Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.
Bij vrouwen die vaginaal bevallen is de kans op ernstige complicaties 0.2% (2 op 1000), bij vrouwen die een geplande keizersnede krijgen 0.8% (8 op 1000) en bij vrouwen die een spoedkeizersnede krijgen 3.8% (38 op 1000). Als je voor een vaginale bevalling kiest, weet je niet zeker of het vaginaal lukt.
Elke dag sterven zo'n 830 vrouwen in de wereld aan complicaties bij de zwangerschap of bevalling. Hoewel dat nog altijd een onaanvaardbaar hoog cijfer is, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie zegt, ligt het veel lager -44 procent lager om precies te zijn- dan 25 jaar geleden.
Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën.
Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat blijven bewegen helpt om je bevalling te bespoedigen en ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Loop rond, hang om de nek van je partner, heupwieg, kwispel als een hond op handen en knieën, alles wat jou helpt.
In Pretoria, Zuid-Afrika, is een vrouw bevallen van een tienling. Dat zijn er twee meer dan vooraf te zien waren op de echo. Ze verovert daarmee waarschijnlijk een plekje in het Guinness Book of Records.
In 2020 werden 735 kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 22 weken of meer (4,4 per 1.000 levend- en doodgeborenen). In de eerste 28 dagen na de geboorte overleden 538 kinderen, ofwel 3,3 per 1.000 levendgeborenen (neonatale sterfte).
De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 12 weken met echoscopisch onderzoek de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling vindt meestal plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Dit is de periode van 37 tot 42 weken zwangerschap.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Buik, rug- en beenweeën
We weten nog niet goed hoe het komt dat er zulke verschillen zijn. Het kan voor een deel liggen aan de plaats waar de pijn zit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen.
In Nederland kun je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, of poliklinisch (in het ziekenhuis) wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn, dat concluderen gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc.
De voorweeën gelden nog niet als bevallingstijd. Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.
Doodgeboorte is de geboorte van een kind dat is overleden tijdens de zwangerschap (intrauteriene vruchtdood) of kort na de geboorte is overleden. Als blijkt dat het kind in de baarmoeder niet meer leeft, kunt u een spontane bevalling afwachten of kan de bevalling worden ingeleid, zodat het kind wordt geboren.
Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.
Een te vroeg geboren baby heeft buiten de baarmoeder medische hulp nodig. Zij worden soms erg ziek en overlijden soms zelfs. Hoe jonger de baby is bij de geboorte, hoe groter de kans hierop is. Vroeggeboorte is de belangrijkste reden voor het overlijden van pasgeboren baby's in Nederland.
Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.
Het bevallen van een doodgeboren kind (bij een amenorroeduur van meer dan 20 weken) is het vaakst te wijten aan obstetrische omstandigheden, gevolgd door overlijden van het kind door abnormaliteiten aan de placenta.
Baby die amper 212 gram woog bij geboorte mag naar huis na 13 maanden ziekenhuis. De kleinste baby ooit die de geboorte overleefde heeft na 13 maanden het ziekenhuis mogen verlaten in Singapore. Kwek Yu Xuan werd geboren op 25 weken en woog 212 gram, zoveel als een appel.
Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, bepaalt u zelf. Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen de partner en soms nog een extra persoon.
De zwaarste baby die ooit geboren werd is in 1955 op de wereld gezet. De Italiaanse Carmelina Fedele beviel van een zoon met het geboortegewicht van ruim 10,2 kilogram.
neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.
Massage & warmte
Als je ligt, kun je kruiken bij je buik en rug leggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te staan of in bad te zitten, met de warme straal water uit de douchekop op je buik of rug gericht. Dit helpt je te ontspannen waardoor je de pijn van de weeën beter kan verdragen.
Bespreek dit met jouw naasten, verloskundige en gynaecoloog. Zo kunnen jullie samen kijken wat de oorzaak is van deze angst en onderzoeken welke methode het beste werkt om een zo een prettige bevalling te ervaren. Ook het maken van een bevallingsplan kan prettig zijn om je beter voorbereid te voelen op de bevalling.