Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
De akoestische expressie van positieve emoties is bij veel dieren, zoals paarden, weinig onderzocht. Recente studies suggereren dat proesten een betrouwbare indicator kan zijn voor positieve emoties bij hoefdieren. Proesten is een niet-vocaal geluid dat wordt geproduceerd door uitademing van de lucht door de neusgaten.
Ten slotte zullen veel paardeneigenaren hun viervoeter weleens hebben horen blazen. Paarden produceren dit geluid door hard en scherp uit te ademen. Ook blazen lijkt te zijn bedoeld om andere paarden te waarschuwen.
Een paard dat staakt is corrigeerbaar. Meestal komt de staking voort uit angst, te veel (werk)druk, een harde manier van aanpakken, onbegrip of vermoeidheid.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
De belangrijkste functie van deze zenuw (ook wel drielingzenuw genaamd) is het doorgeven van (pijn)signalen van grote delen van het hoofd aan de hersenen. Waarom is nog niet bekend, maar bij paarden die hoofdschudden is deze zenuw gevoeliger voor het opvangen van prikkels.
Paarden slaan als ze spelen (Left-Brain) en ze slaan als ze bang zijn (Right-Brain). Ze kunnen ook slaan als ze opstandig zijn (Left-Brain). En ze missen hun doel niet, maar vaak bluffen ze of willen ze dat je afstand houdt, zoals een ontdeugend kind dat zeker weet dat je hem niet kunt raken.
Een paard op hol is vaak niet meer voor rede vatbaar. Hij wil niet meer stoppen en kijken wat het was. Hij wil zo snel mogelijk, zo ver mogelijk bij het gevaar weg. Er komt een stoot adrenaline in het lichaam vrij, de ademhaling schiet omhoog, de bloeddruk stijgt en er stroomt meer bloed naar de spieren.
Het weigeren of stoppen voor de sprong kan verschillende redenen hebben: Je rijdt je paard niet passend bij de sprong. Je geeft verkeerde hulpen. Een paard heeft weinig ervaring in het parcours.
Emotionele stress is zeker ook van toepassing bij paarden. Het dier kan ook treuren om een verloren vriend of baasje en daardoor zelfs gedeprimeerd raken. Wanneer lichamelijke klachten ontstaan zijn door spierspanningen kan Body Stress Release veel voor een dier betekenen.
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat?
Het tonen van affectie gebeurt meestal door zachte aanrakingen, zoals duwtjes. Deze signalen worden ook gebruikt bij een Horsemanship training.
Luid hinniken: Paarden hinniken naar elkaar als ze ver uit elkaar zijn. Ze doen het ook als ze bedroefd zijn, zoals wanneer ze een vriend moeten achterlaten. Zachtjes hinniken: een welkomstgeluid. Een merrie hinnikt zachtjes naar haar veulen.
Het paard is niet helemaal helder en fit en heeft een slechte – of zelfs helemaal geen – eetlust. Daarnaast kan het paard koorts hebben en soms snottert hij al. Met name als het paard koorts heeft is het slim om niet te lang te wachten om een dierenarts te bellen.
Als de oren een beetje slap opzij en naar achter staan, is het paard een beetje doezelig. En wanneer de oren plat in de nek staan kun je maar beter oppassen; het paard is dan erg kwaad en neemt snel maatregelen wanneer iets hem niet bevalt. Deze merrie staat te doezelen.
[idioom] Man en paard noemen. Precies vertellen hoe of iets is gebeurd. 'Het ging om zo'n man op zo'n paard'.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Dan is er maar één oplossing: je paard een dag vrij geven. Welk ongewenste gedrag je paard ook vertoont: je mag er vanuit gaan dat hij dit niet expres doet. Misschien botsen jullie karakters op sommige vlakken of begrijpt je paard jou niet, omdat je niet altijd duidelijk en consequent bent.
Het paard geeft je een kusje op je wang of mond. Dit kan met de lippen of met de tong.
Paarden zijn van nature vluchtdieren.
Paarden schrikken dus gemakkelijk. Een paard kan schrikken van: Een voorwerp (een zweep, een tractor, een plastiek zak, een ballon, de waterslang,…).
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
'Als je paard zijn oren naar achteren heeft, dan is hij boos! ' Dit zinnetje zorgt voor veel onbegrip en onterechte angst bij mensen. Als een paard zijn oren naar achteren heeft, hoeft dat helemaal niet altijd te zeggen dat hij boos is! Het hangt ervan af hoe plat hij zijn oren naar achteren heeft.
paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.