Tijdens tests krijgen sommige vrouwen meer last van depressie met een hormonaal spiraaltje. Dat zijn vooral vrouwen die hier al eerder last van hadden. Andere vrouwen hebben net minder depressie wanneer ze het hormoonspiraal gebruiken. Bij sommige vrouwen heeft het spiraaltje helemaal geen invloed.
Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.
Specifiek keken de onderzoekers van het medisch centrum naar hoe vrouwen met een hormoonspiraaltje lichamelijk reageren op een stresstest. Langdurige chronische stress kan namelijk leiden tot depressie en concentratieproblemen. Vrouwen met deze vorm van anticonceptie lieten een hogere cortisolrespons zien.
Het hormoonspiraal is veel betrouwbaarder dan de pil.
Het spiraaltje is net zo veilig als de pil. Alleen moet je de pil elke dag zelf innemen. De kans dat je dat een keertje vergeet is best groot. En over het wel of niet functioneren van je spiraaltje hoef je niet na te denken.
Het hormoonspiraaltje geeft elke dag een klein beetje hormoon af. Door dit hormoon (progestageen) wordt het slijm aan het begin van je baarmoedermond dikker. Hierdoor komt het zaad van de man daar minder goed doorheen. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen in je baarmoeder.
Het spiraaltje zit in de baarmoeder en voel je niet tijdens het vrijen. De uiteinden van de draadjes komen uit de baarmoedermond maar zijn zo soepel dat je ze ook niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger.
Verwijderen spiraaltje
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Omdat er geen contact is tussen de tampon en het spiraaltje is er dus geen gevaar en kun je de twee producten zonder probleem samen gebruiken. Toch deze kleine kanttekening: wie een hormoonspiraaltje draagt, heeft soms een heel lichte menstruatie. Als men tampons gebruikt, absorberen die vaak te sterk.
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Laten weghalen is makkelijk, en kan ook eerder. Let erop dat als u seks heeft in de week vóór u het spiraaltje laat verwijderen, u daar alsnog zwanger van kunt worden. Als u niet zwanger wil worden, kunt u dus beter geen seks hebben een week van tevoren.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Hoe wild de seks ook is, het zal er niet voor zorgen dat dit sneller gebeurt. Als je spiraal eruit komt, kun je in principe gewoon een nieuwe laten plaatsen en is de kans klein dat dit nog een keer gebeurt.
Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemethoden. Het grote voordeel kan zijn dat u minimaal vijf jaar niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een belangrijk nadeel van een koperspiraal is de kans op een iets langere menstruatie waarbij wat meer bloedverlies kan optreden.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.
Ongeveer 100.000 vrouwen maken gebruik van de hormoonspiraal. De Mirena spiraal wordt het meest gebruikt.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Het spiraaltje kan niet kwijtraken of oplossen. Heel soms wordt een spiraaltje door contracties van de baarmoeder uitgestoten en poep je hem uit. Maar dit heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon door, zo enorm klein zijn ze niet.
Zoals eerder aangegeven is het bekend dat progestageen de eetlust kan bevorderen. Om die reden stonden anticonceptiemiddelen met progestagenen, zoals de Kyleena en de Mirena spiraal, erom bekend meer gewichtstoename te veroorzaken dan combinatiepreparaten zoals de pil.
Koperspiraal gekregen
De koperspiraal beschermt je tegen zwanger worden als je weer seks hebt. De koperspiraal werkt meteen. Je hoeft geen condoom te gebruiken om te zorgen dat je niet zwanger wordt.
Tampons: Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet 's nachts tijdens de eerste menstruatie.
Bij een contactbloeding heb je last van bloedverlies tijdens of na het vrijen. Veel voorkomende oorzaken zijn vaginale droogheid, een ontsteking aan de baarmoedermond of wondjes door bijvoorbeeld ruig seksueel contact of een ontmaagding. Vaginaal bloedverlies kan worden veroorzaakt door chlamydia.
Een spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. Bij ons wordt dit altijd door een ervaren verloskundige gedaan. Zij de brengt daarvoor een speculum (eendebek) in de vagina in en trekt met een klein tangetje aan de draadjes die aan de spiraal vastzitten.