Er is zoveel kleding, maar welke stof beschermt het best tegen de kou? Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou.
Eigenlijk is het vrij simpel: Je begint met een basislaag. Dit is bijvoorbeeld thermo ondergoed, een thermo shirt of thermo legging. Daarover draag je een isolerende laag, iets dat lekker warm zit, zoals een fleece vest. En tot slot draag je een winddicht en waterdichte jas.
Kies bij voorkeur thermisch ondergoed gemaakt van bijvoorbeeld merinos wol. Dit houdt de warmte extra goed vast en zorgt ook voor een optimaal vochttransport. Thermo kleding sluit nauw aan op het lichaam en is gemaakt van elastaan. Hierdoor word je niet beperkt in je bewegingsvrijheid.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is zeker waar. Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Er is zoveel kleding, maar welke stof beschermt het best tegen de kou? Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Geef de voorkeur aan fitted kleding!
Het is erg simpel: hoe groter de luchtvolume tussen onze huid en de stof is, hoe moeilijker het is om het op de lichaamstemperatuur te verwarmen en behouden. Eens de lucht onder uw kleren opgesloten is verwarmt het geleidelijk op na contact met de huid tot uw lichaamstemperatuur.
Bovendien beschermt de broek de benen tegen de wind, wat de gevoelstemperatuur ten goede komt en ook helpt om warmte vast te houden. Joggingbroeken zijn in dit opzicht beter dan spijkerbroeken. Dat komt doordat ze meestal dikker zijn en zijn gemaakt van warmere stoffen, zoals fleece of katoen.
10 tot 15 graden kan heel aangenaam voelen, zeker als het zonnetje schijnt. Je hebt bij deze temperatuur genoeg aan een tussenjas, zoals een leren jasje of een bomberjack. Draag daaronder bijvoorbeeld een T-shirt met een vest of blazer, of ga voor een blouse of een jurkje met lange mouwen.
Draag laagjes om het warm te krijgen. Verschillende dunne laagjes houden lucht gevangen, wat ook isolerend werkt. De basislaag is best uit een natuurlijk materiaal, dat zweet weghaalt van je huid. Waterproof en windproof vesten doen de rest.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden. Beide komen je slaap niet ten goede.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.
Sinds kort staat de zogenaamde 'bloempotkachel' veel in de belangstelling. Een terracotta bloempotje op zijn kop met een paar waxinelichtjes eronder zou veel warmte afgeven en fungeren als kachel.
Uiteraard bepaalt de dikte en de lengte wel de houdbaarheid van de kaars. Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen.
Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger. Dit betekent niet dat u de verwarming hoog moet zetten, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten.
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut het optimaal. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in je kamers.