Het rode en NIR-licht bevordert mitochondria om meer energie te maken en bloedstroom te verhogen. Met deze extra energie kunnen cellen en weefsels zich sneller herstellen. Daarom kan rood lichttherapie helpen bij het herstel van spieren en huid en bij ontstekingen.
Daarnaast is rood licht prettig aan de ogen, je ziet sneller scherp en hebt minder last van nachtblindheid. Hierdoor kan je de kaart lezen en de omgeving nauwkeurig in de gaten houden. Dat is dus de reden waarom veel zaklampen voor de jacht en militaire zaklampen zijn uitgerust met een rode led.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
Rood licht is vooral effectief op de huid, maar dringt niet ver genoeg door om alles onder de huid te behandelen. Hier is infrarood licht juist weer goed voor. Infrarood licht dringt diep door in het lichaam, waardoor het spieren, botten, pezen, bloedvaten en organen kan behandelen. Daarbij is de tijd cruciaal.
Een veel gestelde vraag die we krijgen is of rood lichttherapie schadelijk is voor je ogen. Een logische vraag, het rode licht kan met name de eerste behandeling best intens zijn. Nee, het is niet gevaarlijk, sterker nog.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine.
Voor je het weet, slaap je als een roos. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Wisse van der Meijden promoveerde aan het Amsterdam UMC. Volgens hem maakt blootstelling aan helder rood licht het makkelijker om in slaap te vallen. In tegenstelling tot blauw licht dat van smartphones en televisie komt.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen. Dat is een natuurlijk eiwit dat je huid soepel en jong houdt. Rimpels, pigmentvlekken en andere oneffenheden worden minder zichtbaar.
Het principe van verlies van warmte is bij een muur en een ruit dus hetzelfde: de infraroodstraling gaat er niet doorheen, echter warmt zowel de muur alsook de ruit op, en de muur en ruit warmen verder op totdat ze de buitenlucht bereikt hebben. Daar geven ze hun warmte middels straling weer af.
De meeste duurdere, uitgebreidere hoofdlampen zijn ook voorzien van rood licht. Rood licht verstoort je nachtvisie minder dan wit licht, waardoor het ideaal is voor kaartlezen in het donker. Bovendien is rood licht aangenamer voor de ogen, waardoor je sneller scherp ziet.
Door zo'n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt ten slotte geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin.
Rode dashboardlampjes geven altijd aan dat er een probleem is met een systeem of onderdeel van de auto of motor. Doorrijden wordt meestal afgeraden daar dan serieuze schade kan ontstaan aan het systeem of de hele auto.
De roodlichtcamera flitst wel pas als het rode licht al minstens 1 seconde op rood staat. Heb je niet meer kunnen stoppen voor het oranje licht, dan word je enkel beboet wanneer je dit tegen een te hoge snelheid deed. Laat je dus niet langer misleiden door de naam van deze camera!
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Wij mensen hebben blauw licht nodig om overdag te functioneren. 's Avonds / 's nachts willen we geen blauw licht omdat we willen slapen. Het blauwe licht, dat via de zon en door lampen en beeldschermen wordt waargenomen door het oog, is niet schadelijk.
Doorgaans mag je een infrarode lamp maximaal 15 minuten achtereen gebruiken.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
Wanneer de ontstekingen actief zijn wordt het gebruik van een infrarood sauna over het algemeen juist afgeraden. Door de warmte kunnen de ontstekingen namelijk als gevoeliger worden ervaren.
De warmte van de infrarood lamp kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de gewrichten en spieren, waardoor de mobiliteit verbetert en de algehele kwaliteit van leven toeneemt. De straling vermindert de pijn en maakt de spieren minder stram.
Uw ontspanning mag niet ten koste gaan van de pijnverhelping maar u kan spierpijn onmogelijk verhelpen zonder te ontspannen. De straling in uw infraroodsauna gaat er voor zorgen dat reuma, artrose of andere veel voorkomende klachten zoals een lage rugpijn of stijve en verkrampte spieren kunnen verholpen worden.
ALLES STRAALT INFRAROOD UIT
Alle objecten met een temperatuur van meer dan -273 graden Celsius zenden infraroodstraling uit. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte.
De beste kleuren voor de slaapkamer
Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje. Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauw. In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge.