Barbecue niet op het balkon. De rook kan de woning worden ingeblazen met kans op koolmonoxide (CO) in de woning (en ook overlast voor je buren). Gooi asresten niet te snel weg in verband met mogelijke broei of ontbranding in bijvoorbeeld compost- en/of afvalcontainer.
Er is geen officiële wet die barbecueën op het balkon verbiedt. Check daarom altijd eerst het huishoudelijk reglement van de VvE als u overweegt te barbecueën op het balkon. Veel VvE's hebben hierin duidelijke regels en richtlijnen opgesteld.
Wil of mag je op je balkon niet barbecueën op houtskool? Dan is een elektrische BBQ een goede en veilige keuze. Een elektrische barbecue heeft geen open vuur en daardoor heb je weinig last van rook en al helemaal niet van opwaaiend as.
De gemeente geeft aan dat je in principe overal mag barbecueën 'zolang je geen overlast of gevaar veroorzaakt'.
Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt. Begin het eten pas te roosteren wanneer de vlammen verdwenen zijn en de houtskool gloeit en met een laagje witte as is bedekt.
Steek minimaal een uur voordat je wilt barbecueën de kolen aan. Dit is om je barbecue goed op temperatuur te laten komen. Vul de barbecue met houtskool. Voorzie de bovenkant eventueel van briketten zodat het vuur langer brandt.
Om brandgevaar en hinder van rook te voorkomen, zet je je barbecue niet onder de partytent en haal je brandbare voorwerpen weg. De ideale situatie voor de griller? Onder een afdak of overkapping op een windvrije plek in de schaduw.
Barbecueën of BBQ'en verschilt van grillen in het feit dat met grillen het kort verhitten van voedsel op een grillplaat of grillpan wordt bedoeld, en bij een barbecue is sprake van een rooster boven een warmtebron zoals gas, hete kolen of smeulend hout waarop voor langere tijd (enkele uren) vlees, vis en groente ...
Ook hier gelden regels: de barbecue moet op minimaal tien meter afstand van bouwwerken worden neergezet, moet stevig en brandveilig staan, mensen in de directe omgeving mogen geen last hebben van de rook en je moet een blusmiddel (emmer met water of een koolzuursneeuwblusser) bij de hand hebben.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
De barbecue of buitenkeuken is daarnaast eenvoudig te onderhouden en te reinigen. Alle barbecues en buitenkeukens van Weber kunnen daarom het hele jaar door onder een hoes buiten blijven staan; zo pakt u makkelijk de barbecue erbij om buiten een maaltijd te bereiden.
Het belangrijkste is dat je barbecue droog staat. Op een natte barbecue kun je namelijk niet je vlees braden. Ook jij en je gasten moeten natuurlijk niet in de regen staan. Als je een overkapping hebt is dit makkelijk, maar als je dit niet heb kun je bijvoorbeeld een partytent regelen.
Dan kun je een wijkagent, buurtbemiddelaar of mediator inschakelen via jouw gemeente of wijkteam. Dit zijn onafhankelijke personen die je kunnen helpen om een oplossing te vinden. Als buurtbemiddeling niet helpt, kun je de rookoverlast melden bij jouw gemeente. Veel gemeenten hebben een meldpunt voor overlast.
De belangrijkste tip: zorg voor een afdak
Je wilt daarvoor een waterdicht afdak regelen dat tegelijkertijd tegen warmte kan. Daarom is het belangrijk dat de partytent of parasol niet te dichtbij de barbecue komt. Zorg ook dat de overdekte ruimte niet te afgesloten is.
Om het beste vlees te bereiden is een harde houtsoort nodig. Barbecuen met hout geeft je vlees die perfecte extra smaak die je anders niet erin krijgt. De houtsoorten Essen, Beuken en Eiken zijn daarom allemaal perfect aangezien dit harde houtsoorten zijn.
Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee. Meer mogelijkheden: koken, bakken, wokken, direct en indirect grillen, een gasbarbecue biedt vele mogelijkheden om uw maaltijd te bereiden.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
Om te voorkomen dat vlees met veel vet zoals bijvoorbeeld speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees. Als het vlees gaar is kun je het omdraaien zonder dat het blijft plakken. Blijft het dus plakken laat het dan nog gewoon even liggen.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
Een barbecue rooster van rvs zal niet gaan roesten waardoor je er erg weinig onderhoud aan hebt. Vergeleken met een gietijzeren barbecue rooster wordt de warmte bij een rvs rooster iets beter verdeeld. Dit maakt een rvs rooster perfect voor low en slow cooking.
Het onderste ventilatiegat is het dichtst bij de kolen of briketten en voert verse zuurstof aan. Dit ventilatiegat regelt in hoofdzaak de temperatuur. Als je het onderste ventilatiegat volledig opengooit zal de zuurstof optimaal aan de brandstof gevoegd worden waardoor de verbranding toeneemt en de temperatuur stijgt.
Welk vlees bak je best als eerste op de barbecue? Op een klassieke houtskoolbarbecue rooster je als eerste het vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.
Verdeel wat chipjes tussen de kolen op het rooster en steek ze aan met een lange aansteker of lucifer. Wacht tot de kolen vlam vatten en laat ze goed heet worden voor je begint met BBQ'en. Meestal duurt dat ongeveer 30 minuten. Je kunt in plaats van chips ook de BBQ aansteken met krantenpapier.