Mensen met depressieve klachten hebben vaak de neiging alles van de donkere kant te bekijken. Ze hebben een negatief beeld van zichzelf (bijvoorbeeld 'ik kan niets; ik ben waardeloos'), van de wereld (bijvoorbeeld 'het leven heeft geen zin') en van de toekomst (bijvoorbeeld 'ik word nooit meer gelukkig').
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Zwart-wit gedachten
Stel: je laat een glas kapot vallen, en je denkt: “ik kan ook helemaal niets”. De hele situatie wordt volledig negatief (zwart) gekleurd en er is geen ruimte voor nuance of grijstinten. Vaak kan je dergelijke gedachten herkennen aan woorden als 'nooit, altijd, niemand, iedereen, niets, alles'.
Gedachten worden wel ingedeeld in verschillende typen, zoals goede en slechte gedachten, positieve en negatieve gedachten, en obsessieve en verwerpelijke gedachten. Deze onderverdeling is belangrijk in psychotherapie en religie.
Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd. Onze hersenen hebben zich vanuit de prehistorie ontwikkeld om te letten op bedreigingen. Die delen van ons brein zijn nog steeds actief zelfs als de bedreigingen minimaal zijn. De bedreigingen waar we nu mee omgaan zijn meer cognitief.
Pessimisten hebben negatieve verwachtingen van de toekomst. Hij lijkt soms een echte doemdenker en pessimisme kan doorslaan in sombere gevoelens. Toch zitten er ook positieve kanten aan zwartkijkerij.
Wat zijn onbewuste gedachten? Onbewuste gedachten zijn dus gedachten die zich niet uiten in taal. Wanneer je bewust denkt denk je vaak in taal en in beeld of geluid. Wanneer je onbewuste gedachten hebt uit dit zich meer in gevoelens.
Wat weten we ervan? Gedachten zijn niet 100% te controleren. Wanneer je dit wel probeert te doen, werkt het averechts. Als je ergens niet aan mag denken blijft het in je hoofd en als je ergens aan moet denken dwalen onze gedachten juist vaak af.
Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'. Terwijl je in bed ligt met je ogen dicht, herhaal je dan in gedachten een neutraal woord zoals 'de'; doe dat één of twee maal per seconde. Probeer ontspannen te blijven en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt).
Negatieve gedachten veroorzaken negatieve gevoelens en leiden vaak ook weer tot contra-productief gedrag. Helaas zijn we in ons hoofd nogal druk met negatief denken. Ruim 90 procent van onze gedachten blijkt negatief te zijn. Dit kun je makkelijk zelf toetsen.
Deze verontrustende gedachten zorgen voor gevoelens van onrust, angst of walging. U ervaart deze gedachten als overdreven of ongepast. De gedachten zorgen ervoor dat u bepaalde handelingen moet uitvoeren. Het uitvoeren van deze handelingen zorgt ervoor dat uw dwanggedachten neutraliseren of verdwijnen.
Saboterende gedachten ondermijnen je op een dusdanige manier dat je niet het leven leidt dat je zou wensen. Ze houden je vast op plekken waar je eigenlijk niet wilt zijn. Vaak zijn saboterende gedachten echter zo ingesleten, dat je het niet door hebt dat ze er zijn.
Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen en hoe wij ons gedragen en handelen. Onze emoties hebben invloed op ons denken en ons gedrag. En omgekeerd heeft ons gedrag weer invloed op hoe wij ons voelen en wat wij ervan denken. Het is een patroon waar wij ons vaak onbewust in bevinden.
Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.
Wanneer u 's nachts in bed ligt, begint u vaak na te denken over zaken waarvoor u overdag geen tijd had. Dit komt doordat uw brein 's avonds geen afleiding meer heeft van andere impulsen, en het dus de tijd heeft om uw onderbewustzijn naar boven te halen.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen.
Als de gedachten zo afleidend en aanhoudend zijn dat ze je afhouden van je dagelijkse bezigheden of nachtrust, kun je spreken van chronisch piekeren. 'Er zijn mensen die meerdere uren per dag kwijt zijn aan piekeren, dan heb je het over een piekerstoornis of een gegeneraliseerde angststoornis', zegt Verkuil.