"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet. Het beste is dus dat je je haar wast met warm water en daarna je haar naspoelen met koud water, zo krijg je extra glans en geef je je haar echt een boost.
Het wassen van onze haren zorgt ervoor dat we een grote hoeveelheid product-ophoping verwijderen en dat we dermatitis (huidontsteking) voorkomen. Was je je haar niet? Dan kan je hoofdhuid uitdrogen, je haren kunnen gaan klitten, je haar stopt met groeien en uiteindelijk kun je zelfs last krijgen van haaruitval.
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier. Bij iedereen is de talgproductie anders. Hormonen, voeding en stress kunnen hier invloed op hebben.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep.
Nat haar is namelijk een stuk zwaarder dan droog haar. Wanneer je je lokken constant nat maakt en weer laat drogen, kan je haar sneller afbreken. En dat wil je liever niet.
Water-only methode
Hierbij ga je cold turkey afkicken van shampoos, je wast je haren enkele keren per week met water. Hierbij is het van belang dat de oliën die zich op je hoofdhuid verzamelen worden verdeeld over je haar.
Onder de douche masseer je ook goed je hoofdhuid en was je grondig je haar met alleen het water. Na het water wassen heb ik mijn haren even kort in een handdoek laten zitten en vervolgens aan de lucht laten drogen.
Is droogshampoo slecht voor je haren en hoofdhuid? In principe is droogshampoo niet direct schadelijk voor je haar, als je het niet elke dag gebruikt. Droogshampoo zorgt er namelijk voor dat de olie en het natuurlijke talg op je hoofdhuid absorbeert.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Haar op je hoofd gaat maximaal zeven jaar mee
De levensduur van een hoofdhaar is drie tot zeven jaar. Elke dag verliezen we 60 tot 100 hoofdharen; bij vrouwen gaat het sneller dan bij mannen.
Haarfollikels. Het aantal haarzakjes op je hoofdhuid bepaalt dus hoeveel haren je op je hoofd hebt. Gemiddeld zijn dit er ongeveer honderdduizend, maar dit verschilt per persoon. Aziatische mensen hebben de meeste haren en blonde mensen hebben weer meer haar dan roodharigen.
Shampoo is pas uitgevonden in 1898, door een zekere Hans Schwarzkopf, en The New York Times raadde in 1908 nog aan je haar elke twee weken te wassen, of om de zes weken, als je gezond haar hebt.
Hoe vaak moet je je haar wassen? Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze Keune haarexperts aan dat de beste wasroutine voor iedereen anders is. Dit hangt namelijk af van wat voor haartype en haarkleur je hebt.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
Afhankelijk van je haartype wordt je haar een paar dagen na het wassen vanzelf vet, maar bij sommige mensen is het haar al vettig binnen 1 dag. Dit gebeurt doordat er overtallige talgproductie op je hoofdhuid plaatsvindt.
U heeft vettige gele of witte vlokken die aan uw hoofdhuid en haar plakken: Dit is typerend voor vette roos of seborreïsche dermatitis. U heeft droge witte vlokken die van uw hoofdhuid en uit uw haar vallen: Dit is typerend voor droge roos.
Hoe ontstaat vet haar? Vet haar ontstaat door overmatige talgproductie. Talg is een natuurlijke vette stof die wordt afgescheiden door talgklieren in onze huid. Bij een overmatige talgproductie krijgt je hoofdhuid te veel talg en dit maakt je haar vet.
Eieren. Eieren bevatten een belangrijke hoeveelheid proteïnes die je kunt gebruiken voor je haar. Ook bevatten ze biotine, wat een goede haargroei ook bevordert door de productie van keratine. Denk eraan dat je wel het hele ei moet eten om effect te willen hebben.