De smaak van waterkefir is zoetig met een klein tikkeltje
Kefir heeft net als karnemelk een zure smaak, maar daarnaast is het ook prikkelend door het gevormde koolzuurgas en de alcohol. Hoe langer de melk rijpt en gist, hoe zuurder de drank wordt. Meestal laten ze de melk 24 uur rijpen en gisten. Kefir is makkelijk zelf te maken en erg leuk om een keer te doen.
- ruik: De waterkefir moet een beetje zuur ruiken. Je zult een verandering van zoet suikerwater naar zuur en een beetje scherp opmerken. Je moet duidelijk een brouw- of gistachtige geur kunnen ruiken. - kijk: De actieve fermentatie is te zien.
-Na 24-48-72 uur kun je 'oogsten'. Des te langer je het laat staan, des te meer het gaat fermenteren. Laat je het 72 uur staan heb je wel wat meer suikers nodig omdat anders de 'voeding' voor de kefir op is.
Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen. Echter, als je een sterk verzwakte bacteriehuishouding hebt (bijvoorbeeld door langdurig gebruik van antibiotica) kun je beter met een paar kleine slokjes beginnen.
U voegt vervolgens de uitgeperste sap toe aan de kefirdrank. In tegenstelling tot veel berichten, is het géén vereiste om een citroen standaard toe te voegen. Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen.
De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Deze goede bacteriën dragen bij aan een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Gezien meer dan 75% van je immuunsysteem zich bevindt in je spijsverteringskanaal is het dan ook niet vreemd dat waterkefir een positief effect heeft op de gezondheid.
Kefir kan niet leven zonder suiker. Suiker en kefir zorgen samen voor gisting. Gisting is fermenteren en dat zorgt o.a. voor de lactobacillen die we nodig hebben. De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker.
Kefir kan helpen bij het afvallen, omdat het een goede vervanger is voor frisdrank en een gezonde darmflora ondersteunt. Daarnaast kan het mogelijk klachten van darmproblemen verminderen, vet afbreken en zorgen voor een voller gevoel. En als kers op de taart is het ook nog eens lekker!
Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit.
Hoewel beide dranken probiotica bevatten, is kefir er rijker aan dan kombucha. Als je op zoek bent naar verbeterde spijsvertering of darmgezondheid, is kefir de betere keuze. Kombucha kan echter wel antioxidanten bevatten die kunnen helpen bij ontstekingen en het immuunsysteem kunnen stimuleren.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Ultee. ,,En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk.
Dat maakt niet veel uit. Heb je moeite met poepen? Drink dan voornamelijk in de ochtend kefir.
Kefir bevat veel meer probiotica dan Yakult en andere probiotica drankjes. Daarnaast bevat kefir ook belangrijke gisten en heeft het geen toevoegingen. Kefir kan helpen bij het verminderen van darmklachten, want de bioactieve stoffen hebben een positief effect op de darmgezondheid.
Als de melk gaat fermenteren naar kefir, de melk wordt dan dikker en ruikt fris-zuur, dan zijn de korrels bereid voor gebruik.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Fruit toevoegen aan je waterkefir is altijd fijn. Denk aan bijvoorbeeld: citroen (sap en/of schil) sinaasappel (sap en/of schil)
Daarnaast bevat het veel (fruit)suikers, waar de kefir zich mee voedt. Ideaal dus voor het gebruik van waterkefir. Je kunt in principe elk fruit toevoegen. Probeer bijvoorbeeld eens dadels, abrikozen, rozijnen of gedroogde bosbessen.
Waterkefir kan gerust een zuur drankje genoemd worden. De verschillende bacteriën maken verschillende zuren.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait.
4.6 Conclusie: Rietsuiker wint
Voor het (twee)dagelijks gebruik als voeding voor waterkefir, wint rietsuiker het van zijn 'concurrenten'. Maar het is wel verstandig om zo nu en dan oersuiker te gebruiken.
Kefir bevat ontzettend veel vitamines en mineralen, te weten calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1/B2/B6/B8/B12/C/D/K2 en een scala aan enzymen [1,2,4,6]. Mede dankzij de verbetering van de darmwerking en de spijsvertering worden deze gezonde vitamines en mineralen weer goed opgenomen.