De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Een hoofd dat omhoog komt geeft aan dat het paard geïrriteerd is. Je hebt iets gedaan dat hij vervelend vindt.
Er zijn nog achttien andere dieren waargenomen bij de onderzoeken en men ontdekte: of het een giraffe, koe, buffel of paard is, ze knikken allemaal in de stap met het hoofd om energie te besparen. Zuinig omgaan met energie blijkt dus heel belangrijk en vanzelfsprekend voor meerdere diersoorten.
Onder aanleuning wordt de licht verende druk op de teugel verstaan die een paard aanbiedt, als gevolg van jouw voorwaartse inwerking op het paard, nadat jij contact en verbinding hebt genomen met de paardenmond. Een paard geeft na als hij het teugelcontact accepteert en daarbij zijn nek- en kaakspieren ontspant.
De aanleuning – ook wel “het bit aannemen” genoemd – is een initiatief van het paard. Contact gaat dus uit van de ruiter en aanleuning gaat uit van het paard. Hand, teugel en bit dienen voor het overbrengen van de communicatie en mogen niet krachtiger zijn dan dat voor deze communicatie nodig is.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Het paard geeft je een kusje op je wang of mond. Dit kan met de lippen of met de tong.
Als je je paard aan de teugel wilt rijden zul je eerst moeten zorgen dat hij in staat is zijn lichaam goed te buigen. Dat kun je doen door het rijden van voltes (cirkels). Oefen daar goed mee zodat het paard het lichaam naar beide kanten soepel kan buigen. Het voorwaarts- neerwaarts buigen komt daarna vanzelf.
Aan de teugel houdt in dat het paard ontspannen is en aan de hulp is van de ruiter. Hij reageert op de juiste manier en direct op de hulpen en er is een goed contact tussen de hand van de ruiter en de mond van het paard.
GumBits kauwgom voor paarden is de manier om tot een stabiele aanleuning te komen en het bit beter te accepteren. Door op de GumBits te kauwen leren paarden het bit (beter) aan te nemen en de kaak te ontspannen. Kauwen op de GumBits vormt een soort gel in de mond van het paard.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'.
De belangrijkste functie van deze zenuw (ook wel drielingzenuw genaamd) is het doorgeven van (pijn)signalen van grote delen van het hoofd aan de hersenen. Waarom is nog niet bekend, maar bij paarden die hoofdschudden is deze zenuw gevoeliger voor het opvangen van prikkels.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Kijk naar zijn oren
Om te weten of je paard van je houdt, moet je leren hoe je de bewegingen en standen van zijn oren kunt observeren en interpreteren. Als hij losse en ontspannen oren heeft als hij bij je in de buurt is, dan is dat een teken dat hij zich bij jou op zijn gemak voelt.
Als het paard toont dat hij zich gemakkelijk voelt door zijn hoofd te laten hangen en zachtjes te knauwen dan toont het dier vertrouwen in jou. Als dit gelukt is kan je proberen of het paard achter je aan wilt lopen, het dier zelf is onderdanig dus zal jou nooit gaan leiden.
Arabieren komen oorspronkelijk uit warme klimaten, het was voor hen dus belangrijk om hun warmte goed kwijt te kunnen. Door de staart wat van het lichaam af te houden kan de lichaamswarmte beter worden afgegeven. Als het paard gaat bewegen zal hij zijn staart meer dragen, dus iets omhoog houden.
paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.
Afspraken: Je bent een bestuurder als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met een paard aan de teugel, dan ben je ook een bestuurder. Op een skelter, een step, skeelers of een skateboard ben je voetganger.
Bij het losrijden worden de spieren opgewarmd. Begin met stapwerk, daarna een rustige draf en korte stukjes galop. Rijd wat oefeningen, zoals voltes en overgangen, waarbij je test of je paard goed op je hulpen reageert. Stap tussendoor regelmatig aan een lange teugel, zodat je paard even op adem kan komen.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
Je paard soepel en flexibel houden is super belangrijk voor zijn gezondheid. Als ruiter belemmer je toch z'n bewegingsvrijheid, maar door regelmatig te stretchen krijg je zijn spieren weer in balans. Zo verbeteren z'n coördinatie, bloedcirculatie én vermindert het spierspanning en stijfheid.
openen van de volte. Niet aan de teugel willen heeft vaak te maken met niet goed ondertredende achterbenen. Door het op een grote volte te proberen en deze volte spiraalsgewijs te sluiten, treedt het binnenachterbeen van je paard automatisch meer onder. Daarbij buigt hij ook nog eens in zijn lijf.
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
Bij paarden is het belangrijk of ze nog overeind kunnen komen. Daar gaat het vaak mis, dan kunnen ze 'vast' komen te liggen in de stal of ze blijven liggen in de wei en lukt het ze niet om tot stand te komen.
Aaien en knuffelen kun je als communicatiemiddel gebruiken. Steek je hand eens uit naar je paard en wacht zijn reactie af. Zorg er voor dat je gehele lichaamstaal ontspannen is. Ga niet recht voor je paard staan, maar in een schuine hoek, zodat je niet een tegenstrijdige boodschap uitzendt.