Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we voor de mussen gestookt. De oliecrisis in 1973 veranderde dit, maar pas in 1994 is het Bouwbesluit geboren en zijn er isolatie-eisen tot stand gekomen.
Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is de besparing in stookkosten. In een tussenwoning bespaart u met spouwmuurisolatie gemiddeld tot € 260 per jaar* op uw energierekening. U houdt veel geld over om ergens anders aan te besteden. Het isoleren van de spouwmuur is dus een goede investering.
Isolatie ramen en deuren: in een doorsnee woning bedraagt het warmteverlies via ramen en deuren ongeveer 15% van het totaal. Isolatie vloeren: goed voor ongeveer 10% van het totaal warmteverlies. Ventilatie: kan oplopen tot 20% van het totale warmteverlies.
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Heb je nog enkelglas, dan levert vervanging door hr++-glas wel een flinke besparing op.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W).
De beste raamisolatie is simpelweg goed dubbel of triple glas met goede kozijnen. Een voorzetraam of dikke gordijnen isoleert minder goed, maar heeft nog steeds een voelbaar effect. Isolerende raamfolie is nog wat minder isolerend dan deze opties, maar zal nog steeds de isolatiewaarde verbeteren.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Ook gevel en vloer zijn prioritair
Het dak van je niet-geïsoleerde woning is een grote slokop, maar de gevel en de vloer doen eveneens hun duit in het zakje. Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas.
Het isoleren van je ramen kan op meerdere manieren. Zo kun je isolatiefolie aanbrengen, dubbelglas laten plaatsen, tochtstrips aanbrengen of misschien wel voorzetramen plaatsen.
Toch kunnen er problemen ontstaan bij geïsoleerde spouwen. Door de jaren heen kan glaswol in de spouw gaan verzakken. Hierdoor zal de isolatiewaarde enorm verminderen. De kans op koudebruggen en daarmee vochtproblemen wordt groter.
Maar door het ontbreken van (goede) isolatie, verliezen deze woningen een hoop warmte. Dat is terug te zien aan de energierekening. Een oud huis isoleren is daarom zeker de moeite waard. Zo gaat de warmte niet verloren, waardoor er minder gestookt hoeft te worden en dat betekent een besparing op energie.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Raamfolie of nieuw glas? Raamfolie isoleert een stuk minder goed dan HR++ glas en triple glas. Het geeft dus minder comfort en je bespaart (veel) minder op je energieverbruik.
Enkel glas plus de best isolerende raambekleding heeft een hogere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas. Maar HR++ glas isoleert nog een stuk beter. Heb je HR-glas? Hang de gordijnen dan minstens 5 cm van het glas af.
Thermische breuken komen met name in de herfst, winter en lente voor. Dit komt doordat de zonkracht vaak sterk is, maar de buitenlucht koud. Thermische breuken ontstaan door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Bij temperatuurverschillen van meer dan 30 °C, kan glas breken.
Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op de glasbok wanneer het glas door de zon ongelijk verwarmd wordt.
Driedubbel glas is op het moment het meest isolerende glas op de markt. Het is maar liefst 5 keer beter isolerend dan enkelglas. Triple glas heeft een zeer lage U-waarde tussen de 0,5 en 0,9. Hoe hoger het getal van de U-waarde, hoe meer warmte het glas doorlaat, dus hoe slechter de isolatie.
Deze besparing wordt niet één keer gerealiseerd, maar wel ieder jaar opnieuw waardoor de gemaakte investering zichzelf eigenlijk automatisch zal terugverdienen. De terugverdientijd van dubbel glas kan echter aanzienlijk variëren. Ze loopt dan ook uiteen van 4 tot in het slechtste geval 8 jaar.
De levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 tot 25 jaar.