Bijvoorbeeld een oorinfectie, bij acute of chronische middenoorontsteking of de ziekte van Ménière. Daarbij kan het een symptoon zijn van andere ziekten of is het een bijwerking van medicijnen. Ook emotionele factoren kunnen een rol spelen. Zo kan stress tinnitus veroorzaken of verergeren.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Niet alleen verkeerde voeding, maar ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen als magnesium, zink, vitamine D en B12, kan invloed hebben op het ontstaan van tinnitus. Een stofje, dat de hersenstam extra prikkelt, is glutamaat.
Tinnitus is een symptoom
Tinnitus is geen ziekte maar een symptoom. Een symptoom dat kan komen door problemen met het (geh-)oor, een lichamelijke oorzaak kan hebben of psychische overbelasting heeft. Een combinatie van deze factoren kan ook. In 80% van de gevallen is een verminderd gehoor de oorzaak van tinnitus.
Vitamine B12 en zink tekort. Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus.
Over het algemeen blijft tinnitus constant, maar in sommige gevallen kan het (tijdelijk) erger worden door externe omstandigheden. We noemen de meest voorkomende: Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen.
Tinnitus kunnen we niet genezen. Wel zijn er diverse mogelijkheden om u te helpen zo goed mogelijk om te gaan met de tinnitus, zodat u er in het dagelijks leven zo min mogelijk hinder van heeft. Een van die mogelijkheden is een cursus 'omgaan met oorsuizen'. Sommige mensen vinden een maskeerhoortoestel prettig.
Voor mensen met tinnitus is stilte minder ontspannend – de kans bestaat dat het gerinkel in hun hoofd de stilte sterk overstemt. Dit kan slapeloosheid, uitputting en mentale stress veroorzaken. Over een lange periode van tijd kunnen deze problemen zelfs leiden tot depressie en chronische vermoeidheid.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Luister je veel naar muziek, neem dan regelmatig een pauze om je gehoor rust te geven. Zo kunnen de fijne haarcellen in het oor zich herstellen. Bij hard en voortdurend lawaai beschadigen de haarcellen, omdat ze onvoldoende zuurstof krijgen, aan elkaar kleven of afbreken.
Uit onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gelaat, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren.
Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.
Behandeling van oorsuizen
Als oorsuizen een bijkomend verschijnsel is, kan oorsuizen verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Soms verdwijnt het oorsuizen echter niet. U zult er in de loop van de tijd echter vrijwel altijd aan wennen.
Tinnitus is meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom hebben wij een psychologische behandeling." Bij deze behandeling gaat het om gedragstherapie. Mensen met tinnitus worden in een stille ruimte gezet zodat ze minder aversie krijgen tegen de piep, en het oorsuizen beter gaan accepteren.
Alcohol kan inderdaad een verergering van de waarneming van het tinnitus geluid tot gevolg hebben.
Tinnitus (oorsuizen) is het horen van geluiden in een of twee oren of het hoofd die niet van buitenaf komen. Alle vormen van geluid worden beschreven, van een piep, suis of windgeruis tot aan gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen en straaljagers toe.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn.
Vooral in de beginfase kan je je machteloos voelen. Je wil het geluid stoppen en niet meer horen maar krijgt het niet onder controle. Snel geïrriteerd zijn, concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst zijn bijgevolg vaak voorkomende gevolgen van tinnitus.
Tinnitus bijvoorbeeld is op zich binnen deze regels geen reden tot afkeuring. In het verleden werden mensen met tinnitus (gedeeltelijk) afgekeurd, maar dat gebeurde altijd op psychische gronden.
Bij sommigen is oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Er is geen specifiek medicijn bewezen effectief tegen chronische tinnitus beschikbaar. Wel kunnen medicijnen tegen specifieke comorbiditeit behandeld worden met medicamenten, zoals bijvoorbeeld antidepressiva bij depressiviteit.