Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Single zijn is iets anders dan alleen zijn. Ook als je in een relatie zit, moet je leren om gelukkig te zijn als je alleen bent. Wanneer je een relatie hebt en samenwoont, kan dat het alleen zijn heel erg maskeren. Omdat je nooit alleen bent, weet je niet van jezelf of je goed alleen kunt zijn.
Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico's, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.
Als je verbinding met anderen gezond is, als je je niet eenzaam voelt is het vaak heerlijk om alleen te zijn. Je batterijtje laadt weer op, je geniet van je eigen muziek of hobby, kortom, tijd alleen is voor iedereen gezond. Maar wie zich te veel alleen voelt, of eenzaam, die moet in actie komen.
En hiermee aan mensen die twijfelen laten zien dat liefde echt wel bestaat. Het begint bij lief zijn voor jezelf. Maar een mens kan niet leven zonder liefde te voelen van de ander. Een kind kan niet volwaardig opgroeien zonder liefdevolle voorbeelden in zijn omgeving te zien en te ervaren.
Wanneer je de meeste kans hebt om die ware tegen het lijf te lopen? Op je 25e. Sla die avonden uit dan vooral niet over, want je weet het nooit. Mannen zijn iets ouder als ze hun soulmate vinden, ongeveer 28 jaar, blijkt uit onderzoek van match.com dat is gedaan onder duizenden singles.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Als je op jezelf gaat wonen, duurt het vaak even voordat je je thuis voelt op je nieuwe plek. Ook leer je soms niet meteen nieuwe mensen kennen. Daardoor kun je je eenzaam voelen.
Een introvert persoon is vaak rustig en op de achtergrond. En vindt het meestal niet fijn om zich in grote groepen op te houden. De voorkeur gaat liever uit naar een diepe band met een beperkt aantal mensen.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Zoals je ziet is eenzaamheid heel nadrukkelijk in het hoofd en in het hart geplaatst. zoals sommige mensen zeggen: een gat in je hart. De tweede is een indruk van de waardering van diezelfde emoties. Zoals je ziet zijn eenzaamheid en sociaal geïsoleerd zijn in dezelfde regio te vinden maar zijn ze niet gelijk.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Bijna 1 op de 4 volwassen inwoners zal dan dus alleenstaand zijn. Daarnaast is de verwachting dat over dertig jaar (net als nu) ruim 4 procent van alle meerderjarige Nederlanders een alleenstaande ouder met één of meer kinderen zal zijn.
“Ja, mensen in een liefdesrelatie lijken psychologisch en fysiek gezonder te zijn dan singles. Vanuit een psychologisch oogpunt zijn ze meer tevreden met hun leven, zijn ze gelukkiger en hebben ze een lager risico op depressies.
Er zijn verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan. U kunt zelf al veel doen om eenzaamheid aan te pakken. Eventueel met hulp van familieleden, vrienden of buren. Of u maakt gebruik van activiteiten of andere hulp die hulpverlenersorganisaties verzorgen.
Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.
Je niet leuk genoeg voelen kan door allerlei zaken komen, maar vaak onderschatten we hoe leuk een ander ons vindt. Dan kunnen we ons ook nog niet leuk genoeg voelen in een bepaalde rol. Dit hangt vaak samen met de overtuigingen die we hebben over hoe je in zo'n rol hoort te zijn.
Ouderen van 85 jaar en ouder voelen zich eenzamer dan ouderen van 75 tot en met 84 jaar. Van de 85-plussers voelt 63% zich eenzaam, bij 74-84 jarigen is dit 52%. Uit deze gegevens blijkt dat onder 85-plussers ongeveer even veel vrouwen als mannen zich eenzaam voelen (respectievelijk 63% en 62%, niet in figuur).
De minimumleeftijd om op jezelf te gaan wonen in Nederland is achttien jaar. Dit betekent dat je vanaf deze leeftijd een huurcontract kunt tekenen, een huis kunt huren en je eigen leven kunt gaan leiden.
Vooral als het echt, écht een heel belangrijke issue is waar jullie relatie door verandert, is het belangrijk om niet te doen alsof het er niet is. Dat klinkt misschien als de makkelijkste optie, maar het probleem is er niet mee weg. Dus zorg dat jullie er (regelmatig) over praten met elkaar en luister ook naar elkaar.
Ben je zo ongelukkig dat je het helemaal niet meer ziet zitten? Zorg dan voor professionele hulp. Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt en je kan begeleiden. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.