Welke landen hebben ooit het grondgebied dat nu Nederland is bezet/binnengevallen? - Quora. Da's een leuke. Wat de gebieden waar hun leiding vandaan kwam nu heten: Italie, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland,Spanje.
Nederlandse koloniën waren onder meer Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Nederlands-Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen, Suriname en andere gebieden in het toenmalige Nederlands-Guiana, dat ook wel 'de Wilde Kust' werd genoemd.
Wat zijn enkele van de overeenkomsten? Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Het oudste Nederlands werd aangeduid met vormen van het gereconstrueerde *þeudisk, zoals het Middelnederlandse 'Diets'. In de middeleeuwen en vroegmoderne tijd duidde men de volkstaal van de Nederlanden ook aan met de termen 'Nederlands', 'Nederduits' en voor bepaalde regio's 'Vlaams' en 'Hollands'.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
69% van de Britten blijkt een positief beeld van Nederland te hebben. Wij zijn namelijk een leuk volk, vinden ze, onze cultuur is de moeite waard en het is hier schoon.
Nederlanders en Denen lijken op elkaar: "De Denen zijn ook nuchter en egalitair. En in Denemarken heb je een equivalent van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'," vertelt De Vreese. Ook op politiek vlak zijn er overeenkomsten. Zo bestaat het poldermodel ook in Denemarken.
Nederland. Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Ook Thailand, Afghanistan, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Somalië, Noord- en Zuid-Korea zijn (vrijwel) nooit gekoloniseerd.
Nederlandse koloniën waren onder meer Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Nederlands- Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen, Suriname en andere gebieden in het toenmalige Nederlands-Guiana. Nederland had ook enige tijd koloniale bezittingen in Afrika en de Amerika's.
De Slag bij Ter Heijde werd een Engelse overwinning. Liefst 25 Nederlandse schepen deserteerden, zo'n tien schepen van de Republiek gingen ten onder, terwijl de Engelsen slechts één vaartuig verloren. De Slag bij Ter Heijde was de laatste zeeslag uit de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667)
In 1664 veroverde Engeland Curaçao, Nieuw-Amsterdam en de West-Afrikaanse factorijen, de basis van de Nederlandse slavenhandel. Michiel de Ruyter werd erop af gestuurd en wist de bezittingen terug te veroveren, maar in 1665 verplaatste de oorlog zich naar Europa.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Uit eigen onderzoek weet Quest dat de doorsnee Nederlander iets te dik is, licht getint en bruin haar en blauwe ogen heeft. Maar wie o wie komt er het dichtst in de buurt van deze doorsnee Nederlander? Dé gemiddelde Nederlandse man is 41 jaar oud, en heeft daarom al wat rimpels en is gemiddeld drie kilo te zwaar.
„Veel Duitsers zijn slachtoffer van de clichés die Nederland bij promotieactiviteiten van zichzelf ophangt. Ze associëren Nederland met kaas, Frau Antje, tulpen en het koninklijk huis.'' „Nederland staat er verder om bekend dat het er daar zo locker, ontspannen aan toegaat.
De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
De vlag die tussen 19 november 1977 tot 3 augustus 2011 in gebruik was, was volledig groen. Dit was de enige nationale vlag in de wereld die slechts één basiskleur had en geen embleem of insigne bevatte. Groen is de traditionele kleur van de islam, de staatsgodsdienst.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux. En er zijn zelfs mensen die beweren dat het de kleinste stad van de wereld is.
In dit jongste stuk Nederland liggen ook de nieuwste steden, zoals Lelystad en Almere.