Hun voedsel (algen en kleine kreeftjes) leidt tot de roze kleur. De algen bevatten carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen. Het lichaam maakt van deze stoffen de roze kleur. Deze kleur komt in de veren terecht en daarom zijn de flamingo's roze.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Flamingo. Chileense flamingo's danken hun fraaie roze kleur aan carotenoïde, een geel tot roodachtige natuurlijke kleurstof.
Flamingo's worden alleen niet geboren met deze karakteristieke kleur waar we ze aan herkennen. Flamingo kuikens zijn grijs, en later wit van kleur.
Geen enkele flamingo kan in de natuur zo oud worden. In het wild is hun gemiddelde levensverwachting 25 jaar.
Flamingo's zijn roze vanwege de kleurstof astaxanthine die ze uit hun voedsel halen. Deze kleurstof wordt gemaakt door algen en eencellige organismen. Kleine kreeftjes en garnaaltjes eten die algen op en worden zelf roze. Wanneer de flamingo vervolgens deze kleine kreeftjes en garnaaltjes opeet, wordt ook hij roze.
De kleur van een flamingo kan veranderen. Hij moet voedsel blijven eten waarvan hij roze wordt. Als hij dat niet doet, verliest hij zijn roze kleur en wordt hij wit.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen.
Omdat Chileense flamingo's de meeste tijd in het water leven, hebben ze niet veel natuurlijke vijanden. Alleen op het land worden ze weleens door een katachtige gepakt. De flamingo's hebben wel last van de mens. Er wordt op flamingo's gejaagd om hun veren, voor voedsel of als sport.
De dierentuin van Adelaide in Australië treurt over de dood van zijn oudste inwoner, een 83-jarige flamingo, tevens de oudste flamingo ter wereld.
Flamingo's zijn best bijzondere dieren. Natuurlijk staan ze het meest bekend om hun uitmuntende vermogen om balans te houden op één poot. Daarnaast zijn ze erg sociaal en leven ze in kolonies van soms wel 200.000 paren.
Zeer belangrijk is ook dat u bij het houden en kweken van flamingo's nooit meer dan één soort in een verblijf houdt. Bij het houden van meerdere soorten flamingo's in één ruimte is de kans aanwezig dat een dominante soortvoorkomt dat de onderdanige soort gaat nestelen.
Je zou denken dat ze dan ook veel zouden zwemmen, maar dat is niet het geval. Het zorgt ervoor, wanneer ze op een poot staan, dat ze niet zo snel wegzakken in de zanderige en zachte grond aan de kust.
Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Flamingo's slapen namelijk in het water. Dan staan ze op één poot te slapen, buiten het bereik van roofdieren. Maar als het keihard vriest, blijven ze 's nachts gewoon in het water staan.
Sommige soorten slapen zelfs in die houding. Er zijn twee redenen dat flamingo's op één poot staan: om de andere poot wat rust te gunnen, en om de lichaamstemperatuur te reguleren. Als het koud is, verliezen de vogels veel warmte via hun lange, dunne poten, vooral als ze in het water staan.
Men onderscheidt drie geslachten: 1. Phoenicopterus, met twee soorten: de rode flamingo en de Chileense flamingo; 2. Phoeniconaias, met één soort: de kleine flamingo; 3. Phoecoparrus, met twee soorten: de Andesflamingo en de James flamingo.
Deze roze kleur komt in de veren en de huid rond de poten terecht en daarom zijn deze roze. Het enige zichtbare verschil tussen beide seksen is dat mannetjes iets groter zijn dan vrouwtjes. Bij de vrouwtjes krijgen de veren iets eerder de kleur van een volwassen vogel dan bij de mannetjes.
Wij geven je dus graag wat tips en informatie mee over het poetsen van je kleine flamingo's hun tanden. Voor de allerkleinsten is het vaak heel wat om een vreemd object zoals een tandenborstel toe te laten in hun mondje.
Hun verblijf wordt overkapt met een gigantisch net. Kortwieken of leewieken zodat ze niet kunnen wegvliegen, is dan niet meer nodig. Nog een voordeel van de volière: brutale rovers als meeuwen en vossen kunnen niet meer bij de eieren en kuikens.
De onder meer in Zuid-Europa broedende flamingo was tot ongeveer 1980 een zeldzaamheid. Sinds 1983 broeden er flamingo's in het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens bij de Achterhoek, en worden ze in Nederland gezien na de broedtijd.
Bloedrode babymelk
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's. De natuurlijke kleurstof van de kreeftachtigen die ze eten, zorgt voor hun mooie rode veren.