Organisatiecultuur is de verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie en de leden aan elkaar en aan de organisatie bindt.
Cultuur is voor Hofstede een soort 'software van het brein', een gemeenschappelijke programmering die diversiteit mogelijk maakt. Verschillende mensen met verschillende identiteiten, ervaringen en waarden komen samen en “ontwikkelen cultuur”.
Cultuur meten gebeurt met als basis de normen en waarden die gelden. Dit zijn niet alleen de normen en waarden van een land zelf, maar ook de culturen die binnen dit land te vinden zijn.
Organisatiecultuur is een verzameling waarden en normen. Normen zijn gedragsregels die ontstaan zijn uit betekenis gevende idealen (waarde). Samen bepalen ze wat het sociaal geaccepteerde gedrag van de mensen in dezelfde organisatie is.
Het bestaat onder andere uit de gedragsregels, gewoonten, normen en waarden en verwachtingen die mensen in een bepaalde groep met elkaar gemeen hebben en het zorgt ervoor dat mensen uit de ene groep zich anders gedragen dan mensen uit een andere groep.
De buurt waar je woont heeft zijn eigen cultuur, net als je sportclub en je online vrienden. En ouders geven cultuur door aan hun kinderen. De gewoontes en gebruiken van een cultuur kunnen dus heel lang blijven bestaan. Maar soms willen kinderen iets anders dan hun ouders.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving.
Voorbeelden zijn een gedeelde taal, religie, tradities, gewoonten, normen en waarden, maar ook de formele inrichting van een samenleving, zoals de organisatie van het onderwijs, het gehanteerde rechtsstelsel, en het gebruikte kiessysteem.
Cultuur : alle waarden, normen, gewoonten en andere cultuurkenmerken die mensen binnen een groep of samenleving met elkaar delen.
Een goede werksfeer is een omgeving waarin werknemers zich comfortabel, veilig en gewaardeerd voelen. Het is een omgeving waarin er open communicatie is, respect en vertrouwen tussen collega's en management, en waarin iedereen wordt aangemoedigd om samen te werken en zijn of haar beste werk te leveren.
Sturen op verantwoordelijkheid vraagt een bepaalde manier van leidinggeven. Samengevat: ruimte geven aan medewerkers, durven delegeren en loslaten. Maar ook: duidelijk zijn over de resultaten die bereikt moeten worden, het stellen van kaders en het monitoren van output.
Een echte bron van onderscheidende toegevoegde waarde
Het creatief kijken naar wat er speelt en wat er goed of minder goed gaat. Boven de materie staan (een helicopterview hebben) en richting bepalen. Het proces bewaken, prioriteiten stellen, tijdig bijsturen.
De kern van een sterke bedrijfscultuur bestaat volgens Daniel Coyle uit drie aspecten: veiligheid, kwetsbaarheid en een duidelijk doel. Ook de volgorde van deze aspecten is van belang. Veiligheid is het fundament van een sterke cultuur. Cultuur komt van het Latijnse 'cultus' en betekent verzorgen.
Taalcoaching is hiervoor een uitstekend middel. Je wordt gekoppeld aan een nieuwkomer en oefent de Nederlandse taal. Samen ga je erop uit en praat je over dagelijkse dingen. Tijdens deze gesprekken leer je Nederland door de ogen van een nieuwkomer kennen en leer je van elkaars cultuur.
Wanneer jij voor een bedrijf werkt met een cultuur die bij jouw persoonlijkheid en manier van werken past, stimuleert dit creativiteit en productiviteit. Een goede match zorgt dat jij optimaal kan presteren en (persoonlijke) groei kan doormaken. Hierdoor ga je elke dag met plezier naar je werk.
3.1 Een cultuur bestaat uit verschillende elementen zoals waarden, opvattingen, voorstellingen, uitdrukkingsvormen en normen. Daarnaast wordt er ook een indeling gemaakt in materiële en immateriële aspecten van een cultuur. Culturen zijn relatief en plaats- en tijdgebonden.
In verschillende wetenschappelijke onderzoeken wordt cultuur omschreven als: het geheel van attitudes, waarden, overtuigingen en gedragingen die een groep mensen deelt. Deze attitudes, waarden, overtuigingen en gedragingen worden bovendien van generatie op generatie doorgegeven.”
Een formele organisatie houdt in dat de taakverdelingen, functie- en taakbeschrijvingen, richtlijnen en procedures een officiceel karakter hebben. Een informele organisatie houdt in alle niet tot de formele organisatie behorende taakverdelingen en relaties.
Een positieve organisatiecultuur denkt positief en kijkt naar wat er goed gaat, verbetert wat kan en bereikt positieve deviatie (buitengewone prestaties). De basis is sociale veiligheid en goed samenwerken, de inspiratie komt van een gezamenlijk positief doel.
Een organisatiecultuur ontstaat door de wijze waarop bepaalde kenmerken van een organisatie ingevuld worden. Denk hierbij aan de manier waarop personeel aangestuurd wordt, maar ook de manier waarop er onderling wordt samengewerkt en gecommuniceerd.