Allereerst werkt WhatsApp niet, dit is geblokkeerd en kan alleen gebruikt worden als jouw telefoon een VPN verbinding heeft. Dit is dus geen mogelijkheid om in contact te blijven met het thuisfront. Ook Facebook, Twitter en Gmail zijn media die u niet makkelijk kunt bezoeken en gebruiken tijdens een reis door China.
Google, Gmail, Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Vimeo, ze zijn allemaal geblokkeerd door de overheid. De blokkades zijn niet permanent en de websites zijn soms prima bereikbaar, maar een gezonde basis is het natuurlijk niet.
Omdat de bedrijven de Chinese overheid geen toegang tot gebruikersinformatie kunnen geven, zijn ze verboden. Het gaat onder meer over Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp en Snapchat. Ook versleutelde berichtendiensten zoals Telegram en Signal zijn geblokkeerd.
WeChat (微信, Weixin) is een online sociaal netwerk en chatapp van het Chinese bedrijf Tencent. De chatapp werd in 2011 uitgebracht. Het is vergelijkbaar met een combinatie van Twitter, Facebook en WhatsApp.
In de Volksrepubliek China is er sprake van internetcensuur, uitgevoerd door de overheid. In China worden verschillende sites geblokkeerd, omdat ze niet overeenkomen met de kijk op de wereld van de Chinese overheid, bijvoorbeeld wat Taiwan of Tibet betreft.
Chinese internetgebruikers kunnen echter niet vrijuit gebruik maken van alle diensten die het internet te bieden heeft; vele prominente buitenlandse websites en apps zijn namelijk geblokkeerd, zoals bijvoorbeeld de websites van Amnesty International, The New York Times, Facebook, Twitter, Instagram en YouTube.
In China kun je niet zomaar alles op het internet bekijken en delen, dat wordt censuur genoemd. Veel sites, zoals YouTube, Instagram en Facebook zijn geblokkeerd. Maar ook op andere plekken wordt streng in de gaten gehouden wat iedereen deelt.
Drie van de meest gebruikte apps in China zijn WeChat, een multifunctionele chat-app, Taobao, een héél uitgebreide versie van Marktplaats en Weibo, een uit de kluiten gewassen Facebook.
Als ze bijvoorbeeld Ni Hao (hallo) willen zeggen in een sms, typen ze n en de i. Op hun scherm verschijnt dan een aantal karakters van woorden die met de klank 'ni' beginnen. Ze kiezen dan het goede karakter uit en typen dan de eerste paar letters van het volgende woord.
Communicatie in China is indirecter en formeler van toon dan in Nederland. Er worden veel woorden gebruikt en met enige regelmaat worden excuses gemaakt: verontschuldigende woorden voor de eenvoudige ontvangst, het simpele eten of een detail dat niet perfect geregeld is.
Soms betaal je hiervoor een vergoeding. Maar er is een 'valkuil'; in China worden populaire websites als Facebook, Google, Instagram, SnapChat, TouTube en Twitter geblokkeerd. Je kunt deze sites nergens in China openen of gebruiken. Ook niet op je eigen mobiele apparaat of laptop.
Door overheidscensuur zijn veel bekende websites, zoals Facebook en Google, geblokkeerd. Met de juiste VPN kun je deze websites toch bereiken. Wij raden ExpressVPN, NordVPN en VyprVPN aan, omdat deze VPN-providers alles op alles zetten om ook hun Chinese gebruikers een vrij internet te kunnen bieden.
Reizen door China is een uitdaging
Je kunt de weg niet vragen en je kunt niet vragen waar een bepaald adres ligt waardoor je ontzettend makkelijk verdwaald (en dan de weg terug niet kunt vragen). Google Maps werkt niet (zie 1), dus je kunt ook jezelf niet naar huis navigeren. Straatborden zijn niet te lezen.
Het is belangrijk om bijvoorbeeld te weten wat de beste reistijd is, welke visa en vaccinaties nodig zijn, welke valuta wordt gebruikt en hoe je geld kunt wisselen, en welke culturele verschillen je kunt verwachten. Door je goed voor te bereiden, kun je vol vertrouwen en veilig genieten van je reis door China.
“In de zuidelijke helft van China kunnen ze die r-klank moeilijk uitspreken en wordt dat l – dat komt doordat de palatale klanken in die streken allemaal wat meer naar voor in de mond worden uitgesproken en tussen l en de Engelse r ligt maar een paar millimeter verschil.
China: 中国 (fonetisch: 'Zhongguo')
De Chinezen hebben een totaal andere naam voor hun land dan wij het land hebben gegeven. Zij noemen hun land niet 'China', maar: 'het land van het midden'. Eeuwen geleden dachten de Chinezen dat ze het middelpunt van de wereld waren.
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
In hotels, grote winkels of grote restaurants kunt u over het algemeen goed met een creditcard betalen. Echter kunt u op veel plekken in China nog niet pinnen. Zorg er daarom voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.
Veiligheid in China
In het algemeen zult u zich in China zeer veilig voelen, niemand die u lastig valt en ook 's avonds kunt u gerust over straat lopen. Alleen zijn er, net als overal eigenlijk, zakkenrollers actief. Meestal bij drukke plekken zoals markten, maar bijvoorbeeld ook in de Verboden Keizerlijke Stad.
Chinezen betalen dus met yuan (al doen ze dat in de praktijk tegenwoordig steeds vaker via QR-code in AliPay of WePay), maar ze handelen in renminbi.
Met het tekenen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op 10 december 1948 bevestigde China de vrijheid van meningsuiting. Ook in China's eigen grondwet is die vrijheid verankerd, samen met de vrijheid van vereniging en vergadering.
De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking (Beijing) gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de keizer Yongle, in 1422. UNESCO-volgnr.
"Sinds vorig jaar zomer kampt China met een crisis in de vastgoedsector. De overheid wilde dat de grote schuldenlast in de sector zou afnemen, maar dat leidde ertoe dat veel begonnen projecten niet werden afgebouwd", zegt Van Dijkhuizen. Dat veroorzaakte problemen bij vastgoedgiganten als Evergrande.