Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.
Samen slapen heeft een psychologisch effect: het geeft een veilig gevoel als je partner in de buurt is. Door samen te slapen creëer je dus een veiligere en meer ontspannen omgeving. En we hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat je hierdoor ook sneller en fijner in slaap valt!
Oxytocine aanmaak
“Een bed delen kan ervoor zorgen dat oxytocine, ook wel het liefdeshormoon, wordt aangemaakt en dat zorgt ervoor dat je lekker slaapt en dat je geen angst voelt”, licht Wendy M.
Samen slapen is intiem
Naast je partner liggen zou namelijk zorgen voor een veilig gevoel, waardoor de aanmaak van het hormoon cortisol wordt verlaagd en je dus minder stress ervaart. En met minder stress slaap je nu eenmaal lekkerder.
Beter samen slapen
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
De gemiddelde leeftijd zal ergens tussen de 14 en de 44 liggen, schat ik zo. Met uitzonderingen. Voor het bestaan van een gemiddelde, is helemaal geen regel nodig natuurlijk.
Uit een enquête bij 1.006 landgenoten blijkt dat apart slapen in de lift zit. Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen. Dat is dus eigenlijk het antwoord op de vraag.
Niet zelden is het snurken dan ook een aanleiding tot terugkerende ruzies en relatieproblemen. Mensen met een snurkende partner slapen gemiddeld een uur minder elke nacht en hebben vaak slaaptekort. Niet alleen is men hierdoor prikkelbaar de volgende dag, langdurig slaaptekort is ook nog eens heel ongezond.
Slaapverwekkende stofjes maken hem moe
Je raadt het al, het gaat hier om drie slaapverwekkende stofjes: prolactine, vasopressine en melatonine. Deze mix van slaaphormonen is dé ideale cocktail die ervoor zorgt dat hij gemakkelijker en sneller in slaap valt.
Trek iets aan waar je je goed in voelt.
Stiekem vind je het geweldig om in zijn/haar sweater of T-shirt te slapen. Vergeet 'per ongeluk' je pyjama en vraag om een kledingstuk van je bae. Als je dat liever niet doet, neem dan je eigen pyjama mee. Kies iets waar jij je fijn in voelt.
"Apart slapen kan een gevaar zijn voor je relatie. Als het echt een gewoontepatroon wordt, en wanneer je er niet echt afspraken over maakt, kan je zonder dat je het weet in problemen geraken." "Als mensen het goed afspreken, kan het net een goede oplossing zijn voor je slaapproblemen.
Mannen vaker naakt
Ook tussen de geslachten blijkt verschil te zitten in bedkledij. Mannen dragen liever ondergoed (37 procent) en vrouwen liever een pyjama of nachtjapon (49 procent). Ook slapen mannen (22 procent) vaker naakt dan vrouwen (13 procent). Het onderzoek werd voor het eerst uitgevoerd.
Slapen in aparte bedden heeft vaak een negatieve bijklank voor veel koppels, maar onderzoek op basis van hersenscans heeft aangetoond dat dit je relatie kan redden en je persoonlijke gezondheid kan verbeteren.
Biologisch gezien is samen slapen met je kind heel logisch, zoogdieren leggen hun kinderen niet apart, omdat de kinderen afhankelijk zijn van hun ouders voor voeding en veiligheid. En al leven we nu in veilige huizen, het instinct van jonge kinderen is om die nabijheid nodig te hebben.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Als je slecht slaapt en vaak sombere gedachten en angsten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Slecht slapen kan namelijk te maken hebben met depressie. Daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en je indien nodig door te laten verwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
Waarom heb ik iets nodig tussen mijn knieën bij het slapen? Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.
Tijdens je slaap herstelt je lichaam van je dagelijkse activiteiten. Je spieren ontspannen en je produceert nieuwe afweerstoffen. Verder is slaap ook belangrijk voor de ontwikkeling van je brein en geheugen, zelfs als je volwassen bent. Slapen is daarom net zo belangrijk als voeding en beweging om gezond te blijven.
120 minuten diepe slaap
De eerste drie vormen de kernslaap, met de diepe slaap die zo'n kwart van de totale slaap vormt. Dat is dus ongeveer anderhalf tot twee uur. De laatste twee cycli noemen we de restslaap en die bevatten voornamelijk lichte slaap en REM-slaap.”
Koppels bij wie het goed gaat hebben vooral geloof in elkaar, vertrouwen in de andere, maar ook vertrouwen in 't algemeen, ze hebben een soort basisvertrouwen. En dit basisvertrouwen wordt reeds veel vroeger opgebouwd.
Er is geen bepaalde leeftijd waarop ze niet meer bij elkaar mogen slapen. Meestal willen kinderen vanaf een jaar of 10 dat zelf niet meer en krijgen ze behoefte aan privacy. Maar ook kinderen die een eigen kamer hebben kunnen nog tot in de puberteit behoefte hebben om zo nu en dan bij elkaar op de kamer te slapen.