Wat is seksuele stoornissen? Bij seksuele stoornissen verloopt de erectie (het stijf worden) en/of de zaadlozing niet zoals gewenst. Als de penis niet stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft, spreken we van een erectiestoornis. Er kan ook sprake zijn van minder zin in vrijen.
Hyperseksualiteit is een terugkerende, intense en overmatige preoccupatie met seksuele fantasieën en gedragingen die individuen maar moeilijk kunnen beheersen. Veel bezig zijn met seks hoeft op zich geen probleem te zijn. Bovendien is de grens tussen veel en niet veel arbitrair.
We spreken van parafilieën wanneer u een niet alledaagse seksuele voorkeur heeft en u of uw omgeving daar onder lijdt.
Meest genoemde klachten zijn pijn, seksueel verlangen, niet vochtig worden en orgasmeproblemen. 11% van de mannen heeft vaak of altijd last van minstens 1 seksueel probleem. Erectiestoornissen en vroegtijdig klaarkomen worden het meest genoemd.
'Seksuele spanning ontstaat wanneer een of beide mensen seksuele aantrekkingskracht ervaren; ze handelen echter niet om die verlangens te vervullen,' zegt Moali. Seksuele spanning komt vaak voor wanneer deze verlangens niet tot acties kunnen leiden, zoals op het werk, op school of zelfs tijdens een pilatesles.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Oorzaken hyperseksualiteit
Onstabiele jeugd. Als er één ouder weinig of niet betrokken was bij de opvoeding of je een onrustig gezinsleven had als kind, kan dit hyperseksualiteit veroorzaken. Traumatische gebeurtenissen, zoals lichamelijk of seksueel misbruik.
De meeste mensen identificeren zich op seksueel gebied als heteroseksueel. Andere seksuele oriëntaties zijn bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Sommige jongeren gebruiken liever het woord 'queer' om aan te geven dat ze niet heteroseksueel zijn of niet voldoen aan de gendernormen.
Homoseksueel. Je bent homoseksueel als je valt op iemand van je eigen gender. Dat is letterlijk de betekenis: homo betekent 'hetzelfde'. De term wordt vooral voor jongens en mannen gebruikt, maar ook meisjes of non-binaire personen kunnen zichzelf homoseksueel noemen.
Gedrag is seksueel ongezond als het een (te verwachten) schadelijk of zorgwekkend risico vormt voor de (seksuele) ontwikkeling. Lichte seksuele grensoverschrijding kan bijgestuurd en gestopt worden, zodat de schade voor de seksuele ontwikkeling beperkt blijft.
Nymfomanie (v. Gr. numphè = meisje, jonge vrouw, mania = razernij) is een vrijwel onverzadigbaar seksueel verlangen en hoog libido bij de vrouw. De term heeft vaak een negatievere bijklank dan de algemene term hyperseksualiteit.
' 'Iemand die aseksueel is kan ook niet opeens seksueel worden. De vraag alleen al stellen verraadt het vooroordeel van veel mensen dat seksueel zijn normaal is en dat aseksuele mensen wel kunnen herstellen. We moeten accepteren dat het een seksuele oriëntatie is en het loslaten.
De meesten zijn dominee, maar er zitten ook docenten, hoogleraren en SGP-politici tussen. Seksuele onreinheid, voor mij een onbekend begrip. Maar op de website van één van de ondertekenaars wordt het uitgelegd: porno kijken en seks buiten het huwelijk zijn onrein.
Bij seksuele klachten zonder andere problemen kan een seksuoloog de aangewezen hulpverlener zijn om u te behandelen. Een seksuoloog is een deskundige die gespecialiseerd is in het geven van hulp bij seksuele problemen. Vaak is dit een arts of een psycholoog.
Wat is seksuele opwinding? Seksuele opwinding is een reactie op seksuele prikkels. Dat kunnen prikkels van buiten zijn, zoals een beeld, een blik, een aanraking, maar ook de eigen lichamelijke sensaties.
Skolioseksueel ['skoːlioːsɛksywel]
Een skolioseksueel persoon voelt zich aangetrokken tot transgender personen.
Personen die demiseksueel zijn voelen zich dus pas fysiek aangetrokken tot een ander zodra er mentaal een band is opgebouwd. Demiseksualiteit wordt soms ook wel 'semiseksualiteit' of 'grijze seksualiteit' (greysexual) genoemd.
Seksuele geaardheid gaat over hoe iemand zich romantisch en/of seksueel aangetrokken voelt tot andere personen. Uit recent onderzoek is gebleken dat je seksuele geaardheid in ieder geval kan veranderen tot je dertigste. Dit sluit natuurlijk niet uit dat dat daarna ook nog kan.
Voor de narcist is seks een mechanische daad, verstoken van intimiteit en toewijding. Hij raakt zelden emotioneel betrokken bij zijn 'doelen', omdat hij uiteindelijk toch weer op zoek zal gaan naar nieuwe bronnen van narcistische levering.
Er is weer ruimte voor het ontvangen van seksuele prikkels. Ook zullen mensen zich energieker voelen door de zon en het licht. Je staat misschien eerder op en voelt je over het algemeen gelukkiger. Dit zorgt er ook voor dat je zin in seks kan toenemen.
Wanneer iemand zich seksueel of romantisch aangetrokken voelt tot een levenloos object noem je dat objectofilie.
Je zou misschien denken dat je seksleven het best is op het moment dat je conditie het best is, rond je twintigste dus zoiets. Maar er zijn andere factoren: je orgasmes, hoe goed de seks is en hoe zelfverzekerd je je voelt. Volgens nieuw onderzoek ben je vanaf je 36e gezegend met een goed seksleven.
Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent. In Europees onderzoek geeft 54 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen tussen de 70 en 80 jaar aan in het afgelopen jaar geslachtsgemeenschap te hebben gehad. Ongeveer een kwart van de 70-plussers zegt dat dit minstens één keer per week gebeurt.
Conclusie. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen vaker vrijen en een goede geestelijke en fysieke gezondheid, maar het is niet aangetoond dat het ene het gevolg is van het andere. De studies zijn gebeurd bij paren die gemiddeld 7 keer per maand vrijen.