De kans op een ernstige complicaties is zeer gering. Soms kunnen vervelende, niet-ernstige bijwerkingen optreden: bloeddrukdaling, hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk en verminderde blaasfunctie. Deze klachten zijn goed behandelbaar en van tijdelijke aard.
Potentieel nadelige effecten van epidurale analgesie zijn een hoger risico op maternale hypotensie, maternale koorts, motorisch blok en vaginale kunstverlossing. Echter, de uitkomstmaat vaginale kunstverlossing zou beïnvloed kunnen zijn door de hogere concentratie lokaal anestheticum die in het verleden werd gebruikt.
Mogelijke nevenwerkingen van een epidurale verdoving zijn: Jeuk. Komt vaak voor, maar meestal slechts in beperkte mate. Lage bloeddruk.
De ruggenprik is de meest veilige vorm van verdoving en heeft de minste risico's.
De epidurale pijnstilling heeft bij ongeveer 5% van de vrouwen onvoldoende effect. Dat kan gebeuren doordat het buisje verplaatst is of omdat de verdoving niet sterk genoeg is. Soms is het nodig om opnieuw te prikken. Op het hoogtepunt van een wee kun je toch nog wat druk of een beetje pijn voelen.
Een zeer goede en veilige pijnstilling. Sommige vrouwen voelen zelfs helemaal geen weeën meer, maar bij de meeste vrouwen is vooral het scherpe van de pijn weg. U wordt er niet suf van en hoeft dus niets van de bevalling en de kennismaking met uw kindje te missen.
De eerste 24 uur na de behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. U doet het de eerste dag best ook rustig aan. Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof.
Er zijn echter ook nadelen aan een ruggenprik. Je hebt uitgebreide bewakingsapparatuur nodig. Je kunt koorts krijgen tijdens de bevalling. Het persen is vaak moeilijker.
U kunt last hebben van jeuk over het hele lichaam. U kunt last hebben van rugpijn op de plaats waar de ruggenprik is gegeven. Het kan voorkomen dat u niet kunt plassen na een operatie met een ruggenprik. Door de verdoving werkt uw blaas tijdelijk minder goed.
Wat is een ruggenprik (spinaal)?
Dit gebeurt via een prik in de onderrug. Hierbij worden de zenuwen naar uw onderlichaam, die zich in de 'spinale ruimte' bevinden, korte tijd uitgeschakeld. Door deze verdoving kunt u uw benen ook tijdelijk niet meer bewegen. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.
Ongeveer de helft (53 procent) van de vrouwen die hun bevalling als (heel) zwaar hebben ervaren, hebben gebruik gemaakt van een vorm van pijnbestrijding. Bij vrouwen die de bevalling niet of niet zo zwaar vonden, is dat ongeveer een kwart (24 procent).
De ruggenprik is dus niet geschikt wanneer de bevalling niet lang meer duurt. Je hebt meer kans op koorts (3 tot 4 keer hoger dan bij een bevalling zonder ruggenprik). Als je koorts krijgt, krijg je vaak een antibioticum.
Via kleine gaatjes in het slangetje loopt tijdens de hele bevalling continu een pijnstillende vloeistof in de rug. Dit verdooft de zenuwen. Daardoor neemt de pijn van de weeën na ongeveer 20 minuten af.
Er kan misselijkheid en/of jeuk optreden in de dagen na de operatie. Dit is eenvoudig te verhelpen met medicijn(aanpassingen). Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen.
Deze ruggenprik is een combinatie van 2 soorten. De spinale ruggenprik verdooft het onderlichaam tijdens de operatie. De epidurale ruggenprik zorgt vervolgens voor pijnstilling in de dagen na de operatie via een dunne katheter (slangetje) in de rug. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.
De naald of dun buisje (katheter) kan een zenuw of het ruggenmerg kwetsen. Een bloeduitstorting (hematoom) kan het ruggenmerg of een zenuw drukken. Besmetting en infectie kunnen schade veroorzaken. De bloedvoorziening kan gestoord worden en dan treedt er schade op door zuurstofgebrek.
Deze pijn verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Heel soms krijgt iemand vervelende hoofdpijn na een ruggenprik. De hoofdpijn kan meteen na de operatie beginnen, maar ook pas na 24 uur. Meestal verdwijnt deze hoofdpijn binnen een week vanzelf.
De ruggenprik neemt niet alle pijn weg. Bevallen wordt niet gevoelloos. Ook moet u kunnen persen tijdens de bevalling.
De complicaties ,(zie effecten van de ruggenprik) het op voorhand al medisch maken van een gezonde bevalling en de sterk verhoogde kosten, zorgen ervoor dat we in Nederland terughoudend zijn ten opzichte van het geven van een ruggenprik zonder medische indicatie.
Het kan zijn dat de benen slap worden of dat u een tintelend gevoel ervaart ter hoogte van de buik en/of de benen. Die sympto- men verdwijnen als de verdoving wordt stopgezet. De epidurale pijnstilling heeft bij ongeveer 5 % van de vrou- wen onvoldoende effect.
Je krijgt een infuus met vocht om dit te voorkomen. Gebeurt het toch, dan kan de anesthesist een bloeddrukverhoger geven. Ook kan het zijn dat je koorts en jeuk krijgt, en tijdelijk verminderde kracht in je benen. Soms kan de ruggenprik ademnood geven, en bij zo'n 5 procent van de vrouwen werkt hij onvoldoende.
Dan legt de pijnspecialist uit wat u kunt verwachten van een epidurale injectie. De behandeling wordt vaak een tot twee keer herhaald met een tussenpoos van twee weken.
De epidurale ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten en zenuwwortels. De Kenacort zorgt ervoor dat zwelling en irritatie van de zenuwen afneemt en de Lidocaïne zorgt ervoor dat de zenuwen tijdelijk worden verdoofd. Dit kan uw pijn gunstig beïnvloeden.
Meestal geeft de vroedvrouw en de gynaecoloog er de voorkeur aan dat u minstens 3 tot 4 cm ontsluiting heeft vooraleer de epidurale verdoving wordt geplaatst.