Wrijf, met behulp van kwastje of doekje, een beetje schoonmaakazijn over de lijmresten. Laat dit vervolgens even inwerken. Na een paar minuten spoelt u de azijn weg met water, waarna u de lijmresten zou moeten kunnen verwijderen.
Als het oppervlak niet beschadigt, kun je de secondelijm losmaken met aceton. Doe dit met een zachte tandenborstel. Als de lijmresten niet weggaan, kun je meer aceton gebruiken, maar gebruik het met mate. Zodra de secondelijmvlek is opgelost, maak je het oppervlak schoon met een schone doek en wat water.
Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op! Aceton is niet zo'n prettig goedje, dus gebruik slechts een heel klein beetje en was het dan goed af met water en zeep.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Vanwege de unieke eigenschappen van cyanoacrylaatlijm is de gevormde hechting bijna onbreekbaar. De hechting is zelfs zo krachtig dat de cyanocrylaat secondelijm van Loctite het Guinness Wereldrecord heeft gebroken door een auto van meer dan vijf ton op te tillen met slechts negen druppels Loctite secondelijm.
Geen probleem, de lijm is namelijk water- en vaatwasmachinebestendig.
Doordrenk de doek in warm zeepsop, witte azijn of nagellakremover. Plaats de doek over het gebied en laat de oplossing in de lijmresten trekken. De inweektijd is afhankelijk van de grootte en het hechtvermogen van de lijmresten. Veeg de oplossing (en de sticker, het label of de lijm) weg met de doek.
Week de huid in (lauw) warm water met veel zeep of vloeibaar wasmiddel en probeer de lijmresten in de tussen tijd los te pellen. Heb je vastgelijmde vingers? Volg tip 2 en rol vervolgens met een potlood tussen de vastgelijmde vingers. Zo rol je de vingers voorzichtig van elkaar los.
Zo kan witte azijn of ontsmettingsalcohol ook helpen bij het verwijderen van een sticker. Ook olijfolie is een fantastische stickerverwijderaar. Giet een ruime hoeveelheid olijfolie op een vel keukenpapier en wrijf zachtjes over de vervelende sticker. Na een minuut of 2 glijdt de sticker zo weg.
Leg een vel keukenpapier op de lijmvlek en strijk er met een warme strijkbout overheen. Het is even uitproberen op welke warmtestand. Wanneer de secondelijm 'smelt' dan trekt het in het keukenpapier. Wanneer het hout onbehandeld en ongeverfd is, dan kan minerale olie een uitkomst zijn.
Secondelijm kunt u namelijk verwijderen met aceton, wat in veel nagellakremovers te vinden is. Laat de aceton goed intrekken op de lijmresten en na een tijdje kunt u de lijm gemakkelijk verwijderen met een mesje op spatel.
Lijmkit is vaak lastig te verwijderen. Opties als heet water en speciale lijm verwijderaars werken hier vaak niet goed op. De beste manier om deze lijmkit te verwijderen is dan ook door het gebruik van een schuurmachine of verfkrabber. Let hierbij wel goed opdat je de treden van de trap niet beschadigt.
Simpel sopje
De meest simpele oplossing die we allemaal wel kennen is het sopje. Maak een sopje met heet water en wat afwasmiddel en laat item met de sticker er een half uurtje in weken, mits het item bestand is tegen water natuurlijk. De meeste stickers zullen hierna makkelijk loslaten.
Terpentine. Smeer de lijmresten met een doek of stuk keukenpapier in met terpentine en laat even inwerken. Wrijf de opgeloste delen er vervolgens met een droge doek vanaf.
Het is bijna onmogelijk cyanoacrylaat in te slikken. De lijm hardt uit en hecht zich in de mond. Speeksel zal de lijm in een halve dag tot 2 dagen oplossen. Indien zich een brok vormt in de mond, positioneer de patiënt dan zodanig, dat de brok niet kan worden ingeslikt.
Australische en Amerikaanse wetenschappers hebben een superlijm ontwikkeld om wonden dicht te lijmen. De chirurgische lijm heet 'MeTro' en is zeer elastisch. Dit moet ook wel, want lichaamsweefsel – zoals bloedvaten, longen en het hart – is continu in beweging.
Gebruik desnoods een föhn om de lijmresten wat soepeler te maken. Wat ook werkt is de lijmresten verwijderen met een oude tandenborstel. Lukt het dan nog niet om de lijmresten weg te krijgen? Neem dan een klein beetje afwasmiddel, stickerverwijderaar, nagellakremover of ammoniak.
Dat betekent : De lijmvlekken inwrijven met afwasmiddel (puur), ca 10 minuten laten inwe(r)ken en vervolgens afnemen. Als er wat matte plekjes ontstaan kan je die gemakkelijk onzichtbaar maken met een beetje autowas.
Minder flexibele lijmen zoals secondelijm zijn alleen geschikt als het leer moet worden gelijmd op een hard of onbuigzaam oppervlak zoals hout of metaal.
Niet gebruiken bij temperaturen onder + 10 °C. De lijm reageert het beste bij een luchtvochtigheid van 50-70%.
Cyanoacrylaat is het werkzame bestanddeel van secondelijm. Het is een algemene verzamelnaam voor stoffen als methyl-2-cyanoacrylaat, ethyl-2-cyanoacrylaat (in technische secondelijm) en 2-octyl-cyanoacrylaat (in chirurgische weefsellijm).