Uw telefoon laten afkoelen. Als u een oververhitte telefoon wilt laten afkoelen, verwijdert u eerst het hoesje van de telefoon. Dat kan warmte vasthouden. Schakel vervolgens een aantal minuten de Vliegtuigmodus in om eventuele functies op de achtergrond die de batterij zwaar belasten, zoals Bluetooth, uit te schakelen.
De meest smartphones presteren het beste bij een temperatuur tussen de 0 en 35 graden Celsius. Als er hogere temperaturen worden gemeten, kan je telefoon oververhit raken. Als je je telefoon een langere periode bij hogere temperaturen gebruikt, kan het zelfs schadelijk zijn voor de batterij.
Uw telefoon laten afkoelen. Als u een oververhitte telefoon wilt laten afkoelen, verwijdert u eerst het hoesje van de telefoon. Dat kan warmte vasthouden. Schakel vervolgens een aantal minuten de Vliegtuigmodus in om eventuele functies op de achtergrond die de batterij zwaar belasten, zoals Bluetooth, uit te schakelen.
Leg je smartphone niet in de koelkast.
De plotse warmteverandering kan de interne componenten beschadigen. Wat je wel kan doen, is je smartphone even uitschakelen en in een goed geventileerde ruimte plaatsen voor een paar uur. Geen koelkasten dus!
Uw smartphone presteert het beste tot maximaal 35 graden. Bij hogere temperaturen kan uw telefoon oververhit raken.
De iPhone is ontworpen om warmte af te voeren, maar een oude batterij, te veel apps en zelfs direct zonlicht kunnen ervoor zorgen dat de telefoon oververhit raakt.
Dat hangt enorm van jezelf af, maar ook van het type telefoon dat je meeneemt. -25 graden Celsius is koud, erg koud. Je kunt een kopje kokend water in de lucht gooien en zien bevriezen waar je bijstaat (het Mpemba-effect).
Oververhitte batterij: stop met opladen
Wordt je telefoon warm bij het opladen? Door het opladen ontstaat er warmte tussen de elektriciteit van de oplader en de telefoon zelf. Wanneer je telefoon al erg warm is, kun je beter even wachten met opladen.
Als u een iOS- of iPadOS-apparaat in extreem warme omgevingen gebruikt, kan de gebruiksduur van de batterij blijvend worden verkort. Bewaar uw apparaat in een omgeving met een temperatuur tussen -20 en 45 °C.
Wanneer je functies of apps gebruikt die meer energie vergen of deze gedurende langere tijd gebruikt, kan je toestel tijdelijk warm worden als gevolg van een hoger batterijverbruik. Ook kan je telefoon tijdens het draadloos opladen of snelladen warmer aanvoelen.
Om het modelnummer te achterhalen, ga je op je smartphone naar “Instellingen” en kies dan onderaan “Info telefoon” (“Toestel-info” in oudere versies van Android). Je ziet nu het modelnummer van je smartphone in beeld staan. Vergelijk deze code met het modeloverzicht hieronder.
Er bestaat een digitale thermometer voor je smartphone. Hiermee meet je gemakkelijk koorts. Je steekt de kleine thermometer in de koptelefoon-ingang van je smartphone. Houd de thermometer tegen je voorhoofd of in je oor.
De iPhone en iPad functioneren het best tussen de 0 en 35 graden Celsius. Indien een iPhone of iPad zich in hogere temperaturen verkeerd, kan er een melding op het scherm verschijnen: de iPhone moet afkoelen.
Ja, sommige iPhone-modellen hebben een ingebouwde sensor die in staat is om de temperatuur te meten. Als je wilt weten of jouw iPhone de temperatuur kan meten, kun je de handleiding van je telefoon raadplegen of contact opnemen met de fabrikant om te vragen of dit mogelijk is.
Bij -10 graden krijgen sommige smartphones accuproblemen. Bij -20 gaan de meeste telefoons uit. Bij -30 krijgen de meeste toestellen accu- en lcd problemen. Bij -40 graden of nog lager werken alle smartphones niet meer.
Schakel meldingen uit, bijvoorbeeld van WhatsApp-groepsgesprekken. Bij elke melding gaat het scherm aan, en dat kost energie. Gebruik een adblocker en vermijd apps met reclame. Schakel Batterijbesparing (Android), Spaarstand (Samsung), of Energiebesparingsmodus (iPhone) in.
Telefoon schakelt zichzelf uit in de kou
De meeste merken geven aan dat batterijen bewaard en gebruikt (met verminderd vermogen en mogelijk uitschakeling) kunnen worden tot -20°C. Echter het is belangrijk om de batterijen pas op te laden als de telefoon minimaal weer op 0°C is gekomen.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.