Een laserbehandeling is de meest effectieve manier om diepere acne-littekens te verwijderen. Tijdens deze behandeling schaaft een laser de meest oppervlakkige huidlagen af, waardoor er een nieuwe huid kan ontstaan. Dit kan leiden tot minder diepe littekens en een verbeterde huidstructuur.
Door de behandeling vervagen de kleine (acne)littekens en zal de huid er gladder, zachter en frisser uitzien. Direct na de behandeling is al verbetering te zien, maar het echte effect zal pas na een paar maanden zichtbaar zijn. De opbouw van nieuw huidweefsel gaat na de behandeling nog ongeveer tien maanden door.
Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.
Wat kunt u thuis doen aan restacné? Met effectieve huidverzorgingsproducten kunt u thuis de restacné verminderen. Exfolianten als glycolzuur en salicylzuur zorgen voor een vermindering van de dode huidcellen. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken.
Acne is een onschuldige aandoening die bij de meeste mensen vanzelf zal verdwijnen, meestal voor het 25ste levensjaar. Maar de aandoening kan ook aanhouden tot op oudere leeftijd.
Helpt zon tegen acne? Een beetje zon is goed voor het humeur en de huid. Maar waar vroeger zonnelampen nog weleens werden aangeraden om acne te behandelen, zijn wetenschappers er inmiddels achter dat te veel zonlicht voor elke huid of aandoening slecht is – dus ook voor de acnegevoelige huid.
Oude littekens
Een oud litteken is meestal lichter van kleur dan de omliggende huid en relatief vlak en soepel. De behandeling van oude littekens kan bestaan uit het chirurgisch corrigeren of met behulp van fillers verstevigen van littekens die te weinig stevigheid hebben in relatie tot de huid eromheen.
Sudocrem helpt niet alleen bij het herstel van puistjes, maar ook bij het verminderen van striae en littekens.
Huid masseren
U kunt uw acné-littekens thuis gemakkelijk behandelen met behulp van een spons of plastic plaatje. Door middel van de huid te masseren en druk uit te oefenen op de plek van het litteken wordt het litteken soepeler en zullen klachten sneller verdwijnen.
Het is onbekend hoeveel mensen in de bevolking last heeft van acne littekens. Studies waarbij mensen met ernstige acne werden bestudeerd laten zien dat 40-95% van de mensen acne littekens krijgt, maar slechts 1 op de 3 hiervan behandeling voor zoekt.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof zink die soms in tandpasta's wordt gebruikt (vooral vroeger gebeurde dat). Daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar tandpasta's bevatten andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren. Geen goed idee voor je puistjes dus.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.
Sudocrem is niet specifiek ontwikkeld om puisten te behandelen. Verder is er weinig bewijs dat het echt effectief is tegen puisten. Het product bevat zinkoxide en benzylalcohol, deze ingrediënten kunnen helpen bij het genezen van huidirritaties en infecties.
Vochtinbrengende crème: littekens hebben vaak de neiging om droog en schilferig te zijn. Hierdoor worden ze makkelijker gekwetst. Het vet in een crème zal ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt doorheen het litteken. Voorbeelden van hydraterende crème zijn: Nivea, Eucerine, dagcrèmes, nachtcrèmes, …
Na een operatie – op het moment dat de wond zich gesloten heeft – kan de huidolie of huidbalsem direct aangebracht worden. De beste essentiële olie voor litteken herstel of verbetering zijn de helicryse, lavendel, geranium en roos.
De vorming van een litteken heeft ook te maken met erfelijke factoren en leefstijl. Zo kan het in je genen zitten dat je huid niet zo snel herstelt. Ook knapt je huid minder snel op wanneer je rookt, vitaminetekorten hebt of veel in de zon zit. Een gezonde leefstijl is dus heel belangrijk voor optimaal herstel!
Keloïd littekens zijn goed te behandelen door middel van lasertherapie. Hierbij adviseren wij een combinatie van kenacort injecties bij de dermatoloog met daarna een gefractioneerde laser littekenbehandeling.
Je kan zelfs een acne-uitbraak krijgen na de vakantie. Dat komt omdat de zon de hoornlaag en het talg verdikt, waardoor talg zich ophoopt in de opperhuid. Dit is te zien aan kleine onderhuidse bultjes, ook wel 'white heads' genoemd, die een glad huidoppervlak verstoren.
Vermijdt te veel felle zon, ga af en toe even in de schaduw of draag luchtige katoenen kleding. Zorg dat je huid na een dagje zonnebaden goed reinigt met een milde reinigingsgel/douchegel en veel lauw warm water. Zo reinig je de huid van zweet, vetstoffen zand en andere vuilresten.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.