De wettelijke leeftijd om alcohol te drinken in China is 18 jaar oud.
Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels vind je thermosflessen met gekookt water of waterkokers.
Volgens legenden is de Chinese beschaving al bijna 7000 jaar oud, maar de vroegste betrouwbare bronnen gaan terug tot 1600 voor Christus. Toen beheerste de zogenaamde Shang dynastie een groot deel van China. Dat duurde tot ongeveer 1000 voor Christus.
Het avondeten is voor veel Chinezen de belangrijkste maaltijd geworden. De gerechten bevatten meestal soep, een verscheidenheid aan vlees, groenten en rijst. Omdat het diner een maaltijd is om van te genieten met de familie, is het eten doorgaans erg hartig.
Misschien heb je wel eens gehoord dat veel Chinezen niet goed tegen melk kunnen, omdat ze lactose-intolerant zijn. Maar in sommige regio's van China is er een lange traditie met melk. Bovendien stimuleert de Chinese overheid ouders om hun kinderen melk te geven.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is.
De Chinezen eindigden prompt bovenaan, en drie jaar later weer. Ze overtroffen het beste Europese land, Finland, in elke categorie. Bij wiskunde presteerde Shanghai zelfs 20 procent beter dan het OESO-gemiddelde. Nederland zit al jaren in de middenmoot.
Hoewel Pekingeend onmiskenbaar Bejings bekendste gerecht is, heeft de keizerlijke keuken uiteraard nog meer in petto. Vaak zijn dat gefrituurde gerechten in kleinere porties. Ingrediënten als schapenvlees, gevogelte, komkommer en Chinese kool worden graag gebruikt, al dan niet bereid in (rijst)wijn.
PEKING - De oudste inwoner van China is 121 jaar oud. Dat heeft het Chinese Genootschap voor Ouderdomskunde dinsdag op de nationale Dag van de Ouderen laten weten aan het staatspersbureau Xinhua. De krasse knar, Sadiq Sawut, zou zijn geboren op 9 augustus 1887.
De Verboden Stad werd gebouwd tussen 1406 en 1420 in opdracht van keizer Zhu Di, die de hoofdstad verlegde van Nanjing naar Bejing. De afmetingen van de stad kwamen overeen met het beeld dat China van zichzelf had als centrum van de wereld.
De gemiddelde levensverwachting van de Chinezen is gestegen tot 77,93 jaar.
Ruim 80 procent van het water uit ondiepe putten in China is zo vervuild door de industrie- en landbouwsector, dat het niet veilig is om te drinken. Dat zijn de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door het Chinese ministerie voor water.
In de Chinese cultuur is het onbeleefd om eten of drinken te weigeren, eet en drink daarom het liefst alles wat u wordt aangeboden.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Ze drinken minder suikerrijke dranken. Vloeibare calorieën staan bekend als ware dikmakers. Ze eten veel soep. Een soep werkt heel verzadigend, omdat het voornamelijk uit water bestaat.
Chinezen maken meestal meerdere gerechten met vlees of vis met groenten. Daarvan mag iedereen wat pakken en scheppen ze bij wanneer ze willen. Het is dus, in vergelijking met Westerse eetgewoonten, erg informeel.
Zoals al eerder gezegd, er wordt in China gegeten met stokjes. Dit betekent dat er nooit messen en vorken zijn om het gerecht op te eten. Het voordeel is wel dat alle gerechten zo gemaakt zijn, dat het ook makkelijk met stokjes gegeten kan worden.
In het noorden van China wordt Mandarijn gesproken. Dat is de officiële taal van China, maar in het zuiden spreekt men Kantonees, Wu, Hakka en vele dialecten. De talen wijken zo ver van elkaar af dat mensen uit verschillende delen van China elkaar maar moeilijk of helemaal niet kunnen verstaan.
Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
Het Chinees van de Han-Chinezen (Hànyǔ 汉语) is de enige officiële taal. Hoewel de 56 etnische groepen hun eigen talen hebben, is de enige officiële taal in China de taal die de Han-Chinezen spreken, ook wel “ Hànyǔ 汉语” genoemd. “Hàn汉” betekent Han-Chinezen en “yǔ语” betekent taal.