Er zijn een aantal belangrijke kenmerken van keramische tegels waar je op moet letten bij de keuze voor dit materiaal. Lees je mee? Keramische tegels zijn kleurvast, er treedt in de loop der jaren geen vervaging op. De tegels zijn goed bestand tegen krassen en slijtage.
In principe gaan keramische tegels een leven lang mee. Vanwege de hardheid en slijtvastheid van de tegels slijten ze niet weg en heeft het dus een lange levensduur.
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig. De tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag.
Tuintegels die niet krassen: keramische tegels
Keramiek is een superhard, gebakken materiaal. Door de enorme hardheid zijn deze tegels bestand tegen krassen.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Keramische tegels reinigen met azijn? Wij raden je zeer af je keramische tegels buiten schoon te maken met azijn. De keramische tegels op zichzelf kunnen wel tegen het azijnzuur, maar de voegmortel kan hier een stuk slechter tegen. Daarnaast verzuurt azijn de ondergrond en is schadelijk voor de natuur.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
Keramische tegels schoonmaken met azijn, vinden wij dus niet zo'n goed idee, ook buiten niet. Weliswaar is dit een prima middel om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ook azijn slecht is voor vegetatie en bodem.
Keramische tegels zijn gemakkelijk schoon te maken, zijn niet-allergeen en reukloos omdat ze geen vuil of bacteriën vasthouden. Ze zijn zeer goed bestand tegen alle soorten chemische en mechanische belasting, zijn duurzaam in de tijd, branden niet en geven geen schadelijke stoffen af.
Zo onderhoud je keramische tegels
Ze vragen nauwelijks onderhoud en kuisen doe je in 1-2-3: Stofzuig de tegelvloer. Dweil de tegels met warm water en een klein beetje ontvettende zeep. Spoel de tegelvloer na met zuiver water om alle zeep- en vuilresten te verwijderen.
De meest gangbare diktes voor keramische vloeren liggen tussen de 8 en 16 mm dik. Daarnaast bestaan er ook dunnere tegels vanaf 3 mm ideaal wanneer je je vloer op vloer wil plaatsen. Wanneer je keramische tegels op je terras wil plaatsen, kan je terecht in een gamma aan keramische tegels vanaf 20 mm dik.
De dunne maar strakke tegel is breekbaar en wordt makkelijk instabiel. Door het strakke karakter zie je elke millimeter verzakking met als gevolg een kapotte tegel en voegen die scheuren. Keramische tegels vlekken niet, krassen niet en verkleurt niet en daarom de perfecte keuze voor veel tuinen!
De prijzen van keramische grestegels lopen sterk uiteen, van € 13 tot ver over de € 100 per m2. Over het algemeen kun je stellen: Hoe hoger de prijs, des te hoger de kwaliteit van de tegel.
Als er vlekken ontstaan of vuil hecht zich toch aan het oppervlak, dan kan er met een reiniger of zeep schoon worden gemaakt. Pas wel op met zeer agressieve producten. Keramiek is dan wel minder gevoelig voor zuur, de toplaag kan daarmee wel worden aangetast.
Het beste is om de vloer te reinigen met een schoonmaakproduct dat zo neutraal mogelijk is, zoals reiniger universeel van Nibo Stone. Dit product is speciaal ontwikkeld voor de dagelijks/wekelijkse reiniging van alle keramische en natuurstenen vloeren binnenshuis en laat geen residu achter.
In verhouding tot natuursteen, is keramiek en materiaalsoort dat niet verkleurt door het weer. Doordat deze tuintegels zo hard gebakken zijn, trekt er helemaal niets in. Hierdoor is een keramische terrastegels echt heel onderhoudsvriendelijk.
Vaak wordt aangeraden om bijvoorbeeld groene zeep, boenwas, allesreiniger, wasverzachter of zelfs shampoo te gebruiken.
In tegenstelling tot betontegels mag u keramische tegels wel schoonmaken met de hogedrukspuit.
Bij keramische tegels kan het geen kwaad om een hogedrukspuit te gebruiken (in tegendeel tot de betontegel). Echter raden wij dit niet aan! De keramische tegels zijn al makkelijk schoon te maken, dus een harde aanpak is niet nodig.
Kies in plaats van zilverzand voor een harde waterdoorlatende voeg. Deze voegmortel is speciaal ontwikkeld voor het voegen van keramische tegels.. De voegen spoelen niet uit en zijn sterk onkruid werend. De harde voeg is een kunsthars gebonden voegmortel en is in meerdere kleuren te verkrijgen.
Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden.
We raden het dan ook sterk af om de tegels zonder voeg te leggen omdat de kanten op elk moment tijdens gebruik kunnen afschilferen. Daarnaast zorgt een voegverbinding voor een balancerend effect en beschermt de vloer tegen het binnendringen van vuil.