Als er twee bakken naast elkaar staan kan de verse compost na een jaar omgezet (gekeerd eigenlijk) worden. Dan kan de hoop met rust gelaten worden en wordt het verse materiaal weer in bak één verzameld. De vertering gaat in de open lucht trouwens sneller dan in een vat.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Zorg voor voldoende lucht in de hele composthoop. Dat doe je door ongeveer elke zes weken de composthoop geheel ondersteboven te keren ('omzetten'). Dat versnelt het composteerproces. In een halfopen of gesloten compostvat kun je organisch afval niet omzetten.
De meeste herfstbladeren doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Uitzondering zijn eikenblad, beukenblad en plataanblad, die verteren erg langzaam en doen er twee tot drie jaar over. Afgesloten vuilniszakken zijn een goede plek waar bladeren kunnen composteren.
Wees heel voorzichtig met aardappelschillen in de compost bak of hoop te gooien. Er kunnen namelijk ziekten op de aardappelen zijn achter gebleven die vermeerderen zich nu via de schillen in de composthoop. Ok bestaat de mogelijkheid dat er kiemremmers zijn gebruikt , om het kiemen van de aardappel te voorkomen.
Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.
Het blad dat je laat liggen, zorgt voor een compostlaagje in je tuin. Niet alle bladsoorten compesteren even snel, maar blad van een wilg, linde of populier verteerd snel. Dit geeft (gratis!) voeding aan je bodem en daar zijn je planten blij mee.
Staat er een eik in je tuin of die van de buren, dan hark je best af en toe de eikels bij elkaar. Nadien gooi je ze op de composthoop, zo verzamelen de vogels en eekhoorns gemakkelijk hun wintervoorraad.
Afval scheiden
De composthoop kan minder hebben dan de gft-bak, omdat de omstandigheden in zo'n hoop anders zijn dan in een compostfabriek. Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Jonge compost is nog niet helemaal verteerd. Je herkent er nog stukjes blad of schors in. Je kunt deze compost tussen de bloemen, kruiden en groenten strooien: de laag beschermt tegen hevige regen en zon en trekt regenwormen aan. En die zorgen dan weer voor extra verluchting in de tuingrond.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Dan werk je bij de aanleg best een grote dosis compost in de grond in, een 10 tot 20 cm diep. Je gazon zal er maar liefst 15 jaar profijt van hebben!
Het planten gebeurt best tussen eind september en november. Door compost te gebruiken bij de aanplant van de bloembollen, geef je hen de beste start voor de aanstaande lente.
Het keren (omscheppen) van de hoop bevordert de ontwikkeling van composteren. Door de inhoud van je bak te keren komt er zuurstof bij en dat bevordert het proces. Als je twee bakken hebt, kun je de inhoud van de gerijpte compost omscheppen in de tweede bak, terwijl je de eerste weer vult met het frisse groenafval.
Gevallen blad geeft de tuin allerlei sporenelementen en het beschermt de planten tegen vorst, wind en hevige regen. Het blad is ook een prachtige plek voor vogels om te wroeten, want onder de bladeren zitten meer wormen en de grond bevriest minder snel. Daarnaast kunnen egels onder de bladeren overwinteren.
Bladeren op het gazon
Laat de bladeren niet op het gazon liggen. Want zo krijgt het gazon geen licht meer en kan het gras op die plekken afsterven. Zonder een goede behandeling zal in het voorjaar het onkruid zijn kans grijpen hier te gaan groeien.
Het blad krijgt geen vocht en voeding meer waardoor het een beetje sterft en losraakt van de houten twijgen. Normaal zuigen bomen water op met hun wortels, dat water verdampt via de bladeren. Als in de winter de temperatuur laag is kunnen de bomen moeilijk water opnemen.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Een mengeling van 'groen' en 'bruin' materiaal is ideaal. Groen materiaal, dat is: grasmaaisel, keukenafval, onkruid en bladeren. Bruin materiaal is snoeihout, dorre bladeren en stengels van vaste planten. Ook papier en karton (geen glanzend of gekleurd papier) kan worden gecomposteerd.
onkruiden (zoals brandnetels) zijn zeer goed composteerbaar en zorgen voor een goede temperatuur in de composthoop. Hun vochtgehalte en structuur is optimaal. Voeg ze wel bij de composthoop voor de zaadvorming.
citrusschillen: van citrusvruchten werd beweerd dat ze niet op de compost mochten wegens behandeld met schimmelwerend middel. Dit product breekt verder af en men kan er in de compost niks meer van terugvinden. Er werd ook beweerd dat citrusschillen enkel beschimmelen en dus niet thuis horen op de composthoop.
Meng gras en gft met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijg je én voedsel én structuur in je hoop. Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden.
De uitgebloeide bloemen en ander tuinafval gaan op de composthoop.