Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen.
Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.
Het kind heeft recht op gezonde voeding, onderwijs, wonen en gezondheid, geloof, ouders en vrienden en nog veel meer. Maar het verdrag beschermt kinderen ook tegen mishandeling, kinderarbeid, oorlog en vluchten. Met andere woorden, het verdrag regelt alles dat ervoor moet zorgen dat ieder kind goed kan opgroeien.
Als je 16 jaar of ouder bent, mag je over verschillende zaken meedenken met je ouders. Zij bepalen echter tot je 18e bij wie je woont. Wanneer de rechter moet beslissen zal de rechter jouw wensen mee laten wegen maar ze zullen altijd kijken naar alle omstandigheden.
Gezinshuis. Als een kind of jongere meer intensieve en professionele hulp nodig heeft, wordt een plek gezocht in een gezinshuis. Daar wonen gezinshuisouders met meerdere kinderen en soms ook met hun eigen kinderen. Een gezinshuis is er voor kinderen en jongeren tot 21 jaar.
Wanneer u uit elkaar gaat, moet u in het ouderschapsplan opnemen waar uw kind het hoofdverblijf zal hebben. De hoofdverblijfplaats van uw kind, kunt u wijzigen bij de gemeente. U moet samen met uw gezaghebbende (ex-)partner toestemming geven voor het wijzigen van de hoofdverblijfplaats.
Ben je 16 of 17 jaar, dan kun je ook berecht worden volgens het volwassenenstrafrecht. Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders.
Overleg als ouder(s) van je kind met de andere ouder(s) over de mogelijkheden en onmogelijkheden van zijn/haar wens. Indien mogelijk met de jongere erbij, zodat deze zich serieus genomen voelt. Ga met elkaar om als ouders en niet als ex-partners. Betrek de jongere in de beslissing geef hem/haar de ruimte.
Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen
U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.
De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
De Wet Basisregistratie Personen geeft ouders in artikel 2.48 de bestuursrechtelijke verplichting om hun minderjarige kind bij hen in te schrijven indien de minderjarige daar feitelijk het woonadres heeft. Concreet betekent dit, dat als je kind dus overwegend bij jou verblijft je je kind dus moet inschrijven.
Alle ouders hebben volgens de wet recht op omgang met hun kind. Je hebt als ouder ook de plicht om mee te werken aan de omgang met de andere ouder van je kind. Op het moment dat er zwaarwegende redenen zijn kan een rechter de omgang met het kind ontzeggen, maar dit gebeurt niet snel.
Hoe komt het? Dat sommige kinderen een voorkeur voor hun vader of moeder hebben, is helemaal niet gek. Denk maar eens na: waarschijnlijk voel jij je bij bepaalde familieleden of vrienden ook meer thuis dan bij de andere. Misschien herkent je kind zich meer in jou dan in je partner, of andersom.
Ouderverstoting is strafbaar volgens art. 279 en 300 Wetboek van strafrecht! Veel kinderen van verstoten ouders ontwikkelen op latere leeftijd zelf psychische en emotionele problemen.
Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
Nog steeds heerst het beeld dat een moeder na de scheiding veel meer rechten heeft dan de vader. Niets is minder waar. Wanneer een kind wordt geboren uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben beide ouders evenveel rechten en plichten als het om de kinderen gaat.
De rechter keurt dit alleen goed als blijkt dat de kinderen met ernstige ontwikkelingsbedreiging te maken krijgen. En als de kans op verbetering van de situatie klein is. De ouder die het gezag krijgt, mag bepalen waar de kinderen gaan wonen.
Seks met minderjarigen is in Nederland ten strengste verboden. Iedere ontuchtige handeling waarbij een kind van jonger dan 16 jaar betrokken is, wordt een volwassene dan ook zwaar aangerekend.
Als ouder mag u zelf bepalen hoe u uw kind wilt opvoeden. In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen.
Ook kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten. De wet zegt dat je – als gezaghebbende ouder – onderdak moet geven aan je minderjarige kind (of kinderen), maar niet dat dit per se in je eigen huis hoeft te gebeuren. Op grond daarvan kun je een minderjarig kind de deur wijzen.
U mag zelf bepalen op welk adres u uw minderjarige kinderen laat inschrijven. U moet onderling afspraken maken over de financiële consequenties van de inschrijving. Het kind kan maar op één adres ingeschreven staan.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.
U mag de verhuizing van uw kind doorgeven, maar alleen: als hij of zij dat zelf niet doet en. als uw kind bij u inwoont en. als u naar hetzelfde adres verhuist.