niet door mag met jouw opleiding. Met 103 punten heb je een 5,5 voor de wiscat en ben je geslaagd. Als je een 10 wilt halen, moet je 155 punten of meer halen.
Taaltoets en rekentoets eerstejaars pabostudenten
De resultaten tellen mee voor het bindend studieadvies dat studenten aan het eind van het 1e jaar krijgen. Haalt de student de toets aan het eind van het 1e jaar niet? Dan moet de student stoppen met de opleiding.
De norm van de Wiscat
Als je de Wiscat niet gehaald hebt, betekent dit dat je minder dan 103 punten hebt gehaald. Bij 103 punten haal je een 5,5 en dit is de landelijke is die aan de pabo rekentoets wordt gesteld. Dit staat gelijk aan het referentieniveau 3F, wat gelijk is aan MBO/HAVO-niveau.
Het uiteindelijke niveau dat je bij de rekentoets dient te behalen is het 3F niveau en dit staat gelijk aan een MBO-HAVO niveau. Als je dit vertaalt naar een aantal vragen, betekent dit dat je minimaal 103 vragen goed moet beantwoorden om een 5,5 te halen.
De WisCAT is een pittige rekentoets die je in jaar 1 van de PABO moet maken. Deze toets is een eis om de opleiding na jaar 1 te mogen blijven volgen en je hebt 3 kansen om de toets te halen. De rekentoets is lastig, omdat de stof ingewikkeld kan zijn en de toets vereist daarom een goede voorbereiding.
Minimaal 2 kansen taalexamen
Voor het centraal examen heb je recht op minimaal 2 kansen binnen de duur van je opleiding. Je herkansing mag je binnen dezelfde afnameperiode maken. Heb je bij je eerste kans een voldoende gehaald, maar wil je toch een beter cijfer halen? Dan heb je recht op 1 herkansing.
Voor de rekentoetsen is de drempel vastgesteld op 20%.
Elke toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je minimaal 40 vragen goed moet hebben. Je hebt 90 minuten per toets, je mag 1 herkansing doen per jaar en een gehaalde toets is een half jaar geldig.
Om de WisCAT te halen, is het belangrijk dat je de inhoud van het referentieniveau 3F goed beheerst. Dit is het niveau rekenen waar je op het mbo of havo examen in hebt gedaan.
Samenvatting. De pabo is een hbo-bacheloropleiding tot leraar basisonderwijs. Je kunt met een mbo4-diploma alleen aan de pabo studeren als je drie toelatingstoetsen haalt: voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
Je krijgt in het eerste leerjaar drie kansen om deze toets met een voldoende resultaat af te sluiten.
Vaak genoeg haalt minder dan 50% de toets in de eerste keer. Soms is het aantal geslaagden niet hoger dan een derde. Dit lage slagingspercentage komt met name door onderschatting. Veel studenten gaan er automatisch van uit dat ze goed kunnen rekenen en nemen de moeite niet voor de Wiscat te oefenen.
Voor alle Pabo studenten in Nederland is de WISCAT Rekentoets verplicht. Dit is een landelijke toets eigenvaardigheid op het gebied van Rekenen/Wiskunde. Deze toets moet je in het eerste studiejaar succesvol afronden. Je mag de toets maximaal drie keer doen.
Rekenen verplicht om mbo-diploma te halen
Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma. Maar het resultaat komt wel op je resultatenlijst. Start je vanaf studiejaar 2022-2023 met je opleiding, dan telt het resultaat wél mee voor je diploma.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd. Compensatiepunten tellen dus niet mee voor de kernvakken.
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen).
– een behaald certificaat is 5 jaar geldig, ook met terugwerkende kracht.
De uitslag van de Wiscat is doorslaggevend in ons geschiktheidsonderzoek. Het landelijke gemiddelde houden we hierin aan en dit is een score van minimaal 103 punten. De Wiscat moet dus met 103 punten of meer worden gehaald om het geschiktheidsonderzoek zij-instroom te kunnen vervolgen.
Voor de Wiscat toets heb je in totaal 100 minuten de tijd, waarin je 55 opgaven krijgt. De Wiscat bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste deel is hoofdrekenen Dit zijn 17 vragen en daarvoor heb je 17 minuten de tijd. Het tweede deel zijn 38 gemengde opgaven, waarvoor je 83 minuten hebt.
Behoorlijk ingewikkeld. Als ze de testen onder haar neus krijgt, schrikt ze toch van het niveau van de vragen. Bij aardrijkskunde en natuur en techniek gaat het dan ook mis: die haalt ze niet. "De vragen zijn hier en daar behoorlijk ingewikkeld.
Toelatingstoetsen en instroom onder voorwaarden
Voor de start van de pabo hebben studenten één kans per vak om de toelatingstoets te maken. Studenten moeten gebruik maken van deze kans per vak, de uitslag van deze toetsen geeft studenten namelijk informatie over de beheersing van de vereiste kennis.
Een toelatingsonderzoek is niet gratis. Hoeveel de toets kost, verschilt per hogeschool. De kosten variëren van ongeveer € 75,- tot € 180,-. Voor herkansingen en voorbereidingscursussen moet je apart betalen.
Als een student in een Mbo-opleiding een 5 of hoger heeft behaald voor 2F rekenen kan vrijstelling aangevraagd worden voor rekenniveau 2 of 3. Er moet dan wel minimaal een 6 voor Nederlands behaald worden om voor een diploma in aanmerking te kunnen komen.
De referentieniveaus (1F, 2F) kunnen op dezelfde manier worden geïnterpreteerd als bij Nederlands. Het instroomniveau in de brugklas moet hoger zijn dan 1F om het eindniveau van het rekenexamen (2F, oftewel score 75 of hoger) met enig gemak te kunnen halen.
Met ingang van schooljaar 2019-2020 is de rekentoets in het voortgezet onderwijs afgeschaft. De rekentoets voortgezet onderwijs was verplicht voor alle leerlingen, maar telde alleen voor vwo-leerlingen mee voor het slagen of zakken.