Door het opstijgen van het vliegtuig worden je smaakpupillen ongevoelig. Om dat tegen te gaan, voegen ze bepaalde smaakstoffen en extra zout en suiker toe aan het eten. Als je het vliegtuig niet uitgedroogd en opgeblazen wil verlaten, breng dan gewoon je eigen eten mee of eet iets voor vertrek.
In veel gevallen serveren luchtvaartmaatschappijen nog steeds eten of drinken in het vliegtuig. Sommigen hebben de service aan boord echter volledig stopgezet om het contact tussen passagiers en het cabinepersoneel te verminderen.
Neem liever geen eten dat veel gasvorming veroorzaakt. Je kunt je door de luchtdruk tijdens de vlucht extra opgeblazen voelen als je broccoli, uien, bonen, doperwten, kool en linzen hebt gegeten. Hetzelfde geldt voor drankjes met koolzuur en kauwgom - dus gebruik dat laatste liever alleen bij het opstijgen en dalen.
Twijfel jij ook over welk voedsel er mee mag in het vliegtuig? Het is helemaal niet zo ingewikkeld. In je ruimbagage mag eigenlijk alles, maar pas op met verse producten en zuivel. Die zijn uiteraard bederfelijk en buiten Europa gelden andere invoerregels voor een stuk kaas dan daarbinnen.
Het klopt, zeggen deskundigen: we proeven dingen anders in het vliegtuig. Volgens smaakexpert en hotelmanager Peter Klosse heeft het smaakverschil aan boord te maken met de luchtvochtigheid. "Door de geconcentreerde lucht in de cabine is de smaakwaarneming vaak anders dan op de grond."
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Je lichaam zwelt op
Jij bent niet de enige in het vliegtuig die moeite heeft om zijn maag of darmen te temmen. Veranderingen in de luchtdruk leiden namelijk tot een vermeerdering van gas. Denk maar eens aan de bolle vorm van zakjes chips in een vliegtuig. Deze gassen verzamelen zich dus ook in jouw lichaam.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis. Op lange intercontinentale vluchten krijg je ook in economy class een driegangen menu en drankjes.
Zo zijn er bacteriën gevonden als salmonella en zelfs insecten eitjes. Ook de Amerikaanse nieuwszender NBC ontdekte vuiligheid in het water. Niet alleen de tanks zijn niet goed schoon, ook de slangen waarmee de tanks worden gevuld, blijken vies.
In een vliegtuig om water vragen is namelijk een slecht idee. Watertanks worden zelden schoongemaakt, zo liet de voormalige steward Bobby Laurie aan Insider weten. Water kan bij elke bestemming worden ingeladen, waarbij het op oud water komt te liggen. Dat oude gedeelte is dus niet bepaald gezond om te drinken.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Ja, je mag eten meenemen in je handbagage. Voor drinken gelden dezelfde regels als voor andere vloeistoffen: je mag 1 liter meenemen, in verpakkingen van max. 100 ml.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Toiletafval gaat via buizen door het hele vliegtuig en wordt vervolgens opgevangen in een tank. Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank.
Ook met flesjes vloeistof in verpakkingen onder de 100 ml kun je grote problemen aan boord veroorzaken. Met de 100 ml regel ben je dus niet per definitie veiliger, dan zonder. Discussie over nut regelsVanaf de invoering in 2006 is er veel discussie geweest over het nut van deze vloeistofregels.
Hoog in de lucht een verfrissende douche nemen? Dat kan sinds vorige week in de nieuwe Airbus A380 van luchtvaartmaatschappij United Arabian Emirates. De Airbus is het eerste vliegtuig ter wereld met douches aan boord. De douches van het luxe vliegtuig zijn niet voor iedereen weggelegd.
Koffie en thee wordt gemaakt met water uit de vliegtuigkraan en niet met fleswater. Helaas is de waterkwaliteit in vliegtuigen niet altijd even schoon en veilig, zo blijkt uit een studie van de City University of New York.
Bij lagekostenmaatschappijen worden in het vliegtuig meestal gratis drankjes en eten geserveerd vanaf een vluchtduur van drie uur en 45 minuten. Alcoholische dranken en andere versnaperingen kunnen te allen tijde aan boord worden gekocht. Warme maaltijden moeten echter van tevoren worden besteld.
"Door de hoogte van het vliegtuig en het feit dat de luchtdruk in de cabine lager is dan gemiddeld, zet gas in het maag-darmkanaal uit. Hierdoor kun je last krijgen van winderigheid", zegt Gareth Corbett, MDL-arts in het ziekenhuis van de universiteit van Cambridge.
Wie veel en lang vliegt heeft meer kans op hartziekten, kanker, zicht- en hoorklachten en zelfs psychische problemen. Maar ook wie niet zo vaak de lucht in gaat, loopt risico, met name op kwaaltjes op de korte termijn. Zo heb je in een vliegtuig 100 keer zoveel kans om kou te vatten.
Het vliegtuig is daarmee het veiligste vervoermiddel ter wereld. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat de kans dat je dood gaat tijdens een kilometer die je door de lucht reist, 112 keer kleiner is dan wanneer je met de auto gaat.