Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.
Als de nieren goed functioneren en de persoon in kwestie genoeg drinkt, heeft de urine vaak een lichtgele kleur. De geur is het best te omschrijven als een reguliere urinegeur, mits diegene geen asperges heeft gegeten. Asperges laten de urine zwavelachtig ruiken.
Stinkende urine kan onder meer een symptoom zijn van blaasontsteking of een ontsteking van de prostaat. Andere gezondheidsproblemen die samengaan met stinkende urine zijn leverfalen, diabetes en nierstenen.
Wanneer je een ontsteking hebt opgelopen aan je urinewegen, geeft je lichaam vaak ook een andere geur af dan normaal. Om precies te zijn: je plas ruikt in geval van een blaasontsteking vaak naar ammoniak. De bacterie die hiervoor zorgt is ook de veroorzaker van de ik-moet-plassen-maar-er-komt-niks brandende ervaring.
Het kan duiden op diabetes. Dit is een aandoening waarbij je lichaam geen suiker naar de cel kan verplaatsen en er dus overtollig suiker in de bloedbaan blijft hangen. Dit overtollige suiker komt uiteindelijk in je urine terecht, waardoor je meer moet plassen en dit samengaat met een karakteristieke zoete geur.
Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.
Een chemische geur die lijkt op chloor of ammoniak is vaak het resultaat van een urineweginfectie of uitdroging. Hoewel het lijkt alsof het uw vaginale afscheiding is die onaangenaam ruikt, is het eigenlijk uw urine die van geur is veranderd.
Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt. De hoeveelheid ammoniak in je plas gaat omhoog als je uitgedroogd bent, waardoor de geur sterker kan worden. Drink daarom genoeg water.
Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.
Niet vies of zo.” De moeders noemen het 'een beetje chemisch', 'een lijmlucht'. De typische lucht van een ziek kind wordt vooral opgemerkt bij een ontsteking waarbij bacteriën hun gang gaan.
Ja, echt. Deze zwavelgeur krijg je wanneer je – hoe kan het ook anders – asperges hebt gegeten. Het heeft dan ook alles te maken met de manier waarop je lichaam ze verteert. Bepaalde stoffen in de asperges (asparagusinezuur) worden omgezet in een zwavelhoudende verbinding.
Klachten. Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
Metabole acidose betekent dan ook dat er iets mis is met je nieren. Je kunt last hebben van hoofdpijn, futloosheid, slaperigheid en in ernstige gevallen misselijkheid, overgeven, diarree, uitdroging, verlies van eetlust, slecht groeien of zelfs bewusteloosheid.
Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.
De pijn begint aan de zijkant van de buik en kan - afhankelijk van de plaats waar de steen vastzit - uitstralen naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Typisch aan koliekpijn is de onstuitbare bewegingsdrang. Men is rusteloos, loopt rond en kruipt soms letterlijk over de vloer van de pijn.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Symptomen urineweginfectie
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
De dieetbehandeling bij proteïnurie bestaat uit een zoutbeperking (ofwel natriumbeperking) om de proteïnurie te verminderen en de bloeddruk te verbeteren. Ook is het belangrijk om niet te veel eiwitten binnen te krijgen, met name als de nieren al minder goed werken.
Laboratoriumonderzoeken als urineanalyse helpen de diagnose van acute blaasontsteking te bevestigen. De urine kan namelijk eiwit, bloed en soms nitrieten of pus bevatten. De aanwezigheid van deze stoffen kan worden aangetoond door een dipstick (een geprepareerd staafje) in de urine te dompelen.
Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.