Zweetvoeten gaan vaak gepaard met stinkvoeten. Dat komt doordat de voeten een dikke hoornlaag (bovenste huidlaag) hebben die bestaat uit afgestorven cellen. De afgestorven cellen in combinatie met een vochtige omgeving, bijvoorbeeld door zweetvoeten, vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Overmatige zweetproductie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress, overmatig alcoholgebruik, een stofwisselingsstoornis, slechte algehele conditie, emotionele factoren, puberteit en gebrekkige hygiëne. Vaak worden ook verkeerde schoenen en sokken als een veroorzaker gezien.
– Voetschimmel wordt in het algemeen behandeld met een crème of een zalf, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt en die meestal tweemaal per dag dun moet worden aangebracht (bijv. Daktarin, Loprox of Nizoral).
Hoe ruikt tenenkaas? Tenenkaas heeft een sterke, penetrante geur door de aanwezigheid van boterzuur, geproduceerd door Brevibacterium. De geur is te vergelijken met zweetvoeten.
In het kort. U heeft plekken met witte schilfers (velletjes) tussen uw tenen. Soms zitten de plekken op de onderkant of zijkant van uw voet. Die plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood.
Spray of smeer een laagje deodorant aan de onderkant van je voeten. Doe dit bijvoorbeeld net voordat je naar bed gaat, je hebt gedoucht of je in je sportschoenen stapt. Op deze manier kun je de onaangename geuren gedurende de dag (of sportles) de baas blijven.
Deodorant voor de voeten
Dit is een voetdeodorant die ook desinfecteert en beschermt tegen schimmel. Het is ook mogelijk om gewoon een oksel deodorant op de voeten te gebruiken. Gebruik daarvoor een stick deodorant, geen spray. De deodorant remt zweetproductie en doodt de bacteriën die zweet omzetten in stank.
Door regelmatig je voeten te wassen, dood je de bacteriën die de nare luchtjes veroorzaken. Was daarom je voeten grondig en regelmatig, minimaal één keer per dag (maar nog liever twee keer). Dit kan gewoon met lauwwarm water en eventueel een milde zeep.
Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt. De hoeveelheid ammoniak in je plas gaat omhoog als je uitgedroogd bent, waardoor de geur sterker kan worden. Drink daarom genoeg water.
Slaapkamer ventileren
Na de nacht bestaat de lucht in je slaapkamer namelijk uit een hoger gehalte uitgeademde koolstofdioxide dat onder andere voor een muffige geur zorgt. Om de, over het algemeen al kleinere, ruimte weer te voorzien van frisse lucht is een open raam daarom geen overbodige luxe.
Waarom stinken zweetvoeten zo? De geur die zweetvoeten verspreiden wordt vaak vergeleken met een kaasachtige geur. Soms ook als azijn of ammoniak, hoe dan ook wordt deze geur als penetrant en onaangenaam ervaren. Een belangrijke veroorzaker van deze geur is de Brevibacteria bacterie.
Azijn neutraliseert geur
Meng een paar eetlepels azijn met een paar druppels afwasmiddel. Doordrenk een doekje met het middel en knijp goed uit. Stop het een nacht in de schoen en de volgende dag is de stank weg.
Doe de baking soda in jouw schoenen, eventueel weer in een dunne sok, en laat dit weer een dag zitten. De volgende dag moet de stinkende geur op natuurlijke wijze verwijderd zijn door de baking soda.
Hydrateren
Het is belangrijk om goed te blijven smeren, vooral in de zomer wanneer je voeten vaker het daglicht zien en dus worden blootgesteld aan wind en weer. Smeer ze daarom elke dag in met je favoriete hydraterende bodylotion of een speciale voetcrème. Doe dit bijvoorbeeld iedere dag voordat je gaat slapen.
Dagelijkse voetzorg. Ingewikkeld hoeft een goede voethygiëne niet te zijn. Het belangrijkste: gebruik geen zeep, was je voeten elke dag met water, en droog je voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen. Zeep droogt de huid uit en tast de natuurlijke huidflora aan en is daarom af te raden.
Oorzaken koude voeten in bed
Koude voeten in bed kunnen meerdere oorzaken hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken is een verslechterde bloedcirculatie. Een verslechterde bloedcirculatie kan het gevolg zijn van roken, diabetes, medicijngebruik, te strakke kleding of een zittende levensstijl.
Geef je voeten een opfrisbeurt met de Kruidvat Anti-transpiratie Voetspray. De spray met menthol vermindert transpiratie en geeft verkoeling. Daarnaast gaat hij een vervelende geur tegen en helpt uitdrogen van je huid te voorkomen.
Voorkom een droge huid door deze in te smeren met vochtinbrengende crème. (bijvoorbeeld babyolie, vaseline, nivea, uierzalf). Let op! Smeer nooit crème of zalf tussen uw tenen, de huid kan hierdoor verweken.
Je kunt dus het beste katoenen of wollen sokken dragen. Dat zijn materialen die ventileren en je voeten droog houden. Draag hierbij cederhouten inlegzolen, die houden het vocht vast en hebben een anti-bacteriële werking.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Als voetschimmel niet op tijd behandeld wordt, kunnen andere mensen of lichaamsdelen besmet worden. De schimmel kan zich namelijk verspreiden naar andere plekken op de voeten, de handen, maar bijvoorbeeld ook de nagels. Dit worden dan ook wel kalknagels genoemd.
Een besmetting met het SARS-CoV-2 virus kan naast longklachten ook leiden tot huidafwijkingen. Met name bij jonge mensen kan na milde COVID-19 symptomen een huidafwijking optreden die lijkt op wintertenen. Deze 'COVID-tenen' verdwijnen doorgaans weer spontaan.