De kern van de wet is de zorgplicht voor passend onderwijs. Scholen moeten deze zorgplicht vervullen voor alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Ze moeten ervoor zorgen dat deze leerlingen altijd een passende plek krijgen.
Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden hebben scholen een zorgplicht. Scholen werken daarbij samen in een regio. Deze samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat er een passende plek is voor alle leerlingen in de regio.
Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.
Dat houdt in dat jij verantwoordelijk bent voor alles wat er gebeurt tijdens werktijd. En dat jij verplicht bent om de veiligheid en gezondheid van jouw medewerkers te beschermen. Zo moet je maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat jouw medewerker tijdens de uitvoering van het werk geen (gezondheids)schade lijdt.
Om te garanderen dat alle studenten onderwijs krijgen dat bij hen past, is op 1 augustus 2014 de Wet passend onderwijs ingevoerd. Deze wet bracht voor het mbo geen (extra) zorgplicht mee. De mbo-instellingen vielen al onder de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz).
Een mbo-opleiding mag studenten weigeren in de volgende situaties: Je kind voldoet niet aan aanvullende eisen. Bij sommige opleidingen kunnen namelijk nadere opleidingseisen gevraagd worden. Het gaat dan om bepaalde schoolvakken die noodzakelijk zijn voor een opleiding.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Wanneer een school de zorgplicht niet naleeft, kan dit grote gevolgen hebben voor de leerling. Daarnaast negeert de school hiermee het belangrijkste beginsel van het nieuwe stelsel: scholen zijn ervoor verantwoordelijk dat leerlingen een passende onderwijsplek krijgen.
Nalatigheid zorgplicht kan tot boetes leiden
Wie niet aan de eisen voldoet, moet rekening houden met boetes van € 430 tot € 13.500. De Inspectie SZW is zelfs bevoegd om thuiswerkplekken te controleren, ook als de werknemer geen toestemming geeft om zijn woning te betreden.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt toezicht op de zorgplicht. Meer informatie vind je op de website van de NZa. Als verzekeraars de normen niet naleven, kan de Nza ze daar op aanspreken en om opheldering vragen.
Artikel 45 lid 2 verplicht scholen de verlangd ook opvang tijdens schooltijden te organiseren op doordeweekse niet-schooldagen. Incidentele lesuitval maakt van een schooldag geen niet-schooldag, zodat het tweede lid niet op die situaties kan worden toegepast.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
De regels verschillen van school tot school, kijk er dus eens het schoolreglement op na. Fysiek of psychisch geweld kunnen niet. De straf moet in verhouding staan tot de gepleegde feiten. Als een lichtere straf kan werken, mag de school niet kiezen voor een zwaardere straf.
Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.
Elke school is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van leerlingen en medewerkers. Aansprakelijkheid van de school is alleen van toepassing als er sprake is van nalatigheid.
Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden.
Een patiënt mag iedere behandeling weigeren, ook als die behandeling levensreddend is. Wel moet de patiënt wilsbekwaam zijn en goed zijn voorgelicht.
Waarom is er een zorgplicht? De zorgplicht stelt de consument (meer) centraal en zorgt ervoor dat hij beter beschermd wordt bij het aanschaffen van financiële producten en diensten. Financiële beslissingen kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de situatie van een persoon.
Leerlingen zijn ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn: met een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig.
Leerplicht wil niet zeggen dat je verplicht bent om naar school te gaan. Wie ingeschreven is in een school, heeft wél schoolplicht. Je bent dan verplicht om het schoolreglement te volgen en je mag niet afwezig zijn zonder geldige reden. Je kan dus niet zomaar even stoppen en overschakelen op huisonderwijs.
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
De leerplichtambtenaar kan een proces verbaal opmaken. Dit heeft meestal financiële gevolgen voor de ouders. De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.