Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Werknemers die in 2016 tussen de 55 en 60 jaar waren, hebben t/m 2021 recht op 5 doorbetaalde senioerendagen en, afhandelijk van hun leeftijd, tussen de 2 en 6 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op een aantal onbetaalde seniorendagen.
- die de 50-jarige leeftijd heeft bereikt per vakantiejaar recht verwerft op 1 extra vakantiedag met behoud van salaris;. - die de 55-jarige leeftijd heeft bereikt per vakantiejaar recht verwerft op 2 extra vakantiedagen met behoud van salaris;.
Die extra dagen worden afgesproken in je cao, contract of bedrijfsreglement. Dit zijn je bovenwettelijke vakantiedagen. Werk je 40 uur per week en krijg je 25 vakantiedagen? Dan heb je dus 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
De regeling van de seniorvakantie voorziet dat de werknemer van 50 jaar of ouder die voldoet aan de onderstaande voorwaarden, seniorvakantie kan nemen ter aanvulling van het onvolledige aantal dagen betaalde vakantie (zodat de totale vakantieperiode 4 weken kan duren).
Ik ben 60 geworden, heb ik nu recht op extra vrije dagen (ouwe lullendagen, seniorendagen)? In de wet is niets opgenomen over extra vrije dagen voor oudere werknemers. Dergelijke afspraken dienen door werkgevers en werknemers gemaakt te worden in de CAO, arbeidsovereenkomst of arbeidsvoorwaardenregeling.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
Buiten alle bestaande types vakantie is het als werkgever mogelijk om je medewerker extra vakantiedagen te geven. De regels hiervoor bepaal je helemaal zelf. Vaak worden deze vakantiedagen verleend voor niet-officiële vakantiedagen (zoals tweede kerstdag of brugdagen).
Uw werkgever kan ervoor kiezen om u meer vakantiedagen te geven dan de wettelijke vakantiedagen. Dit zijn bovenwettelijke vakantiedagen. In uw arbeidscontract of cao staat of u recht heeft op bovenwettelijke vakantiedagen. Ook bovenwettelijke vakantiedagen moet u op tijd opnemen.
Een vierdaagse werkweek kan ingaan vanaf het moment dat de werknemer 55 jaar is geworden. De werknemer kan, daarnaast, zijn werkgever verzoeken op enig moment de extra vrije dagen weer in te ruilen voor loon en over te gaan tot een volledige werkweek van vijf dagen.
Voor een overlijden van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, pleegouder* van de werknemer krijg je drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
Sinds 1 januari 2016 bestaat de regeling Extra RoosterVrije Dagen (ERVD). Bent u een oudere bouwplaatswerknemer? U krijgt dan extra roostervrije dagen. Uw werkgever krijgt van het Aanvullingsfonds een vergoeding om uw loon door te betalen.
Een bekend voorbeeld is de 80/90/100-regeling: je werkt 80%, krijgt 90% van je loon en bouwt 100% pensioen op. Maar die percentages kunnen verschillen: het kan bijvoorbeeld ook 60/80/100 zijn.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar.
Het perioderecht wordt altijd berekend per type verlof per verlofperiode. In veel organisaties is de verlofperiode gelijk aan een kalenderjaar, maar je kunt ook verlofperioden per kwartaal gebruiken of een gebroken boekjaar. Het verlofrecht wordt afgerond op het beginsaldo (basis + extra perioderecht).
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
Hoe haal je meer uit je vakantiedagen in 2023? De meeste kansen in 2023 liggen in de maanden mei en juni. Ook is het dit jaar gunstig om rond Kerst en Oud en Nieuw vrij te nemen. Voor een korte trip kan je het beste rond Pasen of Koningsdag vrij nemen.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Wanneer heb je recht op seniorvakantie? Je bent minstens 50 jaar op 31 december van het vakantiedienstjaar: dat is het jaar vóór het jaar waarin je vakantie wil nemen. Je hebt geen recht op 4 weken betaalde vakantie.
De vakantiedagen worden tegen de waarde van het loon inclusief vakantietoeslag en vakantiedagen gekocht. Voor de berekening hiervan dient het salaris over de te kopen vakantiedagen te worden vermenigvuldigt met 1,17.
De waarde van een vakantiedag is gelijk aan de financiële compensatie die de werknemer normaal gesproken ontvangt. De werkgever betaalt veelal enkel het gebruikelijke salaris plus de vakantietoeslag.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand. Schrijf je hier in voor de virtuele jobbeurs 'Werken in de zorg'.
De rimpeldagen waren bedoeld voor oudere werknemers, om het mogelijk te maken in de zorgsector aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra verlofdag per maand bij een voltijds contract, vanaf 50 jaar worden dat twee dagen en vanaf 55 jaar drie dagen.